miercuri, 6 noiembrie 2024

Grigore Stamate - Sesiunea internațională de comunicări „Retrăiri istorice în veacul XXI” - Ediția a XX-a de la Maia

 



Sesiunea internațională de comunicări „Retrăiri istorice în veacul XXI” - Ediția a XX-a de la Maia

General-locotenent (r) Dr. Grigore Stamate, Membru al Fundației Europene Titulescu

 

06 Noiembrie 2024

 

 

Un veritabil regal istoric

 

În perioada 1-2 noiembrie a.c., sub înaltul patronaj al Academiei Oamenilor de Știință din România, a fost organizată și s-a desfășurat la Maia (Ialomița) cea de-a XX-a ediție a sesiunilor internaționale de comunicări științifice „Retrăiri istorice în veacul XXI”. Importanta activitate a fost sprijinită de Consiliul județean Ialomița, de primăria localității și de către filiala „Barbu Catargiu” a Asociației Naționale a Cavalerilor de Clio. De asemenea, a onorat activitățile, prin prezența și prin intervenția sa nemijlocită, primarul municipiului Buzău, ca și Ștefan Davidescu din partea editurii „Alfa MDN”.

 

Tema principală „80 de ani de la Evenimentele din 23 august 1944 și urmările asupra viitorului României”, a fost secondată de o serie de comemorări, între care: 520 de ani de la moartea Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt al Moldovei; 330 de la Martiriul Sfinților Brâncoveni, exemplu de dragoste de țară, de sacrificiu pentru neam și credință; 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu și remarcabila sa contribuție la lupta românilor ardeleni pentru drepturi și pentru libertăți, la care s-au adăugat o serie de alte comunicări și dezbateri de o covârșitoare importanță.

 

În deschiderea sesiunii, printre atâția alți distinși participanți, au rostit impresionante cuvinte de salut președintele de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România (A.O.Ș.R.), prof. univ. dr. ing. Adrian Alexandru Badea, ambasadorul prof. univ. dr. Dumitru Preda și Liliana Condraticova, reprezentanta Academiei Oamenilor de Știință din Moldova. 

 

Activitatea a fost condusă de reputatul istoric, Comandor profesor univ. dr. Jipa Rotaru, ajutat îndeaproape de către inimosul profesor Vlad Constantin, director al biblioteci locale (responsabil de proiect), și s-a prevalat de contribuția unor moderatori de excepție, între care istoricul prof. univ. dr. Ioan Scurtu și prof. univ. dr. Ion Solcanu, ambii membri titulari A.O.Ș.R. Dintre comunicatori, s-au remarcat, în mod deosebit, prof. univ.dr. Octavian Burcin, prof. univ. dr. Stoica Lascu de la Academia Română și conf. univ. dr. Alin Spânu, George Călin - președinte al Societății Culturale „Apollon”.

 

Cu acest prilej a avut loc și lansarea unor lucrări cu tematică istorică, precum amplul volum „Retrăiri istorice în veacul XXI”, „Ion Murgescu - un nume de profundă rezonanță în istoria Marinei Militare”, al comandorului profesor universitar dr. Jipa Rotaru; „Turcia-România” al ambasadorului dr. Dumitru Preda, dar și alte comunicări  extrem de însemnate (volumul de poezie „Amprenta Nichita” al poetei Liliana Ghiță Boian).

 

În ce ne privește, pentru a veni în întâmpinarea primarului Mihai Calotă, care, anul viitor, va organiza aniversarea a 630 de ani de la prima atestare documentare a comunei Urdari, am renunțat la prezentarea volumului „Domnița Urdăreanu - principesă cantacuzină”, urmând ca lansarea să aibă loc în localitatea natală, în același timp cu volumul „Urdari - străveche așezare dregătorească”.

 

În același meritoriu context, au fost acordate diplome și premii unora dintre participanții evidențiați pe tărâmul cercetării istorice, iar câțiva dintre aceștia, între care și subsemnatul (căruia i s-a conferit și înalta demnitate de Mentor) - din încredințarea excelenței sale dr. Constantin Moșincat, reputatul președinte al Asociației Naționale și director executiv al prestigioasei reviste „Cetatea Cavalerilor” -  au fost înnobilați cu brevetul și sabia Cavalerilor de Clio „Pentru victorioasa bătălie pe frontul istoriografiei naționale”.

 

Printre participanți s-a evidențiat un număr de ofițeri activi și în rezervă, între care: colonel (r) Tudor Mămăligan, din partea conducerii Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din M.A.I. (președinte, general de brigadă Tudor Sandu); comandor de aviație (r), lector univ. dr. Jănel Tănase de la Academia Forțelor Terestre „Henri Coandă”; comandor (r), prof. dr. Ioan Damaschin; col. dr. Mircea Tănase; col. dr. Mircea Fechete, col. Parepa, de la jandarmi, dar și o serie de ofițeri tineri, între care și locotenentul Laura Ion de la Baza Aeriană Otopeni, viitor doctorand.

 

În cadrul acestei sesiuni, extrem de condensată și cu un program prelungit, de la orele 10.00 până la orele 20.00, la care au participat istorici, cercetători și colaboratori în domeniu, s-au prezentat peste 30 de comunicări, în care, pe lângă tema de bază, s-au prezentat și alte aspecte referitoare la unii dintre marii domnitori români și eroi ai neamului românesc,  despre diplomația românească de-a lungul timpului, rolul armatei române, îndeosebi al marinei și aviației militare, a parașutiștilor și jandarmilor, al forțelor de ordine publică, al informațiilor și contrainformațiilor militare în Primul și în Al Doilea Război Mondial.

 

Spre deosebire de alți ani, sesiunea internațională a resimțit lipsa unor personalități de anvergură, precum Ion Măldărescu, director al revistei „Art-emis Academy”, dr. Constantin Moșincat, director al „revistei Cetatea Cavalerilor” și președinte al Asociației Naționale a Ordinului „Cavalerilor de Clio”, dar și a altor distinși experți, precum generalul prof. univ. dr. Mircia Chelaru, parlamentar și prof. dr. Constantin Gheorghe Nistoroiu.

 

Ajunsă la a XX-a ediție, sesiunea internațională de la Maia s-a desfășurat în locul de baștină al familiei boierilor Catargiu - din neamul brâncovenesc - cea care l-a dat Țării pe marele om politic Barbu Catargiu (1807-1862), prim-ministru al României (1862). Acel desăvârșit patriot care, înainte de a fi asasinat (deși a fost atenționat să nu iasă în public), a rostit magistralele cuvintele, care vor dăinui peste veacuri: „Voi prefera moartea mai înainte de a călca sau a lăsa să se calce vreuna dintre instituțiile țării!”

 

În încheierea acestei manifestări de excelență, așa, ca o reflecție peste vremuri, aducem în atenția tuturor românilor, îndeosebi a conducătorilor noștri (care nu știu în ce măsură au avut știre despre acest eveniment cultural de rară factură intenațională), un fragment din intervenția domnului George Călin, scriitor și președinte al Societății Culturale Appolon România: „O țară, un popor care nu respectă istoria, cultura și strămoșii, este o țară supusă distrugerii. Să ne trezim, cât mai avem timp, să ne redobândim onoarea și demnitatea de altădată, mândria acestui neam prigonit de sute de ani, dar niciodată înfrânt ...”.

 

Doamne ocrotește-i pe români!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu