miercuri, 3 mai 2017

obiceiuri pe care le au cainii






despre un comportament ciudat al câinilor

A cotai – (dex) creatie expresiva, a carei intentie primitiva este imitarea unei miscari ritmice; despre caini – a se imperechea.

Atunci cand cainele are o relatie speciala cu piciorul tau si nu numai, sa nu crezi totusi ca isi imagineaza ca acest comportament va avea ca rezultat procrearea. Daca instinctele lor de reproducere ar fi fost atat de slabe, specia ar fi disparut de mult. Oricum, si masculii castrati sau femelele au acest comportament care capata astfel alte conotatii.

Cainele nu cotaie din plictiseala, ca e excitat sau pentru ca are nevoie de distractie. Acest comportament are ca explicatie stabilirea dominatiei fata de caini mai slabi. Nimeni nu il cotaie pe masculul alpha! Membrii inferiori ai haitei sunt cei cotaiti.

Asa ca nu trebuie sa-i permiti cainelui tau sa aiba un astfel de comportament. Poate ma repet, dar nici corectarea acestui obicei (corectarea in principiu nu presupune pedeapsa, ci rabdare si o buna cunoastere a comportamentului canin) nu se face cu brutalitate sau cu cearta. Ar trebui sa intelegi ca trebuie sa schimbi comportamentul tau in primul rand, sa fii un alpha pentru cainele tau. Pentru asta trebuie sa iti cunosti prietenul patruped si sa stii diferenta dintre joaca si disciplina, afectiune si recompensa. In acest sens, dresajul corespunzator este esential in relatia voastra. Dresajul nu este un moft, nu este o corvoada pentru caine si reprezinta mult mai mult decat sezi/culcat. Dresajul, indiferent de rasa, dimensiune, temperament, este cel care te ajuta sa construiesti o relatie echilibrata cu cainele tau.

Cainii se tavalesc! Se tavalesc in mortaciuni, gunoaie, materii fecale sau, mai general, in ceva puternic mirositor. Acest instinct se pare ca este moștenit de la lupi. Este inexistent la unii caini si extrem de puternic in cazul altora, mai ales in al celor de vanatoare. 

Trebuie insa sa faci distinctia dintre acest comportament si cel in care cainele se tavaleste in iarba, frunze sau zapada, din joaca. Aparent cainii au un mod stereotipic de a se tavali, ceea ce intareste ideea ca este vorba de un comportament instinctiv. Intai coboara capul si umerii spre sursa mirosului, apoi se freaca cu barbia, falcile, gatul, umerii si la final cu spatele de aceasta.


Dog Rolling Over

Exista mai multe explicatii pentru aceasta placere: familiarizarea cu un miros nou, atracție sau aversiune pentru acel miros, acoperirea mirosului propriu cu ceva mai puternic. S-a speculat ca, mascandu-si mirosul propriu, lupul ar avea astfel un avantaj la vanatoare, dar expertii subliniaza faptul ca atat lupii cat si cainii au multe glande ce elimina miros, iar tavalirea nu le-ar masca pe toate. Tot aici ar intra si acoperirea mirosului samponului de dupa baie cu altceva mai ”placut”.

Mirosul face individul respectiv sa fie mai atractiv pentru ceilalti membri ai haitei lui, care il vor mirosi indelung, sau mai amenintator, mai fioros pentru prada. Nu in ultimul rand, un motiv deloc de neglijat este atragerea atentiei: cainele invata ca, daca se tavaleste, tu il certi si-l alergi, activitati care pot sa-i placa. Oricum, chiar daca initial nu era un comportament puternic, repetitia il va intari. Tot ce poti sa faci este sa te asiguri ca asculta de comanda „vino aici”. Cainele se naste cu instinctul de haita, asa ca este dificil daca nu imposibil sa-l dezveti. Daca exersezi cu el de mic, ai sanse sa eviti astfel de incidente.

Astea sunt cele mai odioase obiceiuri pe care le au cainii, din punctul meu de vedere.

Daca te-ai oripilat, sa stii ca exista si obiceiuri placute in repertoriu, dar despre intimitati iti voi vorbi intr-un articol viitor. Este important sa intelegi ca aceste aspecte fac parte din viata impreuna cu un caine, nu este nimic neobisnuit si daca le iei ca atare, la un moment dat chiar te vei amuza pe seama lor.

Dar inainte sa faci haz de necaz este necesar sa-ti cunosti cainele, sa-i cunosti comportamentul, sa il dresezi si astfel sa aveti o relatie care nu raneste pe niciunul dintre voi.

Sursa:
Alexandru Petrescu Emil y Conde de Transilvanya













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu