sâmbătă, 20 iulie 2019

COSMIN ȚÎNTĂ - 20 Iulie: Adrian Păunescu ar fi împlinit 76 de ani.





20 Iulie: Adrian Păunescu ar fi împlinit 76 de ani.
DE COSMIN ȚÎNTĂ
Publicat: Vineri, 19 iulie 2019, 22:31

5 noiembrie: Opt ani de la moartea lui Adrian Păunescu. Unul dintre ultimele interviuri: Obsesia mea e Basarabia. Să intrăm în NATO, dar cu condiția să nu fim penibili 5 noiembrie: Opt ani de la moartea lui Adrian Păunescu. Unul dintre ultimele interviuri: Obsesia mea e Basarabia. Să intrăm în NATO, dar cu condiția să nu fim penibili
A scris-o acum 18 ani, dar pare că-i de ieri. Adrian Păunescu strigă de dincolo de mormânt: Fii, Doamne, lângă noi, măcar acum, când sumbre acuzații se adună, ia-n mână crucea de la Est, ai grijă de Biserica străbună. În veci, ortodocși! A scris-o acum 18 ani, dar pare că-i de ieri. Adrian Păunescu strigă de dincolo de mormânt: Fii, Doamne, lângă noi, măcar acum, când sumbre acuzații se adună, ia-n mână crucea de la Est, ai grijă de Biserica străbună. În veci, ortodocși!
Presa “quality” politizează până și moartea: Beligan, Păunescu, Vadim Presa “quality” politizează până și moartea: Beligan, Păunescu, Vadim
20 iulie este ziua de naștere a lui Adrian Păunescu. Astăzi poetul ar fi împlinit 76 de ani. Adorat, contestat, iubit și hulit, Adrian Păunescu rămâne în istoria culturii române un punct de reper pentru toate generațiile născute în limba și literatura română. Un punct de reper a cărei unicitate îi dă dreptul la Veșnicie.

Scriitor, jurnalist și om politic, Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943, în comuna Copăceni, județul Bălți, Basarabia. Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o la Bârca, în județul Dolj și a făcut studii liceale la Craiova și la București. A urmat Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București , fiind bursier, pentru un an, al Universității din Iowa-Statele Unite ale Americii.

Adrian Păunescu este unul dintre ultimii mari clasici căruia am avut șansa să îi fim contemporani. Un mare român și un amfitrion al versului limbii și literaturii române în care s-a contopit cu harul înnăscut de-a lungul întregii sale vieți, poetul a fost un strașnic apărător al celui de-al doilea teritoriu al României-Cultura! Critica literară a relevat „structura nobilă” a creației poetice păunesciene încă de la debutul din 1965, cu „Ultrasentimente”, volum ce a impus, după cum certifică Aurel Martin, „un poet de netăgăduit talent, înzestrat cu harul de a transfigura realitatea cotidiană și, într-un fel, de a demistifica, stabilind (ca orice artist autentic) relații noi între fenomene sau între om și lumea înconjurătoare, răsturând, dacă e cazul, înțelesuri vechi, propunând în locu-le altele inedite, și umplând cu eul său omniprezent spațiile Universului”, amintește Radio Reșița. „…pentru Adrian Păunescu lucrurile, ca și cuvintele, sunt prea strâmte. El crește repede și haina logicii normale rămâne prea mică pentru al imaginației sale trup. Energia interioară, condensată, este pe punctul de a arunca în aer structura formală a Ultrasentimentelor. Totuși, poemele rezistă și, la sfârșit, poetul trimite un poruncitor mesaj generației sale”, aprecia criticul literar Eugen Simion.

Poezia sa este una de atitudine, în focul demonstrației poetice zărești „și colții și lacrimile”. Zecile de volume de poezie ale lui Adrian Păunescu însumează peste 300.000 de versuri, depășind cea mai întinsă epopee a lumii, Mahabharata, cu cele 215.000 de versuri ale sale.


Adrian Păunescu a ajuns la sfârșitul vieții pe acest pământ în 2010, când, pe data de 5 noiembrie, inima poetului „generației în blugi” s-a oprit. Ultimul vis al poetului s-a împlinit după moartea sa: Cenaclul Flacăra a reînviat în toamna anului trecut, când peste 50 de artiști au urcat pe scena Sălii Palatului din București și au recreat atmosfera memorabilă a edițiilor de Cenaclu de altădată.



COMENTARII:

MISCAREA BRAUNIANA21.07.2019 01:44
Paunescu, Vadim si Teoctist, genialii patrioti ai acestui neam, ucisi miseleste de dusmanii ingroziti de perspectiva ca ei sa genereze revenirea in competitie a Romaniei.
Iar criminalii au reusit !
Si continua sa reuseasca, scotind din joc orice alt roman care se pronunta pentru poporul si tara lui.
Macar pentru aceste crime si romanii ar trebui sa faca o revolutie care sa cauterizeze tot cancerul in care se zbate.
Ar fi singura sansa de salvare !!!


https://www.activenews.ro/cultura-istorie/20-Iulie-Adrian-Paunescu-ar-fi-implinit-76-de-ani.-Asculta-cele-mai-frumoase-poezii-ale-poetului-151925

Sursa: MARIAN ILIE




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu