duminică, 11 august 2024

Edward Curtin - „Natura satanică” și criminalitatea bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki - 79 ani

 



„Natura satanică” și criminalitatea bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki - 79 ani

Edward Curtin, Sociolog S.U.A

11 August 2024

 

„Ahab este Ahab pentru totdeauna, omule. Tot acest act este decretat imuabil. «A fost repetat de tine și de mine cu miliarde de ani înainte ca acest ocean să se rostogolească. Prost! Eu sunt locotenentul Sorților; Acționez sub ordine»” (Herman Melville, Moby Dick).

 

  „Cel mai mare rău nu se face acum în acele «cămăruțe ale crimei» sordide pe care lui Dickens îi plăcea să le picteze... Dar este conceput și ordonat (mutat, detașat, purtat și procesat) în birouri curate, mochetate, încălzite și bine luminate, de bărbați liniștiți, cu gulere albe și unghii tăiate și obraji netezi, care nu au nevoie să ridice vocea” (CS Lewis , prefața autorului, 1962, The Screwtape Letters)

 

Istoria americană poate fi descrisă cu exactitate doar ca povestea posesiunii demonice, oricum alegeți să înțelegeți această frază.  Poate că „răul” radical va fi suficient.  Dar, încă de la început, colonizatorii americani au fost implicați în ucideri masive pentru că se considerau binecuvântați și ghidați divin, un popor ales a cărui misiune avea să fie numită „destin manifest”. Nimic nu stătea în calea acestei chemări divine, care presupunea nevoia de a înrobi și de a ucide milioane și milioane de oameni nevinovați, care continuă până în prezent. „Alții” au fost întotdeauna consumabili, deoarece au stat în calea marșului imperial ordonat de zeul american. Aceasta include toate războaiele purtate pe bază de minciuni și operațiuni cu steag fals. Nu este un secret, deși majoritatea americanilor, dacă sunt conștienți de asta, preferă să-l vadă ca pe o serie de aberații comise de „merele urâte”.   Sau ceva din trecut.  

 

Cei mai buni scriitori și profeți ai noștri ne-au spus adevărul: Thoreau, Twain, William James, MLK, pr. Daniel Berrigan și colaboratorii: suntem o națiune de ucigași ai nevinovaților.   Suntem fără conștiință.   Suntem brutali.   Suntem în strânsoarea forțelor malefice.

 

Scriitorul englez DH Lawrence a spus-o perfect în 1923: „Sufletul american este dur, izolat, stoic și ucigaș.  Nu s-a topit niciodată”.  Încă nu a făcut-o.

 

Când pe 6 și 9 august 1945, Statele Unite au ucis 200-300 de mii de civili japonezi nevinovați cu bombe atomice la Hiroshima și Nagasaki, au făcut acest lucru în mod intenționat.  A fost un act de terorism de stat sinistru, fără precedent prin natura armelor, dar nu prin sacrificare. Atentatele teroriste americane asupra orașelor japoneze care au precedat bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki - conduse de infamul general-maior Curtis LeMay  (foto) - au fost, de asemenea, îndreptate în mod intenționat asupra civililor japonezi și au ucis sute de mii dintre ei.

 

Există o pictură a unui artist american cu Tokyo distrus de bombardamentul incendiar pentru a merge lângă „Guernica” lui Picasso, unde estimările morților variază între 800 și 1.600?   Numai în Tokyo, peste 100.000 de civili japonezi au fost arși până la moarte de bombe cu dispersie de napalm. Toată această ucidere a fost intenționată. Repet: intentionată. Nu este acesta un rău radical?   Demonic?   Doar cinci orașe japoneze au fost scutite de astfel de bombardamente.

 

Bombardele atomice au fost un holocaust intenționat, nu pentru a pune capăt războiului, așa cum vor să demonstreaze documentele istorice, ci pentru a transmite un mesaj Uniunii Sovietice că le putem face ceea ce le-am făcut locuitorilor Japoniei. Președintele Truman s-a asigurat că dorința japonezilor de a se preda în mai 1945 a fost făcută inacceptabilă, deoarece el și secretarul său de stat James Byrnes  doreau să folosească bombele atomice - „cât mai repede posibil pentru a «arăta rezultate»”, în cuvintele lui Byrnes - pentru a trimite un mesaj Uniunii Sovietice.   Așa că „Războiul bun” s-a încheiat în Pacific, cu „băieții buni” ucigând sute de mii de civili japonezi pentru a-i face pe „băieții răi”, care au fost demonizați de atunci. Fobia fasță de Rusia nu este nimic nou.

 

Satana poartă întotdeauna chipul celuilalt.

 

Multor „baby boomers” le place să spună că au crescut cu bomba.  Ei sunt norocoși. Au crescut.   Au ajuns să fie speriați și  din cauza asta au ajuns să se ascundă sub birourile lor și să fie nostalgici. Îți amintești etichetele de câine? Acei ani 1950 și 1960? Filmele de groază?

 

Copiii din Hiroshima și Nagasaki care au murit sub bombele noastre pe 6 și 9 august 1945 nu au ajuns să crească. Nu se puteau ascunde. Tocmai au intrat sub pământ. Pentru a fi exact: le-am pus sub pământ. Sau au fost lăsați să sufere zeci de ani în durere, după care au murit. Dar că era necesar să salvăm vieți americane este o minciună. Întotdeauna este vorba despre viețile americane, de parcă proprietarilor țării chiar le-ar păsa de ei. Dar pentru inimile tandre și mințile inocente, este o incantație magică. Săracii de noi!

 

„Fat Man”, „Little Boy” - așa răsună cuvintele de-a lungul anilor la americanii acum grași care au crescut în anii '50 și care gândesc ca niște băieți și fetițe despre natura demonică a țării lor.   Inocența este minunată!   Suntem diferiți acum.

 

„Suntem grozavi pentru că suntem buni”, asta ne-a spus Hillary Clinton.  Libienii pot atesta asta. Suntem excepționali, speciali. Următoarele alegeri vor dovedi că putem să-l învingem pe domnul Pumpkin Head și să readucem Americii la „valorile de bază”.

 

Poate credeți că sunt cinic,  dar înțelegerea adevăratului rău nu este o joacă de copii. Se află dincolo de mâna majorității americanilor care au nevoie de iluziile lor. Răul este real. Pur și simplu nu există nicio modalitate de a înțelege natura sălbatică a istoriei americane fără a-i vedea natura demonică. Cum altfel ne putem răscumpăra la această dată târzie, stăpâniți așa cum suntem de amăgirile propriei noastre bunătăți binecuvântate de Dumnezeu?

 

Dar americanii medii joacă la inocență. Ei se entuziasmează la gândul că odată cu următoarele alegeri națiunea va fi „restabilită” pe calea corectă. Desigur, nu a existat niciodată o cale corectă, cu excepția cazului în care puterea face dreptate, iar asta a  fost întotdeauna calea conducătorilor Americii.  Astăzi, Trump este privit de mulți ca o aberație.  El este departe de asta.  Este direct dintr-o nuvelă Twain.  El este vodevil. El este omul de încredere al lui Melville.  El este noi. Celor care sunt vizați pe el le-a trecut vreodată prin minte că, dacă cei care dețin și conduc țara ar vrea să plece, ar fi plecat într-o clipă?  El poate poate trimite la nesfârșit mesaje pe care le va contrazice a doua zi, dar atâta timp cât îi protejează pe cei superbogați, acceptă controlul Israelului asupra lui și permite complexului CIA-militar-industrial să-și facă lumea... uciderea și jefuirea pe scară largă a trezoreriei, i se va permite să distreze și să entuziasmeze publicul - pentru a-i face să se amestece într-o spumă în pseudo-dezbateri. Și pentru a face acest lucru mai distractiv, i se va opune opoziția democrată „înțeleasă”, ale cărei intenții sunt la fel de benigne ca zâmbetul unui asasin.

 

Priviți cât mai departe în urmă la președinții americani din trecut, figurile care „acționează sub ordine” (ale căror ordine?), așa cum a făcut Ahab în pofta lui de a ucide marea balenă albă „reală” și ce vedeți?  Vedeți ucigași servili în strânsoarea unei puteri sinistre. Vedeți hiene cu fețe lustruite. Vedeți măști de carton.  Cu singura ocazie în care unul dintre acești președinți a îndrăznit să-și urmeze conștiința și a respins pactul diavolului, care este rolul de ucigaș șef al președinției, lui – J.F.K. - i s-a aruncat creierul în fața publicului.

 

Un imperiu malefic prosperă vărsând sânge și își impune voința prin mesaje demonice. Rezistați și va fi sânge pe străzi, sânge pe șine, sânge în față.

 

În ciuda acestui fapt, martorul președintelui Kennedy, rândul său de la războinic rece la un apostol al păcii, rămâne să inspire o rază de speranță în aceste zile negre. După cum a povestit James Douglass în magistralul său „J.F.K. and the Unspeakable”, Kennedy a fost de acord cu o întâlnire în mai 1962 cu un grup de quakeri care demonstraseră în afara Casei Albe pentru dezarmarea totală.  L-au îndemnat să se miște în direcția aceea.  Kennedy era înțelegător față de poziția lor.  El a spus că și-ar fi dorit să fie ușor să facă acest lucru de sus în jos, dar că este presat de Pentagon și de alții să nu facă asta niciodată, deși a ținut un discurs în care a îndemnat la „o cursă pentru pace” împreună cu Uniunea Sovietică. Le-a spus Quakerilor că va trebui să vină de jos.  Potrivit Quakerilor, J.F.K. le-a ascultat cu atenție punctele și înainte de a pleca a spus zâmbind: „Crezi în mântuire, nu-i așa?”

 

Curând, Kennedy a fost zguduit până la capăt de criza rachetelor cubaneze, când lumea a fost în pragul dispariției, iar consilierii săi militari și de „informații” l-au îndemnat să ducă un război nuclear. Nu după mult timp, drumul lui a luat o întorsătură bruscă spre pace, în ciuda opoziției lor acerbe, o întorsătură atât de dramatică în anul următor încât a dus la martiriul său. Și știa că așa va fi. El știa ce va urma.

 

Deci speranța nu este total pierdută. Există suflete grozave precum J.F.K. care ne inspiră. Exemplele lor clipesc ici și colo. Dar pentru a începe chiar să sperăm să schimbăm viitorul, este mai întâi necesară o confruntare cu trecutul (și prezentul) nostru demonic, o coborâre în adevărul întunecat care este terifiant în implicațiile sale. Falsa inocență trebuie abandonată. Carl Jung, în „Despre psihologia inconștientului”, a abordat acest lsubiect cu cuvintele:   „Este un gând înspăimântător că omul are și o latură sumbră pentru el, constând nu doar din mici slăbiciuni și slăbiciuni, ci și dintr-un dinamism pozitiv demonic. Individul știe rareori ceva despre asta; pentru el, ca individ, este incredibil că, în orice circumstanțe, ar trebui să depășească el însuși. Dar lasă aceste creaturi inofensive să formeze o masă și iese la iveală un monstru furios; și fiecare individ este doar o celulă minusculă în corpul monstrului, așa că, în bine sau în rău, trebuie să-l însoțească în furiile lui sângeroase și chiar să-l ajute la maximum. Având o suspiciune întunecată asupra acestor posibilități sumbre, omul închide ochii la partea umbră a naturii umane. El luptă orbește împotriva dogmei salutare a păcatului originar, care este totuși atât de prodigios de adevărată. Da, chiar ezită să admită conflictul de care este atât de dureros de conștient”.

 

Cum se pot descrie bărbații care ar ucide în mod intenționat atât de mulți oameni nevinovați?  Istoria americană este plină de astfel de exemple până în zilele noastre: Irak, Afganistan, Libia, Siria etc.; lista este foarte lungă. Războaie sălbatice purtate de bărbați și femei care dețin și conduc țara și care încearcă să cumpere sufletele oamenilor obișnuiți pentru a li se alătura pactului lor cu diavolul, pentru a accepta faptele lor malefice în desfășurare. Un astfel de rău monstruos nu a fost niciodată mai evident decât pe 6 și 9 august 1945.

 

Dacă nu intrăm în contemplarea profundă a răului care a fost eliberat în lume cu acele bombardamente de la Hiroshima și Nagasaki, suntem pierduți într-un iad viu fără scăpare. Și vom plăti. Nemesis cere întotdeauna răzbunare. Am acceptat treptat conducerea celor pentru care uciderea nevinovaților este o joacă de copii și ne-am prefacut drept copii inocenți și buni pentru care adevărul este prea mult de suportat.   „Într-adevăr, cel mai sigur drum către Iad este cel treptat”, îi spune diavolul Screwtape nepotului său, Wormwood, un diavol în antrenament, „panta blândă, moale sub picioare, fără cotituri bruște, fără repere, fără indicatoare”.   Acesta este drumul pe care l-am parcurs.

 

Proiecția răului asupra altora funcționează de multă vreme. Trebuie să ne recâștigăm umbrele și să ne retragem proiecțiile.   Soarta lumii depinde doar de ea.

 

Aranjament grafic - I.M.

 

---------------------------------

Sursa - https://www.globalresearch.ca/the-satanic-nature-of-the-atomic-bombings-of-hiroshima-and-nagasaki/5649684 - 5 august 2024









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu