miercuri, 17 ianuarie 2024

Alesandru Duţu - Jurnal de pe Frontul de Est (65)

 



Jurnal de pe Frontul de Est (65)

Col. (r) Prof. univ. dr. Alesandru Duţu

17 Ianuarie 2024

 

Stalingrad, ianuarie 1943. Ger cumplit! Condiţii grele de luptă în Caucaz şi la Stalingrad!

 

- Batalionul 10 vânători de munte: „Pe acel ger (de până la - 40°C - n.n.), vânt și ceaţă am mărșăluit toată noaptea 50 km, fără popas și fără să întâlnim vreun sat în drum".

 

- Divizia 2 munte: „La trecerea peste Kuban (la Nevinominsk - n.n.) ne-a prins un crivăț așa de puternic, încât răsturna căruțele și camioanele neîncărcate bine și neasigurate. Oamenii mai slabi erau și ei dați jos de vânt și unii dintre ei nu se mai puteau ridica".

 

- Iosif Vădan: „Era o iarnă cumplită în luna decembrie 1942 și ianuarie 1943 (la Stalingrda - n.n.). Unii ostași au murit din cauza frigului și a lipsei de îmbrăcăminte și hrană".

 

13 ianuarie 1943. Retragerea Diviziei 2 munte (în cadrul Grupului general ,,Auleb”), din zona Alagir, Ordjonikidze, pe itinerariul Digora - valea Baksan - Nevinominsk, se face în condiții extraordinar de grele datorită repetatelor atacuri ale inamicului, cât și a terenului muntos, drumurilor înzăpezite și gerului năprasnic, de până la - 40°C, unii conductori de atelaje murind înghețați, împreună cu caii lor. Terenul a avantajat, totuşi, pe apărători, limitând posibilitățile de manevră ale inamicului, extraordonat de grele.

 

„Pe acel ger, vânt și ceaţă - se consemna jurnalul de operaţii al Batalionului 10 vânători de munte - am mărșăluit toată noaptea 50 km, fără popas și fără să întâlnim vreun sat în drum. Dimineaţa se face un mic popas în jurul unei clăi de fân, în mijlocul câmpului creia i se dă foc și ostașii își dezgheaţă picioarele și conservele ca să îmbuce ceva. Pâinea este îngheţată ca piatra. Terenul este lipsit completamente de puncte de reper. Zăpada acoperă tot ca o mare albă. Nu se cumosc nici drumurile. O coloană trasată de coloană peste câteva minute este nivelată de groaznicul viscol ce a pornit. Nu se vede nimic în zare. Nori de zăpadă prin aer. Vântul este așa de puternic încât răstoarnă omul și calul. Trebuie să faci eforturi ca să te poţi menţine pe picioare. Faţa trebuie neapărat acoperită. Ochii se pot deschide din când în când. Nu există haină care să oprească pătrunderea vântului până la piele. Adesea vântul te înneacă. Nimeni nu vorbește. Coloană complet mută. Ne înţelegem prin semne”.

 

18 ianuarie 1943. La trecerea Diviziei 2 munte pe podul de peste Kuban, pregătit pentru minare, este mare aglomerare de trupe germane și române: ,,Printre scânduri sunt goluri mari. Caii trebuie trecuţi cu grijă deosebită. Curentul este așa de puternic încât trebuie să-ţi încordezi toate forţele ca să nu fii azvârlit în apă”.

 

„La trecerea peste Kuban (la Nevinominsk- n.n.) - își amintea peste ani și fostul locotenent Ion Cojocaru, comandant de baterie în Divizionul 5 tunuri munte –, ne-a prins un crivăț așa de puternic, încât răsturna căruțele și camioanele neîncărcate bine și neasigurate. Oamenii mai slabi erau și ei dați jos de vânt și unii dintre ei nu se mai puteau ridica. Una din trecerile peste Kuban se făcea pe un pod de cale ferată, fără balustrade și cu șinele luate. Mulți oameni, luați de câte un vârtej al crivățului, erau aruncați în apă, unde-și găseau mormântul. O altă trecere era la Cerkesk. Viscolul reducea vizibilitatea la zero, iar în oraș au pătruns odată cu românii și rușii; când s-a mai luminat puțin a început măcelul... Ne retrăgeam cu greu; crivățul a încetat după vreo săptămână, dar frigul a rămas. Eram încercuiți mereu și cu mare greutate germanii ne despresurau; muniția, alimentele și furajele veneau anevoie și puține. Răbdam de foame și de frig și făceam economie de proiectile; vânătorii de munte se împuținau mereu... După frig și zăpezi au început ploile și noroaiele. Obuzierele se înfundau în noroi până la butucul roților, caii până în genunchi și oamenii până la glezne; mersul devenea un chin. Oamenii împingeau obuzierele să ajute caii slăbiți, iar de multe ori o ploaie subțire și rece străbătea totul. Descrierea chinurilor noastre era demnă de pana unui Dante”[1]1.

 

„La Cerkesk, pe râul Kuban am văzut imagini terifiante ale unor ostași conductori de autovehicule și atelaje de artilerie degerați, care muriseră înghețați împreună cu caii lor. Aici s-au produs multe pierderi în armament, muniție și alte materiale”[2]2. - consemna şi Ion Mirescu.

 

„«Generalul iarnă» ne-a pus problemele cele mai grele, mai grele decât hărțuirile armatei sovietice. Au început să apară degerăturile, care au necesitat amputări de degete, mai ales la picioare. Medicamentele, alifiile cu camfor pentru preîntâmpinarea degerăturilor erau insuficiente și se primeau în mod neregulat. Deși primisem ceva echipament de iarnă (fulare, mănuși, ciorapi, basc-montagne), acestea nu satisfăceau nici pe departe nevoile. Condițiile extrem de grele, în retragere, pentru igiena corporală, au făcut să apară păduchii de corp care infestau echipamentele ostașilor; din fericire ei n-au fost purtătorii agentului patogen al tifosului exantematic care în primul război mondial făcuse mari ravagii în rândul trupelor luptătoare. A apărut și râia” - își amintea viitorul general de brigadă (r.) Nicolae Micu, pe front sublocotenent medic în Batalionul 7 vânători de munte.

 

16 ianuarie 1943. La Stalingrad trupele germane abandonează aerodromul Pitomnik, luând trupelor din încercuire orice posibilitate de evacuare a răniților. Din acel moment aprovizionările s-au putut face doar prin lansări cu parașuta. „Condițiile de trai – precizează jurnalul de operații al Diviziei 20 infanterie - devin din ce în ce mai grele. Inamicul, gerul și lipsa fac ravagii în rândul oamenilor ale căror eforturi devin titanice. Cercul se strânge neîncetat până ajunge sub zidurile Stalingradului”.

 

„Era o iarnă cumplită în luna decembrie 1942 și ianuarie 1943 - rememora peste ani fostul sergent Iosif Vădan din Regimentul 40 artilerie. Unii ostași au murit din cauza frigului și a lipsei de îmbrăcăminte și hrană. Aprovizionările nu se puteau face decât pe calea aerului. În această situație nu mi-e rușine să spun că am mâncat carne de cal, de la caii și ei înghețați de ger. Pentru a mă salva de la moarte am dezbrăcat un soldat rus mort căruia i-am luat pufoaica, pantalonii vătuiți și un cojocel. În fiecare noapte inamicul ataca pentru a ne captura. Orașul Stalingrad era numai ruine. Sufla un crivăț cu zăpadă asemenea unui uragan. Ostașii germani și români așteptau resemnați sfârșitul care a venit în ziua de 2 februarie 1943. Mă aflam, cu alți camarazi, într-o clădire fără uși și fără ferestre. O grupă de pușcași-mitraliori sovietici, apărută pe neașteptate, ne-a somat să ne predăm. Altă soluție nu aveam decât doar moartea”.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu