vineri, 22 septembrie 2023

Stan V. Cristea - Emil Cioran: „N-a fost să fie”

 



Emil Cioran: „N-a fost să fie”

Stan V. Cristea

 

Am descoperit recent, din întâmplare, în volumul Emil Cioran – Opere, IV: Corespondență. Note și comentarii, îngrijit de Marin Diaconu (Buc., Academia Română/Fundația Națională pt. Știință și Artă/Muzeul Național al Literaturii Române, 2017, p. 14-19), o scrisoare pe care acesta a primit-o, în vara anului 1933, de la un tânăr poet, publicist și gazetar din Turnu Măgurele (pe atunci, reședința județului Teleorman), pe numele lui, Florea Crețeanu. Dar iată scrisoarea pe care i-o adresează lui Emil Cioran: „19 august 1933, T[urnu] Măgurele

Dragă Cioran,

Probabil că vei atinge într-adevăr ultimul pisc al «culmilor disperării» când ai să citești rândurile de mai jos. Și în felul acesta cred că ai să-mi fii mulțumitor, pentru că ți-am furnizat șocul de grație care să te azvârle dintr-o dată la capătul procesului dialectic al disperării care te mistuie. Și, pentru ca să nu-ți tărăgănesc prea mult ajungerea pe culmea dorită, iată despre ce este vorba – în cuvinte cât mai puține.

Am găsit aici, la Turnu Măgurele (nume care ți-a inspirat pe vremuri atâtea accese de ridicol, prin simpla pronunțare repetată), câțiva prieteni mai hotărâți și mai îndemânateci decât mine – și care m-au determinat să le fiu alături, pentru munca necesară unei reviste literare. Și eu am primit – la început, cu neîncredere în viabilitatea ei, dar mai apoi convins de intențiile serioase cu care s-a purces la lucru. Ba, ceva mai mult, mi-am asumat eu toată răspunderea redacțională (cea administrativă fiind bine asigurată).

Și primul gând (ca în scrisorile îndrăgostiților) mi-a fost la prețiosul tău obol, pe care cred că n-ai să mi-l refuzi.

 

Ai priceput acum că vreau să te rog să-mi trimiți (dacă n-ai disperat încă definitiv, bineînțeles) fie un fragment din Pe culmile disperării, fie un alt articol pe care îl crezi mai nimerit și mai încadrat pentru atmosfera noastră provincială. Și cred că n-ai să ai dezavantaj, fiindcă felul în care va apărea va depăși, în orice caz, pretențiile «Discobolului», unde n-ai ezitat să fii colaborator. Sper, de altfel, să am adeziunea mai multor cunoscuți publiciști. Așa că n-ar fi nici un inconvenient care să te compromită. Ceva mai mult, mi se pare că se va tipări la București. În tot cazul, cu nr. 2 se va muta cu siguranță la București, unde își va stabili și redacția. Deci, un motiv în plus pentru mine, care m-a făcut să-ți solicit prietenia, de care dispun pe lângă îngăduința ta. Revista se numește « M e a n d re » și va apărea la 1 5 septembrie] c[u]r[en]t. Nădăjduiesc, prin urmare, să am cât de curând răspunsul tău atât de așteptat.

Și acum, dacă vrei să afli ceva și despre existența mea umilă – îți spun că sunt cel mai desăvârșit șomer de pe glob. Duc o viață de câine alungat de la toate ușile, sau orbit din când în când cu un codru de mămăligă. Și dacă mi-am luat angajamentul redacțional la revista asta, care e încă în fașă – e pentru a mă crampona și eu într-un fel de viața asta, care altfel îmi va scăpa din artere. De aceea, te rog cu disperare, trimite ceva. Aș fi vrut să-ți scriu mai mult – dar cred că e inutil și poate și dezagreabil. Îmi păstrez toate neajunsurile neplăcute – pentru umilința ființei mele.

Așadar, în așteptarea rândurilor tale – o prietenească și mulțumitoare strângere de mână. Florea Crețeanu Str. Memoriile 2 mai, 45 Turnu Măgurele”

Poetul, publicistul și gazetarul Florea Crețeanu (n. 21 aprilie 1908, Turnu Măgurele – m. 21 iulie 1972, Turnu Măgurele), expeditorul acestei scrisori adresate lui Emil Cioran, urmase școala primară și liceul la Turnu Măgurele, apoi Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București (1928-1931), la care își luase licența în 1931 (i-a avut ca profesori pe Nae Ionescu și Tudor Vianu).

Se pare că nu-și găsise imediat un loc de muncă. Debutase însă cu versuri la revista Bilete de papagal, în 1928, apreciat fiind de Tudor Arghezi. La Turnu Măgurele, începuse să editeze, împreună cu N.Stănescu-Udrea, revista SO H (15 aprilie 4 2 1932 – 1934), apoi scoate, împreună cu Dan Mureș, revista Buha (ianuarie- februarie 1936), ulterior fiind prim-redactor la revista Oltul (august 1943 – i u n i e 1 9 4 4 ) și fondează gazeta Teleormanul muncitorilor, plugarilor și intelectualilor (15 februarie 1945 – 25 august 1946). A colaborat cu versuri, note, articole și eseuri, recenzii și cronici literare la o serie de reviste, gazete și ziare, din Turnu Măgurele (Atom, Buha, Drum Nou, Graiul tineretului, Informații comerciale, Oltul, Poem, Scânteia, Tineretul, SO H ), Alexandria (Crai Nou, 4 2 Rod, Teleormanul, Teleormanul-supliment), Roșiorii de Vede (Carnet provincial, Drum, Lumina poporului) și Băneasa-Teleorman (Spiritul vremii), dar și din București (Bilete de papagal, Dreptatea, Duminica Universului, Gândirea, Junimea literară, Jurnalul literar, Prepoem, Ritmul vremii, Țara noastră, Zorile, Azi, Era nouă, Gând și faptă, Răboj). În 1939, a publicat un fragment din romanul „Foburg”, în revista „Gând și faptă”. A mai semnat: Florea Al. Crețeanu, F. Crețeanu, Fl. Crețulescu, Florea Călin, Traian Negară, C. Robitu.

Și-a început cariera didactică mai întâi ca profesor de pedagogie la Școala normală de băieți și la Școala de aplicație din Alexandria, de unde trece ca profesor de filosofie și drept la Liceul „Sf.Haralambie” din Turnu Măgurele, ulterior activând ca profesor de limba și literatura română și director la Liceul „Unirea” din același oraș, până la pensionare. A publicat primul său volum de versuri, Cântec întrerupt, în 1939, la Roșiorii de Vede (la Tipografia „Lumina poporului”), însă un alt volum a reușit să publice abia în 1971, sub titlul Ferestre negre, ferestre albe, la Editura Cartea Românească, al cărei director, Marin Preda, fusese numit doar cu un an în urmă. De asemenea, a condus mulți ani cenaclul literar care a funcționat în cadrul Casei de cultură din Turnu Măgurele, îndrumând astfel pașii unor tineri, care se vor afirma apoi în literatură, îndeosebi ca poeți (Ion Segărceanu, Florin Costinescu, Victor Marin Basarab, Florea Burtan, Dumitru Vasile Delceanu, Lucian Teodosiu, Rodian Drăgoi). Intelectual cultivat și afabil, Florea Crețeanu a rămas în memoria comunității locale ca o personalitate remarcabilă. (Stan V.Cristea, Dicționarul scriitorilor și publiciștilor teleormăneni, Alexandria, Ed. „Rocriss”, 2005, p. 123-124).

Revenind la scrisoarea pe care Florea Crețeanu i-o trimite lui Emil Cioran, la data de 19 august 1933, deducem că aceștia fuseseră colegi la Facultatea de Litere și Filosofie din București (1928-1931), ba chiar, într-un fel, erau și prieteni, și că purtaseră adesea discuții „filosofice”– expeditorul era la curent cu faptul că tânărul filosof își pregătea prima carte, Pe culmile disperării, ce va apărea în anul următor (când face aluzie la „ultimul pisc al «culmilor disperării»”), fiind, pe de altă parte, o fire sensibilă, cu un simț acut al limbii (de vreme ce numele orașului Turnu Măgurele i-a „inspirat pe vremuri atâtea accese de ridicol, prin simpla pronunțare repetată”). Nu știm dacă Emil Cioran i-a răspuns prietenului său, trimițându-i vreun text pentru revistă, cert este doar că, în același an 1933, obține o bursă care-i va permite să-și continue studiile de filosofie la Berlin.

Cât privește revista a cărei apariție se pregătea, la Turnu Măgurele, Florea Crețeanu credea că prin „felul în care va apărea va depăși, în orice caz, pretențiile «Discobolului»”, unde Emil Cioran n-a ezitat să fie colaborator; de asemenea, spera să aibă „adeziunea mai multor cunoscuți publiciști”, ba mai mult, se părea că „se va tipări la București”, în tot cazul, „cu nr. 2 se va muta cu siguranță la București, unde își va stabili și redacția”, acesta fiind un motiv în plus, care l-a făcutpe tânărul poet turnean să-i solicite prietenia; în fine, revista „se numește «Meandre» și va apărea la 15 sept[embrie]c[u]r[en]t”.

Despre proiectata revistă care urma să apară la Turnu Măgurele, în apariția căreia era implicat Florea Crețeanu, după cum mărturisește în scrisoarea pe care i-o trimite lui Emil Cioran, aflăm câteva chestiuni din articolul Publicistica în Teleorman, semnat D.M. [= Dan Mureș], în „Almanahul județului Teleorman pe 1933” (p. 47-49), care anunța cu nedisimulată emfază: „Surpriza literară a anului o va face, însă, apariția în toamnă, a revistei «MEANDRE», redactată de d-l ȘTEFAN TUDOR [= Ștefan Teodosiu] și cu colaborarea permanentă a d-lor: Florea Călin [= Florea Crețeanu], Nicolae [Stănescu]-Udrea, Dan Mureș [= G h e o r g h e M o l d o v e a n u ] , P e t r e Frânculescu, Gh. [= George] Constant, Al. Popescu Tair, Nicolae Mihail Pleșoianu, Ion Covrig, Luca Pajură, Mihail Ilovici, Al. Raicu, Michail Dan, Ion Pena și alții./ «MEANDRE» va fi cea mai mare revistă care a apărut veodată în Teleorman și va apare pe hâtie semi-velină, în 12 sau 16 pagini, grupând în același cadru toate talentele tinere ale județului și chiar ale întregei țări.”(ibidem, p. 49). Numai că, revista Meandre, care încerca să adune în jurul său câțiva tineri scriitori entuziaști (Ștefan Teodosiu, Florea Crețeanu, Dan Mureș, Petre Frânculescu, George Constant, Al. Popescu Tair, Nicolae Mihail Pleșoianu, Ion Pena și ceilalți), cărora li s-ar fi alăturat Mihail Ilovici și Al. Raicu, dar poate și alții, n-a mai văzut lumina tiparului, nici la Turnu Măgurele și nici la București, iar toată speranța că va deveni „cea mai mare revistă care a apărut vreodată în Teleorman” s-a năruit cu totul.

„N-a fost să fie” – cum ne-ar consola Constantin Noica – nici ca Emil Cioran să se numere printre colaboratorii de mare prestigiu ai unei reviste literare din acest județ. Personal, însă, peste ani, am preluat titlul și năzuința acelei publicații, iar în anul 1998, la Alexandria, am fondat revista de cultură Meandre, editată de Inspectoratul pentru Cultură al județului Teleorman, devenit, din 2001, Direcția pentru Cultură a județului Teleorman, realizând în total 25 de numere, care au făcut ca, până la momentul când și-a încetat apariția, în 2010, din motive administrativ-legislative, să fie considerată, într-adevăr „cea mai bună revistă care a apărut vreodată în Teleorman”, după cum o dovedește și volumul O revistă din Sud: „Meandre” (1998-2010). Bibliografie, pe care l-am întocmit și publicat la Editura Aius din Craiova, în 2018(161 p. + 8 pl. cu ilustr.).

O astfel de năzuință nu s-a oprit aici, ea fiind confirmată și continuată, astăzi, și de revista Caligraf, la 90 de ani distanță de data scrisorii care a stârnit rândurile de față.


 

Sursa: DM

 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu