sâmbătă, 11 iunie 2022

Vasilica Grigoras - Cu drag și dor de UMOR, din nou la Vaslui

 



Cu drag și dor de UMOR, din nou la Vaslui

Vasilica Grigoras

11 iunie 2022

 

Dintotdeauna, cu bune și cu multe mai puțin bune, românul nu renunță la a „face haz de necaz”. Dacă nu mă credeți pe mine, cu siguranță renumitul autor de  literatură umoristică, George Zarafu, vă va convinge prin dedicația scrisă pe cartea Antologia epigramei politice donată Bibliotecii Județene Vaslui: „Chiar cînd vremurile buimace/ Ne-au lovit cu spini și ace,/ Am păstrat în România:/ Zîmbetul și OMENIA!” (28 XII 1994).

 

Festivalul bienal de umor de la Vaslui a depășit vârsta de jumătate de veac (prima ediție, 1970). La toate edițiile au participat umoriști, epigramiști de prestigiu ai neamul românesc, care au lăsat însemne vii în colecțiile bibliotecii prin donarea propriilor cărți cu autograf și dedicație. Îmi face plăcere deosebită să reamintesc câteva din aceste însemnări: Alexandru Clenciu – Eu și restul lumii, dueluri epigramatice: „Pentru Biblioteca umorului al cărui profil mă face să zâmbesc, cu deosebită apreciere să „crească și să înflorească”, spre bucuria noastră a tuturor” (19 mai 1975); Andi Andrieș – Interludiu, teatru: „Bibliotecii umorului din Vaslui – cu toate bunele sentimente ale unui dramaturg care nu vrea să scrie serios fără să uite că fără zâmbet trăim sterp” (10 septembrie 1976); Ștefan Cazimir – Caragiale – univers comic: „Pentru cititorii Bibliotecii Județene Vaslui, orașul care a devenit capitala umorului românesc. Cu toată simpatia” (30 IX 1978); Tudor Popescu – Paradis de ocazie, Teatru: „Cu drag cititorilor din Vaslui, locuitori ai paradisului umorului românesc.” (1982); Valentin Silvestru – Arta îmbrobodirii, Schițe vesele, satirice și de alte feluri: „Bibliotecii din Vaslui împreună cu o părticică din sufletul meu de vasluian” (sept. 1992); Nicolae Nicolae – În treacăt, Epigrame și pamflete asortate cu tablete: „ Festivalului de umor de la Vaslui, ce poartă numele celui mai mare umorist român al tuturor timpurilor – Constantin Tănase – este o manifestare de cel mai mare calibru în domeniu, cu acest prilej, aș produce un cât de mic zâmbet cu cartea mea În treacăt  și pe care o donez bibliotecii județene «Nicolae Milescu Spătarul».” (oct. 1998); Bogdan Ulmu – Gastronomice…: à la Păstorel!: „Bogdan Ulmu oferă Bibliotecii Județene Vaslui, glume (gastronomice –à la Păstorel), dorind bibliotecarelor și cititorilor «poftă bună»” (oct. 1998); Vasile Largo – Un bob zăbavă, versuri: „Cu umor spre viitor! Pentru dragii cititori ai Bibliotecii Județene «Nicolae Milescu Spătarul»” (27.09.2002)

 

Biblioteca de literatură umoristică de la Vaslui este unică în peisajul instituțiilor de cultură din țară. Ea se îmbogățește an de an prin donațiile participanților la concursul Festivalului. Importante și interesante pentru viitorime sunt aceste cărți și însemnările lor ideografice, deoarece oricine le citește poate aprecia justa calitate și importanța acestor manifestări culturale și literare.

 

Și anul acesta, 2022, între 11–18 septembrie, la Vaslui va avea loc Festivalul Internațional de Umor „Constantin Tănase”, ediția a XXVII-a. Pe lângă multe alte activități coordonate și desfășurate de Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” se află și Concursul de literatură satirico-umoristică, care se va desfășura și anul acesta pe două secțiuni: literatură  satirico-umoristică și salonul de carte umoristică.

 

Stimați și dragi autori de literatură umoristică, invitați-vă „muzele” la un parteneriat onest pentru crearea unor texte umoristice inspirate și de certă valoare pentru participarea la concursul festivalului și obținerea de premii.

 

Nu uitați, la Vaslui, toamna se numără „bobocii” (premiații) acestui concurs. Sănătate, inspirație debordantă și spor cu nemiluita la scris!

 

Nu uitați că la sărbătoarea decernării premiilor veți putea degusta și elixir din „Tărâmul vinurilor” (Huși): Zghihară, Busuioacă de Bohotin, Fetească albă ori neagră.

 

Așadar, „La muncă, fii ai muzelor! Premiul nu-i mare, dar nici gloria nu-i mică”, vă spune directorul Bibliotecii Județene, prof. Gelu Voicu Bichineț.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu