duminică, 6 martie 2022

Ion Spânu & Vali - ...demască Fake-news-urile propagandei în războiul din Ucraina

 



 

Presa adevărată demască

Fake-news-urile propagandei în războiul din Ucraina

de Vali

 

Celebra deja gafă a lui Mihai Gâdea, în care a comentat la Antena 3, alături de „analistul militar” Radu Tudor și de purtătorul de cuvînt al MApN, o secvență dintr-un joc pe calculator ca fiind o scenă din războiul din Ucraina, nu este, totuși, o simplă gafă, ci face parte dintr-o operațiune de dezinformare la nivel planetar, coordonată de marii manipulatorii ai opiniei publice, numiți cu termenul generic de PROPAGANDIȘTI!

 

Ziarele și televiziunile serioase din țările cu tradiții democratice încearcă permanent să ferească opinia publică de astfel de dezinformări chiar din primele zile ale unui conflict militar, știindu-se că propaganda folosește fake-news-urile ca armă de război.

Vă prezentăm mai jos cîteva dintre acțiunile jurnaliștilor în ceea ce privește dezmințirile celor mai spectaculoase fake-uri folosite de propaganda antirusească, asta neînsemnînd că nu există și propagandă antiucraineană.

1. Site-ul BBC a publicat pe 26 februarie 2022, deci la numai două zile de la declanșarea războiului din Ucraina, articolul „Ukraine conflict: Further false images shared online” (Conflict din Ucraina: Alte imagini false distribuite online), sub semnătura lui Alistair Coleman, în care demontează cîteva dintre manipulările „propagandei”:

 


Autorul precizează chiar de la început: „Unele arată acțiuni militare luate din conflicte mai vechi, în timp ce alte videoclipuri virale s-au dovedit greu de verificat”, dar, în urma unei analize și a unei documentări destul de dificile, el a reușit să demonstreze „făcătura”, care însă a făcut rapid înconjurul planetei: „Un clip video văzut de BBC și dovedit că are mai mulți ani a fost vizionat de peste 27 de milioane de ori într-o singură zi, în timp ce altul a arătat filmări ale jocurilor video”! Deci nu numai Gâdea a căzut în plasa jocurilor video.

Articolul de pe pagina BBC ia la amănunt trei fake-uri grosolane distribuite de presa de propagandă:

Primul se referă la imaginea de mai sus, dintr-un clip care a avut milioane de vizualizări pînă cînd s-a demonstrat că este fals și că nu este din Ucraina, ci din Siria, din anul 2020! Iată ce scrie autorul de la BBC: „Un videoclip, care a fost postat atât pe Facebook, cât și pe Twitter dintr-un cont neoficial care susține forțele armate ale Ucrainei, susține că arată distrugerea personalului și echipamentului rus în Ucraina, văzută prin vizorul unei drone. Cu toate acestea, este o înregistrare din Siria filmată în 2020”.

Al doilea Fake-news prezintă un alt clip, în care vedem o luptă aeriană, însoțită de următorul text: „MIG-29 al aviației Forțelor Armate distruge „neegalatul” Su-35 al ocupanților ruși”. În realitate, la fel ca la Antena 3, este vorba despre un joc pe calculator, așa cum scrie jurnalistul de la BBC: „Cu toate acestea, este vorba despre un joc video, Digital Combat Simulator World. Nu este prima dată când filmările jocului sunt folosite pentru a ilustra acțiunea militară”! Clipul fals a fost însă vizionat de peste 18 milioane de internauți pe Tik Tok:

  


Al treilea fake a fost la fel de spectaculos: este vorba despre o explozie care a produs sute de victime, despre care cel care a pus imaginile pe Twitter spune că a avut loc în Ucraina, provocată fiind de Rusia. Numai că, așa cum spune demonstrează cei de la BBC, „Videoclipul arată de fapt imagini cu exploziile din 12 august 2015 de la Tianjin din China, care au ucis aproximativ 173 de persoane cînd un container care conținea substanțe chimice a explodat într-un port”:

  


Articolul de pe site-ul BBC conține și alte dezvăluiri ale acestui gen de propagandă prin dezinformarea opiniei publice, practicată pentru a suprainfluența atitudinea de simpatie față de Ucraina și, totodată, de ostilitate față de Rusia lui Putin.

2. Și site-ul „The Observers” a fost preocupat de demontarea fake-news-urilor din acest război. Articolul „Ukraine: The fake images ‘showing Ukrainian resistance to the Russian army’” (Ucraina: Imaginile false „care arată rezistența ucraineană față de armata rusă) devoalează unele dintre cele mai spectaculoase dezinformări manipulatoare.

Prima este și cea mai teribilă: o femeie drăguță, îmbrăcată în uniformă militară, avînd în mîini și un pistol mitralieră, este prezentată ca fiind Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei, adică soția lui Volodymyr Zelensky, care s-a înrolat pentru a lupta împotriva Rusiei:

  


Numai că, așa cum demonstrează jurnaliștii, „Am găsit acest portret în mai multe arhive de imagini online, de exemplu pe site-ul istock. Istoricul fotografiei indică faptul că a fost făcută pe 22 august 2021 de fotograful Volodymyr Zakharov și că este o fotografie a unei „femei-militar ucraineană în timpul antrenamentului pentru parada care sărbătorește cea de-a 30-a aniversare a independenței Ucrainei”. Nu este Prima Doamnă a Ucrainei”!

Cea de-a doua este extrem de emoționantă, arătînd o fetiță ucraineană de 11 ani care îl ceartă pe un soldat rus:

  


Impresionant! Numai că nu este vorba despre o fetiță ucraineană, ci de una palestiniană, pe numele ei Ahed Tamimi, care îl ceartă pe un soldat israelian, clipul fiind realizat în 2012!

Deși impresia generală este că întreaga planetă, cu presă cu tot, este vizibil de partea Ucrainei în acest război (situație oarecum explicabilă, avînd în vedere statutul său de țară atacată de Rusia), așa cum ați văzut, ziarele serioase, mai puțin televiziunile, încearcă să se ferească să propage deșănțat și neverificat știrile false.

 

La noi, din păcate, cea mai urmărită televiziune, Antena 3, este în fruntea presei care manipulează, iar celelalte nici măcar nu reacționează la fake-urile difuzate. Și nu este vorba numai despre „știrea” aceea care era de fapt un joc pe calculator, ci și despre dezbaterea penibilă din seara în care au căzut un avion și un elicopter ale armatei noastre. Mihai Gâdea, Radu Tudor și generalul Corneliu Dobrițoiu, fost ministru al Armatei (!) s-au întrecut în susținerea teoriei că acele două aparate de zbor ar fi fost doborîte de rușii lui Putin!

 

Trebuie să subliniem aici și rolul pe care-l au cîțiva bezmetici, cum este Gelu Vișan, oltean de-al meu, adus pe micul ecran chiar de către mine cu ani în urmă. El a devenit în aceste zile pîrmacul care este pus să lovească în oricine pune întrebări incomode despre războiul din Ucraina. El îi etichetează pe jurnaliștii, analiștii sau politicienii care vorbesc despre teritoriile românești aflate ilegal în granițele Ucrainei ca fiind „oamenii rușilor”, „putiniști”, afirmînd chiar că aceștia ar face „naveta” la Moscova! Un iresponsabil.

 

Cert este că, la fel ca orice altă construcție făcută pe o fundație șubredă, excesele și falsurile pentru crearea unei atmosfere partizane cu Ucraina nu fac altceva decît să nască noi semne de întrebare față de scopul urmărit de cei care le lansează.

 

P.S. Eu nu sînt „putinist”, n-am nici un fel de partizanat cu armata Rusiei, dar nici nu vreau să fiu fraierul de serviciu al manipulatorilor. Pur și simplu, vreau să fiu informat corect pentru ca, la rîndul meu, să ofer cititorilor mei informații corecte. Atît. Și cred că nu este puțin. E ciudat, totuși, că, exact ca în cazul pandemiei Coronavirus, uneori aceleași persoane sînt în misiune pe la televiziuni pentru a-i pune la zid pe cei care au alte opinii decît cele ale autorităților!

 

Ion Spânu

 

 

https://saccsiv.wordpress.com/2022/03/06/presa-adevarata-demasca-fake-news-urile-propagandei-in-razboiul-din-ucraina/#comments

 

 

 

"alea" de ce nu va impresioneaza!

 

de ce nu va impresioneaza si atrocitatile comise de ucraineni impotriva conationalilor nostrii din tinuturile ocupate de URSS si acum cotropite de Ucraina! Indiferent de circumstante, NOI ROMANII, trebuie sa ne recuperam pamanturile stramosesti si conationalii aflati acum sub jug ucrainean!

 

Virgil Ciuca

New York

03/06/2022





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu