miercuri, 13 septembrie 2023

Ben Todica - ARDEM DESTINE, NASTEM EROI (fictiune necorectata)

 

Haina primita de la ELVIS



ARDEM DESTINE, NASTEM EROI

(necorectat SF)

Azi am simțit că am primit o binecuvântare de undeva de sus. L-am prins pe acest mic miracol al muzicii cu ambele mâini și i-am spus: "Nu ai dreptul să renunți la viață! Ai atins apogeul creativ și nu mai ai nevoie de aprobare. Ai destui bani. Această taxă invizibilă - INFLAȚIA - nu o să-i mănânce, ai discuri de platină și trofee, la ce să nu fii mulțumit? Sigur corporațiile geloase te vor hărțui în lăcomia lor pentru bani și control. Azi trăim în pragmatism impus. Departe de adevăr. Dacă toți ne-am plăti datoriile, banii băncilor ar dispărea. Ele vor îngropa lumea!’ „Îmi vreau numele!" țipa Prințul. Amy Winehouse stătea lângă fereastra, pe un scaun înalt tip bar, și învârtea un cub Rubik în mână, privind afară în fața blocurilor din zona gării Oravița. Câțiva bețivi se legănau în jurul restaurantului Caraș. Aici își beau amarul minerii ca pe vremuri, vindecau amărăciunea cu Nicoleta Voica. Sub balcon, Vaska fredona „Sfârșit De Toamnă”. Oare de ce ne-a făcut Dumnezeu așa patimiși? Ar fi trebuit să adauge un an la viață pentru fiecare faptă bună și am fi avut pace. Prințul este nefericit că nu-și poate atinge țelul în America sa, mereu în fierbere militară. Democrația a devenit destrăbălare, gelozie, ură și discriminare, spune. Dispariția Ucrainei o dovedește. Jumătate la ruși, jumătate în Europa și în restul lumii pierdută. O politică parazitară și o ideologie zombificată create să reprezinte nimicul, înfățișate să jupoaie și să sărăcească poporul și țările de avere și potențialul lor spiritual. O democrație care îi interzice omului să facă ce vrea, să se exprime liber fără lanțuri politice. Un exemplu drastic este INTERNETUL - asupritor. Totul este controlat și dirijat. Noi suntem efectul creației de ce nu suntem lasati a fi?. Nimic nu va prospera fara un internet in domeniul public. Marile romane sunt reduse la pamflete de trei pagini. Scriitorii sunt interziși. Puterea cuvântului este diminuată și, ca rezultat, conștiința este atrofiată. Nu ne mai înțelegem. Artistul trebuie să fie liber. Se referea desigur la judecățile dintre el și casele de discuri. „Eu sunt mulțumit cu ce am și nu mă plâng de bani. Nu-i am deloc! Banii nu sunt importanți.” Prințul A EXPUS mult prea mult și știa că este sfârșitul.

Prințul s-a desprins din încleștarea mea și s-a îndreptat spre camera alăturată, unde, lângă un perete, trăgea dintr-un chistoc/joint. Marele Tyson. Vedetele lumii vin în pelerinaj, ca la un loc de tratament pentru boli dificil de vindecat. "Mike, dacă vrei să menții o relație, trebuie să o îngrijești." "Cum s-o îngrijesc când o iau din iubire, iar ea se transformă într-o obligație, gestionându-mi viața. E epuizant." Tyson a fost condamnat la 5 ani pentru viol, dar a ieșit mai devreme din închisoare pentru comportament exemplar. El se considera o vedetă mare, dar când și-a dat seama că e doar o iluzie, s-a răzbunat pe femeile tinere și naive, ele înșiși victime ale modei "eu". Lumea îl acuză pe Woody Allen că s-a căsătorit cu fiica sa adoptivă, cu 35 de ani mai tânără, și, cu toate că sunt fericiți acum la bătrânețe, nu pot ignora controversele recente legate de barbatii care nasc, "cica?". Oare am înnebunit? Tyson își stinge țigara.

Haidem să discutăm despre echipa de box Minerul Ciudanovița. Dacă îți amintești de ei sau ai povești despre acei ani când au fost campioni naționali în box, împărtășește-le cu noi. Mama lui Tica stătea în bucătărie și ne pregătea o gaigana delicioasă, făcută din ouă de gâscă proaspăt cumpărate de pe piața din oraș. Modul în care o prepara era pur și simplu divin, cu cubulețe de cârnăciori afumați, ceapă tocată mărunt, boia și sare, care îți făceau gura să saliveze. Antrenorul echipei de box era nenea RUJAN, iar soția lui m-a învățat cum să dezvolt primele poze într-o cameră roșie. Era o femeie extrem de talentată, cu un zâmbet memorabil. Printre boxeri se numărau BOCANEL, un luptător flexibil, BUCI, rapid și agil, IVANOVICI, care făcuse armata la tancuri într-o perioadă când armata română era foarte respectată, TRUICHICI, șoferul ambulanței spitalului, TRAIAN, categoria grea, care muncea pe front tragând la troc, IOANCI, categoria pană și extrem de rapid la mână, CAROL, mai ușor, GEORGESCU, un burlac care lucra la sonde și nenea GIUKIN de la blocul 2. S-a întâmplat și ca finu' MAGDAS Gheorghe, electricianul din subteran, să se ia la bătaie cu unul dintre ei. Aceste nume îmi rămân vii în minte. Dacă aveți povești sau amintiri despre acei oameni sau vremuri, vă îndemn să le împărtășiți cu noi. Aceste amintiri sunt importante și nu trebuie să fie uitate. E clar că Minerul Ciudanovița a reușit să îi învingă pe Steliști la București și să devină campioni naționali în anii '60.

Amy mă întreabă: Daca tot te lauzi că ai bani poți să-mi împrumuți pentru un pachet de țigări? Da cum să nu și căutându-mă de portofel realizez că nu-l am dar mă luminez aducându-mi aminte că am vre-o șapte dolari monede luate de acasă din Melbourne pentru parcarea din holul spitalului Monash din Clayton. Bag mâna in buzunar să scot monezile și dau și peste o hârtie de 10 dolari, așa simțeam printre degete. Îmi amintesc eu că era restul de la pâine însă când dau s-o scot, bagnota realizez că nu-s altceva decât o pereche de pantaloni scurți din in, mototoliți pe care ii desfac. Erau frumoși, in carouri maro si vernil. Ochii fetei se fac mari. Ii întind: O să te prindă bine in special cu o bluzița albă. Ești subțire rău! Mai pune ceva în gură, că ești numai piele și oase." Apoi mă grăbesc să scotocesc după monede însă dispăruseră. Zău că voiam s-o ajut pe Amy pentru că o preferam tot așa cum l-am preferat si pe Elvis Presley in 1967 cu care am împărțit o camera la Bocșa Vasiova unde stăteam in gazda ca elev al scolii profesionale de atunci. Am reușit să vizionez cu el si filmul „Viva Las Vegas” la cinema, mi se pare „23 August”, ziua eliberării de sub jugul fascist. Așa am realizat cine e. Tu ești fratele meu mi-a zis. Te aștept in Memphis Tennessee. Dar ce cauta in gazdă cu mine la o familie de moldoveni la parterul blocului de 5 etaje nici azi nu am aflat. Venise probabil la DETOX. America arde EROI. Ca dovadă și sfârșitul său tragic. Salvarea noastră nu vine de la politicieni. Ăștia urmăresc Apocalipsa Biblica ca acul de patefon canalul. Oare o fi fost dictată? Nu cred. Dumnezeu ne IUBESTE.

O haina de tergal maro englezesc cu guler înalt de la el o am. O făcusem la croitoria din fata gării Vasiova. Mureau fetele după mine. OK Amy nu știu unde sunt banii dar te pot servi cu-n Carpați cu filtru, Mărășești sau Snagov, că asta ne dă Ceaușescu. Găigana e gata! Trebuie să mănânci ceva. Lui Tyson dăi și-o răcitură de porc, lui ii plac ”urechile”. Ii mulțumesc mamei cu o îmbrățișare: Familie, Credință, Tradiții etc. de ce să le distrugem? Noi vrem Pace! Am ajuns la nivelul de azi ca civilizație să fim capabili să dăruim și asigurăm întregii omeniri INDESTULARE. Adică Raiul pe Pământ. Cei sătui de bine sigur se afurisesc. Aici ar trebui să țintească educația ca să elimine FLAGELUL. Iliescu ar trebui scos in fata poporului și întrebat încă odată pentru ce au fost executați Ceausestii? A fost pentru deturnarea economiei? Daca da. atunci sa ne explice cum a echilibrat-o. El și urmașii. Cel de azi ?

Amy suferă din cauza primei iubiri. România e plină. Prima iubire ne definește, momente erotice, amoroase care sigur au contribuit la succesul marei cântărețe. Iubirea e un mister necesar mult mai rafinat decât politica și atunci când ești trădat sau părăsit ieși din tine și te prăbușești in abis. Muzica ei a fost strigatul durerii suferințelor și un strigat după ajutor. Oamenii inteligenți și raționali nu au acces la o astfel de iubire și nici bolovanii, ca BRUTA care n-a înțeles-o – mereu drogați - de aceea nici nu o pot percepe. E greu de înțeles. Scriitorii creează mituri de gen Shakespearian care sunt intangibile. Să aibă vreo legătură cu dorința de sinucidere? Mintea-i ca un copil obraznic, se dă cu fundul de pământ. Conștiința a strălucit și vindecat cu ajutorul acestor scriitori.

In timp ce ne înfruptam din bucatele casei, Prinț discuta cu Tyson încercând să ajungă la un consens profesional. El tocmai ieșise din pușcărie după ce servise 3 ani pentru sex forțat cu o dama. ‚Sunt atâtea imagini în a-ți defini iubirea și respectul pentru sexul opus încât pentru un om simplu ca tine e ușor să se piardă. Încearcă să scrii poezie.’ E o alta ușă de a intra in lumea dorințelor. E un mister necesar „întâlnirea”. Îndrăgostirea e mult mai sănătoasă și rafinata decât politica. ‚Mâinile mele sunt prea obosite de atâția pumni ca să mai fiu capabil să scriu poezie dar am să încerc.’

De boxerii noștri nu se mai știe nimic de la revoluție încoace. Eroii copilăriei sunt amintiți doar daca au ieșiri de moda noua. Un Decebal cu buze mari si obraz rujat sau un Stefan gagicar inaripat. De izbânzile lor in marile lupte de apărare a tarii NIMIC. Ca azi doar americanii sunt eroi, cu bombe atomice si trotuare pline de abandonați. Bravi in jurul lumii călărind popoare. FLAMANZI. Așa a fost ducând lumea: cei tari dictează. Acum se PAPA intre ei. Europa coloniala se prăbușește. Acestor indivizi care distrug civilizația le-a putrezit in cap OMENIA - un cuvânt de care ei habar nu au. Sunt geloși la maxim pe Dumnezeu si fac orice ca sa-L DISTRUGA. Nu știu sa aprecieze, sa iubească. Eu am vândut mașina ieri si la despărțire m-am simțit precum arabul lui Coșbuc in El Zorab.

Iubirile mari sperie, iubirile fatale, iubirile nebune. Intensitățile emoționale sunt fatale. Amy a murit singură, otrăvită de alcool, la fel și Prinț, accidental, cu fentanil, găsit mort în lift, privilegiați de libertățile individuale ale democrației capitaliste. Toți erau foarte tineri. Cei ai noștri, boxeri pe care îi vedeam adesea pe galeriile minelor EMB, nu au murit încă, pentru că, deși au trăit și au muncit în zone radioactive, nu au fost abandonați de familii și comunitate. Tyson, care a rămas mai conectat la instinct și la natură, devenise mai lent și nefericit. A scăpat. Unul dintre prietenii lui i-a sugerat să încerce veninul de broască râioasă, iar sportivului i-a plăcut. A pierdut 45 de kilograme, s-a împăcat cu soția sa și a revenit la sport și la scris. Poeticitatea este intrinseca ființei umane. Tu nu ai învățat multa carte așa că in mintea ta înțelegerea lumii se poate cristaliza mult mai ușor.

Viața înseamnă probleme. Nu cedați. Condiția umană de azi e dură si in continuă schimbare. Unii trag de prezent spre înapoi iar alții-l împing spre înainte. Observați! Sunteți doar martorii trăirilor voastre. Guvernele lucrează mană in mană cu băncile, trag pe turta lor iar restul sărăcie. Tehnologia și sexualitatea sunt forțe hipnotice care ne despart și ne ataca strategic, ne împing înspre diversitate și izolare tot mai mult. Ca generații devenim tot mai străini. Chiar in propriile familii. Si atunci? Trebuie să ne adaptăm ca și cum azi, am fi picat din cer. Asta-i ce visez azi unde soarele nu strălucește. Arde. In fața televizorului copil fiind la 22 Novembre 1963 in Parkland Health, orașul Dallas, Texas, United State președintele John Fitzgerald Kennedy este asasinat. A doua zi împlineam 11 ani. Îl iubeam deja. Am rămas șocat. Cum se poate un asemenea om care devenise eroul tuturor, eroul planetei (din propaganda făcută in scoli despre înțelegerea sa cu Nikita Hrușciov cu privire la tratatul de pace intre cele doua puteri nucleare ale lumii.) Si dușmanii acestui fenomen l-au văzut ca pericol. „Ei, cum să mai existe fără opoziție.” Crescusem cu toți eroii copilăriei filmului american: John Wayne, Charlie Chaplin, Stan și Bran etc. și dintr-o dată acest incredibil eveniment. L-am crezut atât de important pentru destinul omenirii încât am pus un scaun pe masă unde era televizorul și cu un creion am scris un text deasupra liniei care demarca florile din esteticul văruielii aproape de tavan unde nimeni din familie, nu lar fi depistat ca să-l șteargă. Este și azi in perete, acoperit cu peste „n” straturi de var depuse in peste 60 de ani. Această americă nu mai era america din cuvântarea președintelui meu. Devenise președintele lumii. „Discursul de pace” al președintelui John F. Kennedy A rămas unic și RELEVANT și AZI.

Ben Todica




In centru e nenea RUJAN, in stanga lui e nenea GIUKIN. In rest nu imi amintesc.



COMENTARII:

Faină poveste, Ben, dragă,

meriți, dragule să trăiești, în belșug, cu duhul și, cu talentul tău de om-om, un dom spiritual socio-uman, cu univers pur și simplu românesc firesc și pitoresc, cu graiul fagure de miere și alte impecabile împrejurări, cu prilejuri, basme, cum rar, înmulțite, în har de altar legendar, mie asta mi foarte clar și aparte, cu parte preferat. PR-F



Am putea spune că electoratul se comportă ca o fecioară capricioasă. Acest Premier englez care a lăsat după el atâtea vorbe de duh, a fost adulat de electorat în timp de razboi, dar a fost părăsit după război...


Da, Churchill a fost un adevarat leader .

In general adevaratii leaderi, pentru ca demonstreaza si inregistreaza succese deosebite nu sint adulati. Ba din contra.

Lumea nu inclina sa le valideze rezultatele, invidia i-si spune cuvintul (sau ignoranta privind rezultatele in cauza)....

Asa s-a intimplat/se intampla cu Donald Trump, mai multe rezultate remarcabile (poate unice fata de ceilalti Presedinti), remarcabile de asemeni privind expunerea coruptiei masive din America.

In proces, cei corupti la nivele inalte fiind expusi, au decis sa-l atace cu cele mai diverse invinuiri, in realitate toate dovedite false (fabricatie/propaganda a Democratilor).

Propaganda anti-Trump, a atins cote foarte inalte, cu rezultat: Trump Derangement Syndrome.

Cei implicati in acte de mare coruptie, au decis ca Trump, expunand coruptia, nu este bun la White House.

Si, ironia soartei, Americanii au primit la White House, un tip care provoaca risul, jena si rusinea pt. poporul American. Biden foarte cunoscut de Americani, a fost acolo sus 47 ani, timp in care nu s-a remarcat in niciun fel.

Situatia pe glob la ora actuala, arata ca nu exista niciun leader adevarat, care sa se distinga cu ceva, care ar putea sa primeasca note de peste mediocru.

Da Churchill a fost un mare leader, dar oamenii si Vesticii in general nu au invatat, nu ii intereseaza si ca atare nu au habar de istorie implicit de leaderii adevarati care fac istoria ...

In Australia nu se invata istorie, poti vorbi cu cineva despre NUMAI despre footy, cricket si mers la bautura ....

Ignoranta prevalind, criteriile /mijloacele de intelegere si apreciere a unui adevarat leader, lipsesc cu desavirsire...

In fololsul si de ce se prevaleaza asa zisii "leaderi" care s-au desprins total de cei care i-au ales, distanta dintre ei ("leaderii") si electorat crescind zilnic ....

 

CORNEL BUNDA











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu