sâmbătă, 17 iunie 2017

Superioritatea... e intolerabila (10) Comentarii






Superioritatea occidentalilor si inferioritatea ortodocsilor moldo-valahi e intolerabila (10)

I.O.: Sunt botezat ortodocs. Aceasta a fost vointa parintilor mei si nu o voi incalca vreodata. Dealtfel mi-ar fi greu sa aleg intre cele doua biserici, ortodocsa si catolica. Fiecare isi are calitatile si lipsurile sale. Ierarhiile amandoura sunt avide de putere si se comporta ca un corp ofiteresc menit sa conduca masele de credincios spre atingerea obiectivelor, pe care ele le stabilesc, nu intodeauna spre binele oamenilor de astazi ci, cel mai ades, pe altarul unei fericiri viitoare, foarte indepartate, eventual in Lumea de Apoi.

Deci nu sunt interesat in dispute teologice si nici in analiza celor intamplate in trecut. Pentru binele familiei mele si a romanilor in general sunt preocupat de prezent si de viitorul extins la viata copiilor si a nepotilor. Desigur ca imi doresc un viitor mai lung fericit dar daca noi nu suntem capabili sa ne aparam prezentul si viitorul apropiat, este hilar sa ne luptam pentru trecutul consumat sau pentru viitorul indepartat.

In plus, ori de cate ori sunt confruntat cu intrebari, incerc sa-mi spun parerea numai in zone adiacente specialitatii mele. Detest vorbaria celor care se exprima pe orice tema.

Eu il citesc destul de mult pe domnul Viorel Roman si il apreciez ca sursa de informatii. Nu impartasesc multe din opiniile dansului dar evit mereu sa ma amestec in vorba pe probleme istorice sau teologice. Pornind de la acest mod de abordare imi voi exprima parerea asupra principalelor afirmatii din textul d-nei E.T.

E.T.: Da, dar nu te referi deloc la jaful de dupa 1989, facut de catolici contra noastra (iar Varoufakis zice ca si contra Greciei). Nu mai avem industrie, au luat-o si au inchis-o, nu mai avem paduri, le-au taiat si le-au dus la Viena, nu mai avem minerit, l-au inchis etc., etc...

I.O.: Asa este. De 28 de ani avutia statului roman este jefuita. Cine a demolat insa structura statala si a lasat-o fara aparare in fata hotilor catolici, protestanti, evrei, musulmani, confucianisti sau atei? Desigur ca NOI, cetatenii romani. Am in vedere pe cei catarati la putere precum si pe cei semiparalizati in incapacitatea de a riposta si a se mobilize pentru a se impotrivi lichelelor din tara si de afara, INDIFERENT DE RELIGIA LOR.

Astazi, cine demoleaza in continuare institutiile statului roman, cine ataca furibund incercarea de a avea o justitie cat de cat functionala, cine a transformat partidele in gasti lipsite de orice norme democratice, cine a a ridicat minciuna la rang de norma? Sper ca nu veti da vina pe catolici sau pe alte culte religioase?

Sa nu-i mai invinuim pe straini de relele din Romania, sa ne judecam pe noi si faptele noastre, si preluand ce-i bun de la orodocsie, catolicism, protestantism si chiar de la religia mozaica si de la islam sa ne consolidam statul, astfel incat sa ne putem apara de napasta lacustelor invadatoare.

E.T.: Ce-ar fi sa ramanem noi cu noi si catolicii cu ei si sa nu-i foloseasca pe valahi ca spatiu de jaf? Ca atat fac, nu sunt buni de nimic, ca totdeauna ... Separarea mi se pare cea mai buna.

I.O.: Adica cine “noi cu noi”? Ortocsii din Bucuresti cu cei din Teleorman, Olt, Calarasi, Vaslui s.a.? Sau noi ortodocsii romani cu ortodocsii slavi? Ori sa iesim din UE si sa ducem o viata limitata la spatiul statal roman? Sa-i aducem acasa pe cei 4-5 milioane de romani care lucreaza in strainatate? Sa nu primim turisti si nici noi sa nu plecam in strainatate? Aceasta separare aveti in vedere? In ce priveste Biserica ortodocsa romana, ea este independenta, are patriarh, isi numeste singura ierarhii, nu da raport nimanui?

E.T.: Catolicii se poarta ca fascistii ( mai exact tu scrii ca fascistii, fiindca la articolul tau ma refer) : popoarele inapoiate sunt ortodoxe, cele evaluate sunt catolice. Asa si prevazusera doctrinar fascistii : doua clase sunt de-ajuns pentru ortodocsi.... Cultura e pentru catolici. Mi se pare un semn clar al complexului de inferioritate al catolicilor, de care nu sunt nici macar constienti...

I.O.: Desi va referiti la articolul lui VR, prin ultima fraza definiti clar ca subiectul comparatiei cu fascistii sunt catolicii. Nu stiu pe ce va bizuiti in aceasta judecata dar, si dv, desi intelectuala ca profesie, mai pierdeti uneori semnificatia cuvintelor. Cat priveste invinuirea ca ar fi popoare evoluate si inapoiate, starea lor depinde de calitatea statelor pe care si le-au faurit. Or, mi se pare imposibil de sustinut ca statele sunt la fel de evoluate si ca in fiecare moment profilul statului se suprapune cu cel al popoarelor care il formeaza.

Eu consider ca importanta este evolutia ca process continuu. Daca un stat evoluiaza in bine si imprima aceasta tendinta si poporului din componenta sa este bine. Deci problema este sa nu batem pasul pe loc sau doamne fereste sa dam inapoi. In ce ne priveste pe noi romani, acum poporul evoluiaza in bine iar statul evoluiaza in rau.

E.T.: Si bine le-a zis Stalin ... Ramane valabil ... fiindca acum, in zilele noastre, nu rusii au plasat nave si trupe la frontierle catolice, ci invers …

I.O.: Nu stiu la ce spuse ale lui Stalin va referiti, care au ramas valabile. Interesanta este acuza militarismului catolic. Eu ii cunosc pe rusi foarte bine. Intr-adevar NATO, care din punct de vedere al componentei religioase este universal, a pus unitati militare limitate ca numar la frontieele NATO. Dar rusii au armate intregi la frontiera noastra (Transnistria), a Poloniei, ocupa parti importante din Ucraina, inconjoara in forta Tarile Baltice, tin sub control tarmul Marii Baltice (Kaliningrad). Nu vad dece ati avea motive sa fiti ingrijorata pentru rusi. Mai bine intrebati-va dece bolsevismul, care a omorat la fel de multi oameni ca si fascismul, este tratat cu atata indulgenta? Dar, cel mai grav este ca Statul rus isi include ortodocsismul in actiunile sale militare iar BORusa este interesata in orice actiune expansionista a Statului Rus.

In final, mentionez ca progresul urias al mijloacelor de comunicare peste frontierele statale si peste mari si oceane face posibil ca tot mai multi oameni deci si popoare sa devanseze in evolutie statele din care fac parte. Asa se intampla si in Romania. Beneficiem de aceasta uriasa informare dar si de libera circulatie in cadrul UE si chiar in afara ei. Va veni curand vremea cand un specimen ca Dragnea isi va ocupa locul cuvenit intr-o diorama la muzeul Grigore Antipa.

Am peste 80 de ani si ma stradui sa tin pasul cu aceasta noua lume care ma inghesuie tot mai mult, sa nu raman un balast pentru poporul meu chiar daca puterile mele sunt prea mici in lupta cu raul. Dumnezeu sa ne ajute!

Viorel Roman
roman@uni-bremen.de






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu