miercuri, 15 mai 2024

Nicoleta Marinescu - Gânduri frunzărind un album…

 



Gânduri frunzărind un album…

Prof. Nicoleta Marinescu

Cu emoție frunzăream albumul: Anotimpurile poeziei lui Eminescu la Văratic  apărut din inițiativa stareței mănăstirii Văratec, stavrofora Iosefina Giosanu, cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui Eminescu, un bun prilej de rememorări și amintiri.

 Albumul apărut în cadrul Centrului Cultural Spiritual Văratic, în limbile română, engleză și franceză adună gânduri, interpretări, traduceri de   poezii din lirica eminesciană. Este o lucrare monumentală, binevenită în spațiul nostru cultural; o fericită îmbinare între armonie și frumos, smerenie și credință. În paginile albumului semnează personalități autorizate în domeniu, într-un cadru creștin, apropiat poetului vremii.

 Mi-am amintit de vizitele făcute la mănăstirile Neamțului,   de rolul acestor așezăminte în dezvoltarea culturii naționale. Existau biblioteci în cadrul mănăstirilor, dar și biblioteci personale ale unor măicuțe. Bolintineanu amintea în scrierile sale de biblioteca unei măicuțe-Eugenia- de la Văratic care avea toate lucrările apărute în limba română până la acea vreme.

 Ținutul Neamțului este un tezaur viu de obiceiuri, tradiții, creații populare. Mulți scriitori, poeți, culegători de folclor au găsit aici, cel mai bun izvor din care au cules creații nemuritoare.  E locul în care mulți oameni de cultură și-au găsit inspirația.    

La Văratic puteai să o întâlnești pe Zoe Dumitrescu Bușulenga-devenită peste ani maica Benedicta-, pe Ștefania Velisar Teodoreanu, Valeria Sadoveanu, Cornelia Pillat, pe Calistrat Hogaș, pe Gala Galaction, Mihail Sadoveanu, Dimitrie Bolintineanu, Ion Creangă, Veronica Micle, Mihai Eminescu…

Mi-l amintesc- cu emoție, într-una din vizitele mele la Văratic, așezat la o masă, pe o terasă, scriind, pe cel ce a devenit  mitropolitul Bartolomeu Anania. Maica stareță Iosefina Giosanu își amintea   că acesta "toată săptămâna o petrecea la masa de lucru și scria, scria, scria... Duminica și în sărbători lăsa însă masa de lucru pentru sfânta masă a altarului. Cobora la biserica mare din incinta mănăstirii și slujea Sfânta Liturghie împreună cu preoții slujitorii ai mănăstirii. Nu era mare liturghisitor, însă neîndemânarea liturgică era uitată de toți când începea să rostească predica. Vorbea într-o manieră atât de elegantă și pe înțelesul tuturor, încât maicile și cei prezenți parcă retrăiau epoca Sf. Ioan Gură de Aur. (...) După Sf. Liturghie se retrăgea, din nou, în apartamentul său și reîncepea să scrie. Din când în când, lăsa deoparte scrisul și mergea pe sub poala pădurii pentru a se destinde în mirificul peisaj al împrejurimilor Mănăstirii Văratic. Parcă sorbea din ozonul de brad acea putere și inspirație pentru a scrie mai departe operele sale”.

Calistrat Hogaș în volumul Pe drumuri de munte- De la Văratic la Săcu, descrie :  „munții Văraticului sunt așa de înalți, pădurile atât de umbroase, văile atât de tăinuite și de adânci, râurile atât de limpezi, fânețele atât de dese, de înalte și de înflorite, aerul atât de îmbălsămat, încât sufletul cel mai zglobiu se simte înmuiet de o dulce melancolie și ochiul călătorului se oprește visător când pe o frunză de mesteacăn tremurătoare, când pe potirul rumen al unei flori ce se leagănă molatic sub mângâierea dulce a vântului, când pe unda care, veselă că a izbutit să se suie pe spatele unui bolovan greoi, trece de ceea parte, îi spune o glumă și-și urmează drumul înainte, scăldându-se în raze de soare”.

Scriitorul și teologul Gala Galaction –pe numele real Grigore Pișculescu- scria : „Dacă mă gândesc la Varatec, îi văd turlele cum se ivesc peste livezi și peste holde, văd alături Filiorul, dealul rotund ca un arici și purtând pe el stejari în loc de țepi, văd căsuțele albe ca omătul risipite larg printre sutele de nuci și cireși, văd biserica Sf. Ioan, mormântul Veronicăi Micle (...) și de prin prejur dealuri de aluni și de mesteacăni, văi albite de romaniță, zidurile negre ale pădurilor de brad”

  Prezența intelectualității în aceste spații-în special vara- oferea ocazia unor întâlniri de suflet, în care paleta  subiectelor abordate era așteptată cu mult interes.

Născută pe meleagurile Neamțului, Veronica Câmpeanu (căsătorită Micle) își petrecea vacanțele la Văratic. Îl cunoaște pe studentul Mihai Eminescu la Viena. Tânăra soție a Rectorului Universității ieșene, venise pentru tratarea psoriazisului de care suferea, iar soțul său, pentru întâlnirea cu Rectorul Universității din Viena. Șederea Veronicăi la Viena a durat vreo șase luni, un bun prilej de întîlniri și discuții dintre cei doi scriitori. Era anul debutului literar ca prozatoare  în revista : Noul curier român. Veronica va  avea un rol important în viața și creația poetului. Scrisorile lor și manuscrisele eminesciene sunt mărturia trăirilor puternice.

E greu să vorbești de opera eminesciană. O singură remarcă o pot face. Eminescu a scris pentru copil, adolescent, adult, dar și pentru seniorul care își deapănă amintiri.

După ce o cunoaște pe Veronica, închiriază o cameră în căsuța unei măicuțe, nu departe de cimitir, prilej de descriere a naturii în cele patru anotimpuri.  

Lucrarea-album ”abordează poezia eminesciană în raport cu natura care își găsește un suport în transpunerea stărilor poetului; primăvara cu explozia ei de vitalitate și speranță; vara cu splendorile ei în împlinirea frumosului din natură; toamna cu multicolorul și melancolia ei; și iarna cu încremenirea ei în albul zăpezii și poveștilor la gura sobei visând la reluarea ciclului naturii.” (  Valeriu Lupu: Din nou cu Eminescu – despre Eminescu).

Eminescu este poetul iubirii prin excelență. O iubire, nu întotdeauna împărtășită, dar trăită la maxim, cu ardoare și uneori, cu disperare. ”Valorile, devenite virtuți teologale: Credința, Speranța, Iubirea  au fost așezate la loc de cinste, pe primul plan al trăirilor poetului. Și poate, nicăieri în lume ca la Văratic, sentimentele poetului nu au găsit mai mare împlinire și rezonanță, pentru că aici, a trăit clipe fericite și s-a contopit cu pământul și cu cerul, într-o iubire unică, alături de Veronica, pe care a nemurit-o în versuri. Și poate că nicăieri în altă parte nu s-ar fi putut atinge sublimul iubirii decât aici, unde se îngemănează cerul și pământul, omenescul cu divinul.”(Cezarina Adamescu; Memoria prezentului Anotimpurile poeziei lui Eminescu la Văratic)

Despre sfârșitul dureros al poetul, eminescologii au scris tomuri. Veronica l-a însoțit spre cimitirul Bellu din București,  într-o caleașcă cu draperiile trase, având în mâini un buchet de nu-mă-uita.  

 În a 50-a zi de la stingerea scriitorului, după ce Veronica îi vede chipul în apa unui râu din preajma mănăstirii, se hotărăște să plece și ea,  traducând  întâmplarea ca o chemare a poetului de a se reîntâlni în lumea umbrelor.  Mormântul său este în curtea Bisericii Sf. Ioan, fiind singurul mormânt rămas din vechiul cimitir al mănăstirii.

Albumul omagial invită  la cunoașterea locurilor pe unde Eminescu a pășit. Sunt documente inedite prezente în album. Lucrarea  dă posibilitatea unei mai bune cunoaștere a creației lirice eminesciene și  datorită fotografiilor bine alese. 

 Albumul este un regal, util anul acesta când se împlinesc 135 de ani de la plecarea în lumină a celor doi :  Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889) și Veronica Micle ( 22 aprilie 1850-3 august 1889).

Nu pot încheia fără a aminti de caracterizarea făcută de George Călinescu, în monografia dedicată poetului : „Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale”.

  

 


Mormântul Veronicăi Micle

Sursa : https://www.google.com/search?q=mormantul+veronicai+micle&sca_esv=4771c1dce5b9df5f&hl=en&sxsrf=ADLYWIKmQfPoTUq_0ClNCNIf4FC4RcHLwQ:1715610974994&source=hp&biw=1920&bih=911&ei=XiVCZvyzOu-PwPAPvKSAMA&iflsig=AL9hbdgAAAAAZkIzbuxtvvN4f4GpevW9ndQSRY29jHfI&oq=mormantul+veronicai&gs_lp=EgNpbWciE21vcm1hbnR1bCB2ZXJvbmljYWkqAggAMgQQABgeSPs_UABY6zBwAHgAkAEAmAFjoAHADaoBAjE5uAEByAEA-AEBigILZ3dzLXdpei1pbWeYAhOgAtYNwgIFEAAYgATCAgYQABgIGB6YAwCSBwQxOC4xoAfYRA&sclient=img&udm=2#vhid=Q_xm9kjI6XOFsM&vssid=mosaic

 



Mormântul lui Mihai Eminescu

Sursa:

https://www.google.com/search?q=mormantul+lui+mihai+eminescu&sca_esv=4771c1dce5b9df5f&hl=en&sxsrf=ADLYWIKmQfPoTUq_0ClNCNIf4FC4RcHLwQ:1715610974994&source=hp&biw=1920&bih=911&ei=XiVCZvyzOu-PwPAPvKSAMA&iflsig=AL9hbdgAAAAAZkIzbuxtvvN4f4GpevW9ndQSRY29jHfI&oq=mormantul&gs_lp=EgNpbWciCW1vcm1hbnR1bCoCCAIyBRAAGIAEMgUQABiABDIFEAAYgAQyBRAAGIAEMgUQABiABDIFEAAYgAQyBRAAGIAEMgUQABiABDIFEAAYgAQyBRAAGIAESP4yUJ0IWOUdcAp4AJABAJgBAKABAKoBALgBAcgBAPgBAYoCC2d3cy13aXotaW1nmAIKoAILqAIKwgIHECMYJxjqApgDApIHAjEwoAcA&sclient=img&udm=2#vhid=qruKHbnlpHc8NM&vssid=mosaic

 

 


Sursa:

https://www.google.com/search?q=teiul+lui+eminescu+iasi&sca_esv=056e687d55c86664&hl=en&sxsrf=ADLYWIK42X4dhADofcUZI1onRqzqxc5vCw:1715501794687&source=hp&biw=1920&bih=911&ei=4npAZvHpJ-b9wPAP9rKl0AI&iflsig=AL9hbdgAAAAAZkCI8v0Z4ffm3SjnfyjYi1gRTntMXSYT&oq=teiul&gs_lp=EgNpbWciBXRlaXVsKgIIAjIFEAAYgAQyBRAAGIAEMgUQABiABDIFEAAYgAQyBRAAGIAEMgUQABiABDIGEAAYBRgeMgYQABgFGB4yBBAAGB4yBBAAGB5IwyJQAFizDnAAeACQAQCYAVygAbADqgEBNbgBAcgBAPgBAYoCC2d3cy13aXotaW1nmAIFoAK6A5gDAJIHATWgB_8V&sclient=img&udm=2#vhid=tvl83mxQPPKbhM&vssid=mosaic









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu