miercuri, 13 martie 2024

Drago Bosnic - Este N.A.T.O. gata de război?

 



Este N.A.T.O. gata de război?

Drago Bosnic, comentator geopolitic și militar independent

13 Martie 2024

 

F-35 cu bombe termonucleare în apropierea Rusiei.

 

Încălcările fără limite în doar câteva de către N.A.T.O. la granița Rusiei pot fi considerate ca recorduri mondiale ale acestor zile. Chiar săptămâna trecută, în Albania a fost deschisă o nouă bază aeriană majoră, în ciuda faptului că Tirana nu are efectiv forță aeriană. N.A.T.O. i s-au acordat, de asemenea, drepturi de exteritorialitate depline, ceea ce înseamnă că Albania a renunțat oficial la „suveranitatea” deja extrem de dubioasă. Desfășurarea unor platforme majore de I.S.R. (informații, supraveghere, recunoaștere) și de lovitură în zonă poate întări cu siguranță prezența extrem de destabilizatoare a alianței beligere atât în ​​sud-estul Europei, cât și în estul Europei. Și totuși, acest lucru nu este suficient. Și anume, pe 7 martie, ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, a confirmat că N.A.T.O. va staționa și sistemele SAM (rachete sol-aer) „Patriot” în țara sa. Deși Lituania nu se învecinează cu Rusia continentală, are o graniță extinsă cu Belarus și regiunea Kaliningrad din Moscova.

 

„Anul acesta, sistemul rotativ de apărare aeriană va deveni în sfârșit operațional, cel puțin parțial”, a declarat Anusauskas la o conferință de presă la Vilnius, adăugând: „Scopul nostru este să avem o rotație similară cu misiunea de poliție aeriană... Acest principiu nu ar fi un lucru unic pentru câteva luni, dar care ar acoperi toate lunile noastre calendaristice și ar crește semnificativ capacitățile noastre de apărare aeriană”[1].

 

În timp ce sistemul „Patriot” a fost supraexagerat în mod intenționat de mașina de propagandă[2], în special cu afirmații ridicole de genul că într-o săptămână ar putea doborî jumătate din Forțele Aerospațiale Ruse[3], mișcarea poate fi cu siguranță considerată extrem de destabilizatoare. Nu este încă clar câte dintre aceste sisteme ar putea fi implementate, dar având în vedere distanțele mult mai mici pe care trebuie să le parcurgă decât în ​​Ucraina, desfășurarea „Patriot” în oricare dintre statele baltice poate fi cu siguranță mai semnificativă. Și anume, raza de detectare a radarului său AN/MPQ-65 (oficial 150 km) ar putea oferi acoperire atât în ​​spațiul aerian al Belarusului, cât și al regiunii Kaliningrad. În plus, Finlanda achiziționează active similare, deși mai avansate de apărare aeriană, inclusiv „David’s Sling” israelian, care are o rază de angajare maximă semnificativ mai mare. Adunarea unor astfel de sisteme SAM atât de aproape de nord-vestul Rusiei este profund destabilizatoare și antagonistă.

 

În timp ce alte state membre N.A.T.O. din apropierea relativă a granițelor Rusiei operează și sisteme SAM „Patriot”, în România și (în curând) Polonia, ambele sunt suficient de departe pentru a nu face din sistemul de apărare aeriană o problemă strategică. Pe de altă parte, alte arme cu rază de acțiune mult mai lungă, precum sistemele A.B.M. (rachete antibalistice) „Aegis Ashore”, urmează să devină complet operaționale în Polonia în 2024, în timp ce o alta este deja activă în România (din moment ce cel puțin 2016). Face parte din sistemul mai larg „Aegis” transportat pe navă, care oferă un nivel de adâncime strategică pe care nici „Patriot” și nici „David’s Sling” nu l-au putut. Și în timp ce capacitățile și eficacitatea sistemului sunt cu siguranță în discuție (în special împotriva rachetelor hipersonice rusești) [4]  ), creșterea masivă a prezenței lor este de importanță cantitativă, ceea ce ar putea ameliora cel puțin parțial deficiențele lor calitative și alte deficiențe.

 

Și totuși, acesta cu siguranță nu este sfârșitul activităților extrem de destabilizatoare ale N.A.T.O. în Europa. Și anume, vasalii săi și statele satelit, precum Finlanda, achiziționează F-35, făcând totodată posibilă găzduirea altor avioane de acelașii tip din Statele Unite și alte state membre N.A.T.O. Prezența avansată a F-35 ale USAF în Europa de Est și Centrală continuă să se extindă și să se apropie din ce în ce mai mult de Rusia.

 

În afară de Finlanda, aceasta include acum Germania, Cehia și Polonia, în timp ce F-35-urile olandeze, belgiene și italiene vor fi, de asemenea, desfășurate în zona din jurul Mării Baltice. Mai rău încă, avionul a fost certificat pentru a transporta arme termonucleare, în special bomba B61-12, mai mulți membri N.A.T.O. având capacitatea de a le folosi prin acorduri de partajare nucleară cu S.U.A.. Acestea includ Țările de Jos, Belgia, Germania și Italia, toate dintre care fie operează F-35, fie le au la comandă.

 

Și anume, pe 9 martie, F-35 a fost confirmat ca fiind certificat pentru transportarea bombelor gravitaționale termonucleare B61-12[5]. Deși acest lucru se referă doar la F-35A convențional, cu variantele F-35B și F-35C încă lipsite de astfel de capacități, ultimele două sunt desfășurate în număr mult mai mic. F-35A convențional este cea mai comună versiune folosită de U.S.A.F. și alte forțe aeriene N.A.T.O. Posibilitatea desfășurării lor pe scară largă în Finlanda și statele baltice oferă premierului S.U.A. capacități de atac, mult mai mari decât a avut Rusia vreodată în Cuba în urmă cu 60 de ani.

 

În plus, atât oficialii de rang înalt de la Moscova, cât și experții independenți avertizează în mod regulat cu privire la dezvoltarea de noi arme termonucleare în America, inclusiv așa-numita tehnologie „super-fuzibilă nucleară” pe care SUA o testează de treizeci de ani, în special sub administrația Obama, fapt despre care istoricul de investigații Eric Zuesse a scris pe larg. El a avertizat în mod repetat că singurul scop al acestei tehnologii controversate este de a amplifica exponențial eficiența capacităților de prima lovitură ale Americii. Și, în timp ce unii ar putea să renunțe la avertismentele lui Zuesse și chiar să le condamne drept „fantezie de nenorocire” sau mitica „dezinformare rusă”, evoluțiile recente nu fac decât să-i întărească ipoteza deja solidă. În plus, N.A.T.O. este direct implicată în aceste planuri. În octombrie anul trecut, alianța N.A.T.O. a desfășurat exercițiul nuclear „Steadfast Noon”[6] care a implicat aproximativ 60 de avioane, inclusiv bombardiere strategice F-16 și B-52 cu capacități nucleare care simulează lovituri cu bombe B61-12. Trebuie remarcat faptul că aceste numărul acestor bombe va fi mărit în viitoarea variantă B61-13. Și, deși natura acestei actualizări este clasificată, este sigur să presupunem că acestea vor include și tehnologia „super-fuzibilă nucleară” menționată mai sus.

 

Pentagonul a anunțat deja că aceste noi bombe termonucleare vor fi comparabile cu versiunea B61-7 care poate avea un randament de până la 340 kt (aproximativ echivalent cu 22-23 de bombe Hiroshima). În fața unei astfel de escalade, Rusia nu are prea multe de ales decât să fie pregătită. Acesta este motivul pentru care Rusia a efectuat exerciții la nivel național care simulează un atac nuclear total, precum propriile lovituri de răzbunare împotriva agresorilor. Anterior, Agenția Federală pentru Managementul Urgențelor (F.E.M.A.) din S.U.A. a efectuat exerciții similare de avertizare[7].

 

Aranjament grafic – I.M.

 

--------------------------------------------------

[1] https://militarywatchmagazine.com/article/nato-forward-patriot-russia

[2] https://infobrics.org/post/40192

[3] https://infobrics.org/post/40561 - 23 februarie 2024.

[4] https://infobrics.org/post/39697/ - 26 octombrie 2023.

[5] https://militarywatchmagazine.com/article/f35s-cert-stealthy-nuclear-strike - 9 martie 2024.

[6] https://shape.nato.int/news-archive/2023/nuclear-exercise-steadfast-noon-concludes - 27 octombrie 2023.

[7] https://www.zerohedge.com/geopolitical/fema-prepares-test-nationwide-emergency-alert-hours-after-russia-tests-public-warning - 4 octombrie 2023.

Sursa - https://www.globalresearch.ca/missiles-near-russia-f-35-thermonuclear-bombs-nato-ready-war/5851908 - 11 martie 2024










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu