Baden
Baden_Germania
Baden-Baden a fost reşedinţa de vară a
ţarilor ruşi. Debutul l-a făcut ţarul Alexandru I, prin căsătoria cu Luiza
Maria Augusta, prinţesa de Baden-Baden. Luiza Maria Augusta era cel de-al
treilea copil al cuplului Karl Ludwig de Badé – Landgravine Amalie de
Hesse-Darmstadt, pricopsit cu cinci copii. Destinul de prinţesă scăpătată i se
schimbă crucial la vârsta de 13 ani, când ţarina Rusiei, Ecaterina a II-a, pune
ochii pe ea, în căutarea unei neveste pentru nepotul ei, Alexandru, viitorul
ţar. Invitată la Petersburg, împreună cu sora sa, Frederica Luiza Maria Augusta
sfârşeşte prin a se mărita cu Alexandru, la 28 septembrie 1793, nu înainte de a
se converti la ortodoxism sub numele de Elisabeta Alexeevna. Deşi Alexandru I,
ţarul care l-a învins pe Napoleon, are o metresă oficială (Nastasia Narişkina),
luată la Congresul de la Viena în 1815, cuplul rezistă până la moartea
Elisabetei.
Nostalgia casei părinteşti, grija pentru
educaţia fratelui, o fac pe Ţarină să vină în dese rânduri la Baden-Baden. Cum
soţul o urmează, se iveşte şi înfloreşte spectaculos în saloanele din
Petersburg moda călătoriilor şi a popasurilor la Baden-Baden. În scurt timp,
staţiunea nemţească devine locul preferat al aristocraţiei ruseşti în strădania
de a-şi etala luxul şi a prăpădi banii la Cazinou. Pretextul e deseori
tratamentul la băile termale. în realitate, după cum nota Gogol, „Nimeni nu e
bolnav de-adevăratelea, toţi vin pentru a se amuza“.
Semn al acestei năvale, în 1855 se decide
construirea unei Biserici ruse. În 1880, preşedinta Comitetului pentru
ridicarea lăcaşului e însăşi fiica ţarului Nicolae I, ducesa Maria
Maximilianovna de Leuchtenberg, prinţesă de Bade. Pe terenul primit ca donaţie
de la Primărie, biserica e gata la 28 octombrie 1882, având ca arhitect pe
petersburghezul Ivan Strom. Poate fi văzută şi azi, ca obiectiv turistic în
Lichtentaler Strasse, nr. 76.
Pe clădirea deasupra căreia scrie Rothaus
Burger, din Scuarul Iezuiţilor, poate fi văzut un basorelief înfăţişând
profilul unei feţe ieşind dintre pagini şi precizarea Nikolai Gogol.
La Baden-Baden ajunge şi Tolstoi, în
cadrul unui voiaj prin Europa. Jurnalulsău consemnează pentru 14 iulie
1857:„Ruletă până la 6 seara. Pierdut totul“.Spre deosebire de Dostoievski
însă, Tolstoi nu devine dependent de ruletă.
Scriitorul rus cel mai legat de
Baden-Baden rămâne însă Ivan Turgheniev. Semnele popasului său în staţiune sunt
luate în calculul oricărui traseu turistic. E vorba în primul rând de vila sa,
de pe Fremersbergstrasse, nr. 47, semnalată prin tăbliţa Reşedinţa Turgheniev.
Nu departe de acolo, pe Lichtentaler Allee, poate fi văzut bustul lui
Turgheniev, inaugurat în 2000, cu inscripţia:„Ivan Turgheniev. Baden-Baden.
1863-1870”.
Aici, la Baden-Baden a avut loc cearta
istorică dintre Turgheniev şi Dostoievski. Dacă ar fi să-l credem pe autorul
romanului Crimă şi pedeapsă, controversa a luat naştere în chestiunea Maicii
Rusii. Spre indignarea lui Dostoievski, slavofil convins, Turgheniev susţinea
superioritatea nemţilor asupra ruşilor.
Staţiunea e preferata new russians, noilor
ruşi, cum li se spune îmbogăţiţilor ruşi de după prăbuşirea URSS. Ca
proprietari de vile, ca acţionari, ca inşi veniţi la odihnă sau doar în
trecere, ca turişti, mii de ruşi năvălesc anual în Baden-Baden. Pe străzi, prin
magazine, pe alei, prin pieţe şi prin scuaruri, auzi vorbindu-se ruseşte atât
de mult încât, o clipă, te crezi ajuns la Moscova.
Sursa: Gabriela Radu
10 secrete ale CIORBEI DE PESTE
1. Nu exista ciorba de peste lipoveneasca,
ucraineana, romaneasca sau turceasca. E marketing pentru turistii naivi.
2.Nu apa de Dunare da gustul ciorbei de
peste. Apa este incolora, insipida si inodora. Dar, poti sa le-o arunci
turistilor...
3. Ciorba de peste se face doar cu patru
legume: cartofi, ceapa, ardei si rosii. Orice alta leguma adaugata strica gustul
ciorbei. Deci reteta nu prea merge interpretata. Iarna pescarii foloseau doar
cartofi si ceapa.
4.Este impropriu numit bors de peste,
pentru ca este acrita cu otet, nu cu bors din tarate. Denumirea corecta este
ciorba de peste. Borș este denumirea rusească.
5.Secretul ciorbei de peste consta in
folosirea a cat mai multe specii de peste. Pescarii foloseau minim cinci tipuri
de peste gras si mai slab.
6.Pescarii dupa ce curatau pestele lasau
in el icrele, laptii si basica. Acestea dau o savoare deosebita ciorbei.
7. Pentru o ciorba de peste reusita,
folositi doar peste din Delta sau Dunare. Pestele de crescatorie din cauza
hranei cu care este alimentat are alt gust. Mult mai slab.
8.Cea mai buna ciorba de peste se face din
peste proaspat. Congelarea lui strica gustul ulterior al ciorbei.
9. Ciorba se drege cu otet, sare si
leustean. Un gust deosebit are daca este mancat cu mujdei de usturoi.
10.Pescarii nu manancau ciorba in farfurie
cu peste in ea. Pestele se scoatea pe un platou din lemn numit Stablea si se
manca cu mujdei. Separat se manca ciorba dupa peste....
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu