duminică, 29 octombrie 2023

MARIAN ILIE - TURNIR intre POETI

 




TURNIR intre POETI


O idee interesanta - aceasta a unei intreceri intre poeti. Din pacate, ca si turnirurile cavaleresti medievale, este o intrecere de elita, cu slab impact in randul cititorilor si chiar al creatorilor de poezie. Presupun ca mult mai de efect ar fi o batalie la nivel national, intre 2-3 reprezentanti ai fiecarei filiale (din care unul sa nu fie membru al Uniunii), .care sa se desfasoare prin rotatie in marile centre culturale /regiunile istorice, in fata unui public cat mai numeros cu putinta. Numai asa cred ca am putea sa atragem din nou publicul cititor catre lumea poeziei si sa generam emulatie creatoare.

 

Cat despre organizarea in strainatate a unora din editiile de pana acum, sa-mi fie iertat, in afara unor discutii cu poeti din tarile gazda nu vad ce alt impact sa fi avut - in sensul lecturarii in public sau/si  traducerii si publicarii in strainatate a poeziei romane actuale.  Daca ne limitam la un simplu sejur condimentat cu intrecera intre ai nostri (de multe ori aqceiasi participanti) n-am facut mai nimic.  Macar cate o antologie cu poeziile incluse in planul turnirului ar fi insemnat un pas semnificativ in promovarea literaturii noastre peste hotare. Daca organizatorii si participantii nu ma cred sau se vor supara pe mine, pun la bataie "talentele mele" de traducator si promoter pentru creatiile prezentate la aceasta  editie din Turcia.

Scriu  comentariul de fata nu din invidia ca nu as fi fost invitat si eu. Se stie nu demult am declinat invitatia la un festival international de poezie, la Izmir. Scriu pentru ca aud pe multi din responsabilii USDR vaitandu-se de scaderea interesului public fata de literatura, refuzand sa-si asume responsabilitatea. Daca Elita scriitorimii, care dispune de toata gama de resurse, nu face mai nimic in sensul asta, ce poate face multimea celorlalti, lipsita de alte resurse decat zelul creator, in  fata portilor zavorate ale sistemului de distributie a cartii?

MARIAN ILIE
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu