luni, 19 august 2024

Grid Modorcea - Scandinavia (2)

 



Scandinavia (2)

Grid Modorcea, Dr. în arte

18 August 2024

 

Fiordurile scandinave

 

Din Flam, o așezare unică în Europa prin pitorescul ei, călătorul, care nu trebuie să piardă nici experiența cu trenul montan spre Myrdal, se îmbarcă pe un vapor de croazieră și străbate cel mai lung și adânc fiord din lume, Sognefjord. Brațul Naeroyfiord este cel mai îngust, e înscris pe lista Patrimoniului UNESCO, ai senzația că poți să atingi pereții abrupți ai munților care îl străjuiesc. Fiindcă fiordul este un golf șerpuitor, care și-a făcut loc pătrunzând pe uscat, prin munți. Și în uriașul platou de munți al Norvegiei, există mii de lacuri, printre care și aceste fiorduri, care au deschidere la Marea Nordului.

 

Ce m-a uimit a fost liniștea de gheață a acestui fiord, care te înfioară prin culoarea neagră a apei. Nimeni nu a reușit să-mi dea o explicație, dar am avut norocul că, la un moment dat, din cabina vaporului de croazieră a ieșit comandantul, și l-am întrebat. Deși era frig și vânt, el se purta cu o cămașă albă cu mânecă scurtă. Și era puternic și vesel, ca un viking. Ca orice norvegian pe care îl întrebi ceva, și el a fost foarte deschis, atent la ce-l întreb. Și mi-a spus că negreala apei vine de la roca munților, pe care apa îi macină și pigmenții rezultați înnegresc apa. Apoi, o altă cauză ar fi adâncimea fiordului, de 100 m, cu o profunzime de 203 km în interiorul țării. E ca un șarpe uriaș, prin munți și văi, având gura la 72 de km de Bergen. Dar el șerpuiește nu numai orizontal, printre munți, ci și vertical, ajungând până la o altitudine de peste 1.600 de metri! Un fenomen de neimaginat cu teoria lui Newton. Dar cel mai important de știut este faptul că fiordurile s-au format în era glaciară! Adică ele vin de departe, viețuiesc aici de mii de ani.

 

Așa este și Sognefjord, o creație marină datorată eroziunii glaciare a ghețarilor care acopereau Alpii Scandinaviei. Pe hartă el apare ca o caracatiță. Era fiordul preferat al vikingilor, fiindcă pe malurile lui se pot face gospodării trainice. Așa vezi și azi, pe malul fiordului, unde munții oferă o pajiște, se află case colorate, localități umane. Există un contrast uimitor între calmul apei și zidurile de piatră zimțate ale munților, cu semețe forme de stânci care stau ca vulturii, gata să zboare. Și calmul apei se armonizează cu acela al cerului, la fel de liniștit, de pur și senin. Trăiești aici cu sentimentul unui fenomen milenar. Sau ai o stare selenară. Parcă ești pe altă planetă. Nu am uitat căpitanului să-i mulțumesc și să adaug, să fie mândru că trăiește în această țară, așa cum fac cu fiecare norveg cu care am un dialog; „You must pride because you live in this country”.

 

Două astfel de fenomene te copleșesc mereu, munții interminabili și fiordurile. Orașe ca Oslo și Bergen se află pe mai multe fiorduri care le-au dat numele. Bergen este o minune, așa cum se vede după o călătorie cu telefericul. Mai ceva decât Roma, înconjurat de șapte munți și șapte fiorduri, Bergen este inclus în Patrimoniul UNESCO, fiind cel mai cosmopolit oraș al Norvegiei, cu o moștenire culturală și istorică, în special vikingă, impresionantă, oferind peisaje care îl pot include cu siguranță pe lista celor mai frumoase orașe din lume. Ar fi un dar divin să poți petrece o vreme acolo. Aș fi fericit să pescuiesc, să fiu și eu un vânzător în Piața de pește, cea mai originală piață de acest fel pe care am văzut-o, care bate prin frumusețe și diversitate piețele de pește din Chinatown, New York. Astfel de locuri sunt un mare show, le privești ca pe niște originale galerii de artă.

 

Nu știi de unde începe un lac și se termină un fiord. Norvegia are peste 1 200 de fiorduri și 400 de mii de lacuri. Și munți cât vezi cu imaginația. Aceasta este zestrea naturală a Norvegiei. Cum i-a răspuns omul naturii? Care a fost replica lui? Țara fiordurilor este și țara vikingilor, care au știut primii să ocrotească această comoară. Așa cum își protejează familia, norvegienii protejează natura.

 

Dacă te uiți pe hartă, Norvegia e acoperită de munți. Are o graniță cu Marea Nordului și una cu Suedia. Munții ei sunt ca zgârie-norii la New York. Dar sub ei există rețeaua subway, rețeaua de metro, un adevărat oraș subteran, care e mijlocul principal de transport al americanilor, ca să ajungă repede dintr-un loc în altul. Așa și aici. Există o fantastică rețea de tuneluri. Unde nu s-a putut face o cale pe munte, s-a făcut un tunel sau mai multe. Există chiar un loc între Oslo și Bergen, în care apare o intersecție subterană cu sens giratoriu, cu tuneluri în mai multe direcții, ca la o suprafață stradală.

 

Numai drumul Oslo-Bergen numără 300 de tuneluri, iar cel mai lung are 24, 5 km, cu zone de lumini colorate. Se numește după localitatea Laerdal și este cel mai lung din lume. Am mai trecut și prin tunelul care duce la Gudvsgen-Flam, care are 11, 5 Km. Așa cum în Chelsea, NY, intri dintr-o galerie în alta, tot la fel, aici, intri dintr-un tunel în altul, străbați munții Norvegiei de parcă i-ai străpunge cu un sfredel. Am văzut și un loc unde se construia un alt tunel, cu o tehnologie de înaltă precizie și complexitate.

 

Gândiți-vă că în 34 de ani, România nu a reușit să facă o autostradă de la București la Brașov, prin munți, desigur. Și norvegienii au realizat până acum în țara lor peste 900 de tuneluri, cu zeci de tuneluri construite sub apă. Lungimea lor este de peste 750 km. Norvegienii construiesc acum sub mare primul tunel pentru vapoare. Mereu s-a spus că România, ca să meargă bine, ar trebui să aibă la conducere un cap de „jidan” sau de „neamț”. Uite, a avut. Unul, e de zece ani la putere, dar n-a fost în stare de nimic. Rămâi de la el cu imaginea în frac alb, cu papion, tot alb, pe care ne-a trimis-o nu de la Wimbledon, ci de la piramidele egiptene pe care le-a vizitat când România era în doliu. Și unul, Oprescu, a promis că face pasarele, că aduce un japonez, să rezolve problema transportului în București. Am rămas de la el doar cu porecla de Pasarelă. Dar mai simplu ar fi ca România să cheme un norvegian. Un norvegian ar da imediat soluțiile cele mai bune. În primul rând sunt cei mai buni arhitecți de tuneluri.  Nu vă imaginați ce rețea de tuneluri înseamnă Norvegia, a realizat dintr-un dar natural al munților împăduriți, care o străbat pe de-a-ntregul, un adevărat spectacol tunelar, intramontan, tunelul fiind mijlocul absolut necesar pentru transporturi și comunicații. Tunelul ajută enorm la schimburile comerciale dintre orașe. Mereu mintea norvegienilor este spre monumental și spre construcții ingenioase, care să rimeze cu darul naturii.

 

Și imaginea țării este de o unitate colosală. Nu o poți confunda cu alta. Cum este înzestrarea geografică, așa vor norvegienii să arate și lucrurile care ies din mâna lor. Acolo e țara „lucrului bine făcut”.  Și la norvegieni, lucrurile nu stau pe loc. Linia acestei unități continuă. O dovedește accentul formidabil pus azi pe cultură. La Opera din Oslo se văd lucruri unice în lume. Peste tot sunt activități culturale, și mai ales spectacole de teatru, simbolul culturii in actualitate. Omul își exprimă prin această formă de manifestare cel mai bine harul. La Teatrul din Bergen, de pildă, în fața căruia străjuiește statuia lui Ibsen, foarte originală, cu un cap ca de bufniță, era afișat repertoriul până în 2027. Deja se joacă un spectacol după o piesă – „Heksejakt” (Vânătoarea de vrăjitoare) de Arthur Miller, „Maesrtul și Magareta” după Bulgakov, spectacole după Becket și Jon Fosse, dramaturg norveg încununat cu Premiul Nobel pentru literatură, dar și un „Satiricon” foarte viking! Și afluența la astfel de evenimente este maximă, biletele sunt de mult epuizate, arta teatrală sfințind frumusețea acestui oraș-bijuterie, cu un cartier, Bryggen, în patrimoniul UNESCO, cu case din lemn colorate ca în povești.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu