joi, 25 mai 2017

Căprarul de la Apărare





Pe mâinile cui a ajuns apărarea națională?

Șeful principalului partid de guvernământ, Liviu Dragnea, și șeful Guvernului, Sorin Grindeanu, s-au găsit recent, probabil în lipsa altor preocupări mai serioase, să se oțărască la șeful Marelui Stat Major General al Armatei Române, generalul Nicolae Ciucă, pe tema achiziționării unor rachete Patriot din Statele Unite ale Americii.
Cei doi lideri PSD s-au găsit să se lege tocmai de unul dintre puținii șefi de instituții importante care îndeplinesc criteriile de profesionalism și de experiență la standarde occidentale. Generalul Ciucă a absolvit Academia Militară în România și a urmat ulterior celebra academie militară americană West Point, considerată drept cea mai titrată din lume. Generalul Ciucă are și experiență în teatrele externe de luptă: a comandat primul corp expediționar românesc din Afganistan, iar ulterior a comandat unități de luptă în Irak. Cu doi ani în urmă i-am recomandat președintelui Klaus Iohannis, printr-o declarație politică, să numească și în fruntea serviciilor secrete sau a altor instituții de forță oameni de calibrul generalului Ciucă.

Căprarul de la Apărare

Președintele PSD, Liviu Dragnea, și prim-ministrul Sorin Grindeanu ar fi trebuit să se uite mai bine în curtea proprie, la oamenii pe care i-au promovat în domeniul apărării naționale. Ministrul și secretarii de stat de la Ministerul Apărării Naționale, precum și președintele Comisiei pentru apărare națională de la Camera Deputaților, cu toții promovați de PSD, nu au nici studii, nici experiență în materie. Actualmente avem cea mai habarnistă și slab relaționată echipă în domeniu din perioada postdecembristă. Președinte al importantei Comisii pentru apărare, siguranță națională și ordine publică de la Camera Deputaților a fost desemnat în decembrie 2016 deputatul Dorel Căprar, președintele PSD Arad, care a fost șofer și mecanic auto la o firmă privată, reușind doar după vârsta de 30 de ani să obțină o licență în drept și o licență în marketing la facultăți private, pe care le-a absolvit la fără frecvență ori de la distanță. Nu a profesat însă niciodată în domeniul dreptului sau al marketingului, derulând afaceri în domeniul iluminatului public până ce a devenit deputat, în 2012. În primul său mandat a fost membru al Comisiei de control al activității SIE. Singura sa tangență cu domeniul apărării este numele de Căprar sau ar putea fi considerată eventual practicarea într-o anumită perioadă a culturismului și judoului.

MApN, condus de veterinari

Niciunul din cei trei secretari de stat de la Ministerul Apărării Naționale nu are studii sau vreo specializare în domeniu. Secretarul de stat pentru înzestrare tehnică (șeful Departamentului pentru armamente), Florin Lazăr Vlădică, a absolvit Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara, în specializarea medicină veterinară. Din CV-ul său extrem de sumar postat pe site-ul Ministerului Apărării lipsesc ani întregi, cert fiind că în ultima perioadă, respectiv din 2010 până în 2017, a lucrat la compania omului de afaceri Ovidiu Tender (condamnat definitiv la peste 12 ani de închisoare pentru fraude economico-financiare), fiind manager regional pe Africa de Vest al SC Prospecțiuni SA. Secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul, Nicolae Nasta, a precizat în CV-ul său că ar avea licență în drept, pe care a obținut-o la vârsta de 38 de ani, fără să menționeze ce universitate a absolvit și ce profesie juridică a practicat. Al treilea secretar de stat este Mircea Dușa, care a deținut portofoliul Apărării în guvernele conduse de Victor Ponta. Dușa are studii superioare echivalate ca științe economice, după ce a absolvit înainte de 1989 Academia PCR „Ștefan Gheorghiu“.

Predica... drept strategie militară

Nici ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, nu a avut vreo pregătire sau experiență în domeniu. Membru de frunte al comunității penticostale din Satu Mare, în cadrul căreia tatăl său este predicator, Leș nici măcar nu și-a satisfăcut stagiul militar, fiind singurul ministru postdecembrist al Apărării care nu a făcut armata. Gabriel Leș este licențiat în economie la Universitatea de Vest din Timișoara, dar nu a practicat vreuna din principalele profesii în materie (economist, contabil ș.a.). Potrivit CV-ului, a fost angajat merceolog la firmele de familie (SC Tipo Leș și SC Expert Design) și a tipărit la editura proprie câteva cărți despre merceologie. A intrat de tânăr în PSD, unde a devenit omul de casă al fostului președinte al PSD Satu Mare Gheorghe Ciocan, care a deținut funcțiile de prefect, vicepreședinte și președinte al Consiliului Județean și deputat în Parlamentul României. Ciocan l-a promovat în funcțiile de viceprimar al municipiului Satu Mare, în perioada 2004-2008, și de subprefect al județului Satu Mare, în anul 2009, în timpul scurtei guvernări PSD – PDL.

Nu s-a remarcat în mod deosebit în funcțiile administrative, cum nu s-a remarcat nici ulterior, ca manager al firmelor de familie Tipo Leș și Expert Design. În anul 2013, după revenirea PSD la guvernare, a fost numit director la APIA Satu Mare, cu sprijinul vicepremierului și președintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea. Numirea lui Gabriel Leș în această funcție comportă mari discuții asupra legalității, intrând sub incidența penalului. Pentru a fi numit director la APIA Satu Mare trebuia să aibă calitatea de funcționar public, astfel că a fost angajat formal consilier principal la Primăria comunei Racșa (situată la peste 40 de kilometri de municipiul Satu Mare), în compartimentul financiar-contabil și achiziții publice. A fost angajat în această funcție de către primarul comunei Racșa, Toma Betea, care se afla în relații apropiate cu Liviu Dragnea, prin dispoziția nr. 81 din 6 noiembrie 2012. După trei luni, prin decizia directorului general al APIA nr. 203 din 21 februarie 2013, a fost detașat în funcția de director executiv la APIA Satu Mare. Anterior, directorul APIA Satu Mare, Viorel Pintea, fusese detașat abuziv la APIA Neamț, pentru a elibera postul. Detașarea lui Leș a fost nelegală, întrucât instituția detașării se putea aplica doar angajaților APIA, nicidecum nu putea fi detașat un angajat dintr-o instituție a administrației publice locale.

Leș calcă pe cadavre

Întrucât a contestat măsura detașării în justiție și a fost repus în funcție după patru luni, fostului director Viorel Pintea i-a fost fabricat un dosar penal pentru fapte de corupție, fiind arestat și trimis în judecată de Serviciul Teritorial Oradea al DNA. După arestarea lui Pintea, Leș a fost numit definitiv director la APIA Satu Mare în octombrie 2013, tot cu sprijinul lui Dragnea. În octombrie 2015, Gabriel Leș a fost numit, în mod surprinzător, secretar de stat în guvernul Victor Ponta, la Departamentul pentru înzestrare tehnică din Ministerul Apărării Naționale, deși nu îl recomanda nimic în acest sens.

Și în această funcție a fost promovat tot cu sprijinul lui Dragnea, care devenise președintele PSD. Tot în mod surprinzător, Leș a fost păstrat pe post și în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, instalat în noiembrie 2015. Conform unor recente dezvăluiri din presă, Leș era secretar de stat în toamna anului 2016, când a fost decisă controversata și costisitoarea achiziție de corvete de la un concern olandezo-german.
La alegerile parlamentare din decembrie 2016, Gabriel Leș a fost ales senator pe listele PSD, în Circumscripția electorală Satu Mare, iar după două săptămâni a fost desemnat ministru al Apărării Naționale în Guvernul Sorin Grindeanu, tot la recomandarea și cu sprijinul lui Dragnea. Care a decis ca audierea sa, înainte de votul de învestitură, să se facă cu ușile închise, ca și în cazul nominalizatei de la Ministerul Afacerilor Interne, Carmen Dan. A fost singurul precedent de acest gen în materie. Oare de ce? Răspunsul este simplu. Pentru că președintele PSD nu a dorit ca presa să surprindă lipsa de pregătire și de experiență în domeniile pentru care au fost nominalizați Gabriel Leș și Carmen Dan. Potrivit unor recente dezvăluiri, după absolvirea studiilor liceale, Carmen Dan a fost secretară la o școală generală din Videle și a obținut o licență în drept, în jurul vârstei de 30 de ani, la contestata Universitate Ecologică din România.

După obținerea acestei licențe, a fost angajată consilier juridic la Consiliul Județean Teleorman, condus de Liviu Dragnea, care a promovat-o ulterior subprefect și apoi prefect al județului Teleorman. Sub aspectul studiilor juridice, ministrul Carmen Dan a avut un parcurs asemănător cu al fostului ministru PDL de la Interne Traian Igaș, care a fost prezentat la superlativ de fostul președinte Traian Băsescu, după nominalizare, ca fiind „un jurist tânăr și bine pregătit“. În scurt timp am aflat că ex-ministrul Igaș a obținut licența în drept în jurul vârstei de 40 de ani, la o facultate privată, pe care a urmat-o la fără frecvență și a absolvit-o cu modesta medie generală de 6,25.

Sursa: Prof. Valentina Lupu









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu