miercuri, 24 ianuarie 2024

Maria Diana Popescu - După moarte, oamenii vor avea posibilitatea clonării digitale




După moarte, oamenii vor avea posibilitatea clonării digitale

Maria Diana Popescu

24 Ianuarie 2024

 

Fără să ia în considerare eventualele implicaţii etice, morale şi legale, oamenii de ştiinţă prognozează că prin jurul anului 2050 ne vom putea îmbunătăţi creierul cu accesorii IT. Moartea fizică va fi de domeniul trecutului, afirmă aceştia. Oamenii vor avea posibilitatea clonării digitale, iar clonele vor exista şi după moarte, prin consimţămînt şi acceptare în masă, putînd interacţiona cu cei vii. Ipoteza provoacă deja controverse etice majore. Un recent sondaj realizat în SUA (de unde au plecat toate relele în lume), cu privire la resurecţia digitală, arată că reacţia socială a fost una de acceptare a existenţei după moartea în lumea virtuală. Ce înseamnă, potrivit ştiinţei, o clonă digitală? Este o replică virtuală a unei persoane, creată din multitudinea de date şi imagini înmagazinate de-a lungul vieţii fizice, o hologramă cu care putem interacţiona, ca şi cum încă ar trăi. Cercetătorii merg pe premisa falsă că pentru cei care au pierdut o persoană dragă, interacţiunea cu clona persoanei pierdute ar fi o alinare. Pe de altă parte, clonarea digitală fără consimţămînt poate duce la încălcarea intimităţii prin expunerea datelor personale sau ar putea provoca haos şi manipulare telecomandată în lumea viitorului. Resurecţia digitală promite că o mare parte a creierului uman va continua să trăiască în spaţiul virtual după moartea fizică, putînd fi încărcată pe suport electronic. Înseamnă că vom putea merge la propria înmormîntare, iar creierul la hard va fi cea mai vîndută consumabilă a viitorului! Bogătaşii şi săracii cu duhul de la vîrful planetei vor avea, cum s-ar spune, creier reîncărcabil, asemenea telefonului mobil.

 

Apropo de sintagma „creier la hard”, într-un interviu din 2012 cu scriitorul science-fiction, Alexandru Mironov, publicat în volumul „Dialoguri privilegiate”, i-am solicitat un punct de vedere cu privire la creierul uman şi la transformările viitorului care vor ţine de evoluţia speciei umane. Răspunsul domniei sale, sună ca o reală profeţie: „Cel mai mare mister al Universului este creierul uman şi aşa va rămâne, pentru multe, multe milenii. Bineînţeles, se va conecta direct la sistemele de computere şi se va «împrieteni» cu Inteligenţa Artificială (I.A.) - Raymond Kurzweiller chiar apreciază că în jur de 2040 Omul Bionic, combinaţie de protoplasmă şi I.A. va fi pieton obişnuit pe uliţele Satului Planetar”.

 

Odată cu punerea pe piaţă a inteligenţei artificiale, oamenii de ştiinţă susţin că economia lumii şi cele mai importante sectoare de activitate vor funcţiona fără aport uman, roboţii vor înlocui forţa de muncă, fiind capabili să genereze suficienţa traiului, iar taxele, impozitele şi creditele vor deveni istorie. Zilele trecute, la Las Vegas, tîrgul viitorului „Consumer Electronics Show 2024”, giganţii tech au prezentat cele mai avansate produse futuriste, televizoare complet transparente, P.C.-ul fără monitor, doar cu ochelari, roboţi-asistenţi bazaţi pe inteligenţa artificială şi maşini zburătoare, care solicită punerea pe piaţă în anii următori.

 

În pofida generoaselor perspective de tip S.F., politicile drastice de decimare aplicate fiinţelor umane, războaiele, pandemiile şi sărăcia vor face ca mulţi să nu supravieţuiască momentului unor astfel de scenarii S.F. Nu e de glumit cu ipoteza creierului la hard, cu inteligenţa artificială, cu paşii repezi ai tehnologiei informaţionale, însă eu cred în continuare că omul trăieşte cu surpriza S.F. la purtător: creierul biologic, realizat de cel mai mare OM de ştiinţă al Universului: Dumnezeu

 

În urma anilor de cercetări, studii şi experimente, viitorologii au rezultate uimitoare, unele păstrate în secret deocamdată. Pe de altă parte, nu trebuie să fii profet ca să-ţi dai seama cîte aberaţii pune pe piaţă ştiinţa, pe lîngă descoperirile utile, şi că niciodată omenirea nu va supravieţui ca robot. Ne place să visăm, de ce nu am accepta, măcar teoretic, că vom fi colegi cu roboţii umanoizi într-un viitor apropiat. V-aţi pus întrebarea de ce încă în zonele virgine ale globului, unde progresul tehnologic (ordinator, hard, cip şi amprente digitale) nu a pătruns, nu se ştie de stres, supraponderalitate, depresie, gripă porcină, diabet, cancer, boli cardiovasculare, boli ale ficatului, tuberculoză, tiroidism, pandemii, de corupţie şi hoţie? Populaţia respectivelor zone geografice se hrăneşte cu produse naturale, neprocesate, fără aditivi toxici. Nu se spală pe dinţi cu fluor, nu au farmacii, nu iau medicamente de sinteză cu plasa, nu au lumină electrică, nu-i radiază telefoanele mobile, nu ţin cure de slăbire, nu iau viagra, nu plătesc taxe, nici impozite, nu au cuptoare cu microunde, nu au partide politice, nici presă aservită jivinelor, nu au rate la bănci, nici şomeri, nici vînzători de neam, nu trăiesc din publicitate mincinoasă. Lor nu le poţi furniza, nici pe gratis aspartam cancerigen, iniţium, uleiuri hidrogenate, nitraţi de sodiu sau vaccinuri ucigaşe. Darămite să le vorbeşti despre creier la hard, carduri de sănătate cu cip şi alte minimaşinării diabolice de monitorizat omul. Chiar dacă nivelul lor de educaţie şi de informare este scăzut, nu sînt uşor de păcălit. Ei ştiu că produsele înţesate cu aditivi nu-i vor face mai fericiţi. Fericirea lor e traiul în armonie cu natura şi cu zeii lor. Chiar şi în ţările civilizate, tot mai mulţi oameni au intrat în posesia adevărului cu privire la caracterul malefic şi criminal al maşinăriei propagandistice din industriile alimentară şi farmaceutică, care au ca scop, conform noilor politici distructive via W.E.F. - Davos 2024,  reducerea populaţiei globului şi îndepărtarea de armonia cu natura şi Creatorul suprem. Monştrii din umbră născocesc tot timpul practici noi de a reduce omul la tăcere. Statisticienii raportează că vînzările de băuturi carbogazoase, de alimente modificate genetic şi cele care conţin aditivi toxici, au scăzut drastic în ultima vreme. Marile corporaţii, interesate de creşterea propriului profit în detrimentul sănătăţii omenirii, îşi retrag oştile, obligate să caute alte pieţe, slab dezvoltate, unde nu se ştie încă de faptul că super-produsele lor sînt burduşite cu maladii letale.







 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu