miercuri, 13 noiembrie 2024

Alesandru Duţu - Jurnal de pe Frontul de Est (68)

 



Jurnal de pe Frontul de Est (68)

Col. (r) Prof. univ. dr. Alesandru Duţu

13 Noiembrie 2024

 

1941 - Documente/realităţi uitate/ignorate. Îndemnuri pentru comportare corectă şi civilizată!

 

Documentele vremii relevă că paralel cu ordinele date pentru înfrângerea trupelor inamice, comandanţii de unităţi şi mari unităţi au cerut militarilor români să se comporte corect şi civilizat cu populaţia locală, să-i asigure „un tratament bun și drept”.

 

În condiţiile în care, o parte civililor a devenit complice la acțiunile subversive ale agenților sovietici, care provocau dezordini în spatele frontului, acte de sabotaj și alte nereguli, în care inamicul a desfășurat o intensă activitate de partizani (ajutaţi şi de uii localnici), comandamentele române au dispus şi măsuri punitive împotriva celor care nu respectau regulile impuse și făcute cunoscute (în limba lor) prin proclamații, ordonanțe și sub alte forme.

 

Tot atât de adevărat este şi faptul că au avut loc şi abuzuri, crime şi alte fărădelegi şi fapte reprobabile din partea unora dintre militarii români, inclusiv împotriva evreilor (despre care am vorbit/scris/publicat încă din prima parte a anilor ’90: pogromul de la Iaşi, crimele de la Cernăuţi, Chişinău, Stânca Roznovanu, Mărculeşti etc., represaliile de la Odessa, despre deportări, prizonieri inamici şi partizani etc., aşa cum le-am perceput eu, nu cum vor alţii), care nu trebuie ignorate sau motivate, la fel cum nu trebuie ignorate nici ordinele/dispoziţiile comandanţilor români privind necesitatea unei comportări corecte şi civilizate a ostaşilor, căci ce a mânat/motivat în luptă pe cei peste 1.000.000 de ostaşi români rulaţi pe front a fost dorinţa de a înfrânge inamicul, care ocupase în 1940 o parte din ţară, şi nu dorinţa de a ucide civili sau de a „însângera” pământul eliberat al Basarabiei, aşa cum rezultă şi din cele ce urmează:

 

16 iunie 1941. Generalul Alexandru Ioaniţiu, şeful Marelui Cartier General: „Populația pașnică trebuie ocrotită... Fiecare ostaș, de la cel mai mare până la cel mai mic, trebuie să se gândească în fiecare moment că interesele superioare ale țării impun severitate, însă justificată, dar cer ca trupele să apară într-o lumină de demnitate, cinste și omenie care să reflecteze asupra neamului românesc atributul civilizației”.

 

21 iunie 1941. Generalul Ion Dumitrache, comandantul Brigăzii 2 munte: „Trebuie să ne purtăm cu toţii cu multă omenie, mai ales în teritoriile ce le vom dezrobi. Jafurile etc. de la orice fel de populaţie nu vor fi permise sub nici un motiv. În cursul operaţiilor se va evita cât va fi putinţă a se trage în satele româneşti”.

 

2 iulie 1941. Generalul Nicolae Ciupercă, comandantul Armatei 4, reaminteşte ordinul dat de generalul Ion Antonescu conform căruia trebuia să se ia „cele mai severe măsuri pentru ca în zona de operații ofițerii și subofițerii să păstreze cea mai corectă și civilizată atitudine față de populația civilă, chiar dacă este dușmană: Cine va îndrăzni să jefuiască, să brutalizeze fără nici un motiv sau să-și apropie diferite bunuri ale populației civile, care trebuie considerate ca bunuri ale statului vor fi sancționați pe loc. Armata română trebuie să apară ca o armată civilizată și să nu repete ceea ce fac hoardele necivilizate ale sovieticilor”.

 

8 iulie 1941. Generalul Nicolae Ciupercă precizează în Ordonanţa nr. 2: „Art.1. Se pedepsesc cu moartea acei care vor devasta, jefui sau îşi vor însuşi sub orice formă, materiale, alimente etc. din depozite publice sau particulare. Aceeaşi pedeapsă se aplică şi celor care vor devasta, jefui sau sustrage sub orice formă bunuri din case particulare părăsite de locuitori, oricare ar fi fost originea lor etnică. Tăinuitorii vor fi sancţionaţi cu aceeaşi pedeapsă”.

 

9 iulie 1941. Ion Antonescu repetă ordinul ca „măsurile contra agresorilor să nu fie luate decât de autorităţi şi de comandanţii de unităţi numai în caz vădit de agresiune, sabotaj etc. […] soldaţii care vor fi prinşi că execută singuri fără să fie atacaţi - deci nu în legitimă apărare - vor fi sancţionaţi pe loc fără cruţare”.

 

17 august 1941. Marele Stat Major cere comandanților să atragă atenţia unităţilor din subordine ,,să respecte cu stricteţe avutul cetăţenilor, fie că ei sunt sau nu prezenţi la gospodăriile lor; bagajele ostaşilor care pleacă în permisie să fie riguros controlate pentru a constata dacă asupra lor se găsesc obiecte prădate de la gospodăriile locuitorilor din zona frontului; ostaşii care s-au dedat la jafuri sau au dezgropat bunuri ale locuitorilor din zonă să fie pedepsiţi exemplar”.

 

20 august 1941. Ion Antonescu atrage atenţia: „Am informațiuni că unele trupe române se dedau pe teritoriul de la est de Nistru la jafuri şi acte de barbarism care pun armata şi poporul român în cea mai tristă lumină. Este în interesul superior al conducerii războiului să apărem în fața poporului român și din teritoriile ocupate ca liberatori de sub jugul bolșevic, iar nu ca barbari care au venit să-i jefuiască, să-i batjocorească, să-i omoare. Atrag atenția tuturor șefilor de la cei mai mari la cei mai mici că vor plăti cu pierderea comenzii și a gradului orice toleranță sau lipsă de autoritate aspra unităților ce comandă. Cine va fi prins că omoară sau batjocorește populația sau jefuiește bunurile ei să fie executat pe loc fără cruțare. Voi fi la rândul meu fără cruțare față de șefii care nu sunt în stare să-și stăpânească unitatea”.

 

6 septembrie 1941. Generalul Alexandru Ioaniţiu: Instrucţiuni privind modul de comportare a armatei faţă de civilii din Transnistria:

 

- „Nu se va ridica, direct, de la locuitori bunuri fără plată. Ceea ce se ia pentru nevoile strict necesare se va plăti cu moneda admisă oficial şi la cursul zilei sau se vor emite bonuri de rechiziţie, întocmite conform legii şi regulamentului rechiziţiilor.

 

- Pentru procurarea prin rechiziţii a bunurilor necesare, unităţile militare se vor adresa organelor administrative legale şi numai în caz de absolută imposibilitate, rechiziţiile vor fi făcute direct de unităţi. În acest ultim caz se vor încunoştinţa cât mai curând autorităţile din zona respectivă.

 

- Cartiruirea trupelor şi militarilor izolaţi se va face fără plată, cu bilete de cartiruire, eliberate în legătură cu autorităţile din zona respectivă.

 

- În fiecare localitate unde se găsesc unităţi militare se vor trimite la biserică, duminica şi sărbătorile, unităţile militare constituite. Preoţii militari ai unităţilor vor oficia serviciul divin în localităţile unde n-au fost încă instalaţi preoţi, iar populaţia va fi anunţată prin autorităţile administrative să participe la slujbele religioase. Populaţia va fi îndemnată să meargă la biserică, nu va fi însă forţată.

 

- Se va pune în vedere ofiţerilor şi trupei să trateze cu omenie şi bunăvoinţă populaţia civilă şi în special să nu-şi însuşească bunuri ale locuitorilor. Aceia care se vor abate să fie sancţionaţi cu toată severitatea; de asemenea vor fi sancţionaţi comandanţii care nu vor lua măsuri pentru prevenirea unor astfel de acte.

 

- Ofiţerii şi trupa vor fi, de asemenea, instruiţi ca în relaţiile lor cu localnicii să arate înţelegere şi bunăvoinţă pentru câştigarea sufletească a acelei populaţii formată în mare parte din români de sânge, precum şi de naţionalităţi prietene ţării noastre. O bună purtare a ostaşilor români va contribui, cu siguranţă, la raporturi de bună prietenie cu provincia vecină… Actele de sabotaj vor fi imediat sancţionate cu toată energia”.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu