marți, 6 februarie 2018

Un efect benefic de întinerire și vindecare






Revitalizare celulară prin vasodilatație periferică
Metoda dr. Zavergiu

Masajul cotidian, efectuat asupra întregului corp, are un efect benefic de întinerire și vindecare
  
Revitalizarea celulară prin automasaj intensiv e rezultatul unui efort de autovindecare încununat de succes. La vârsta de 60 de ani, doctorul Mihai Zavergiu-Theodoru era atât de bolnav, încât considera că nu mai are prea mult de trăit. Diatezic prin naștere, încercat de 21 de boli grave infecțioase, se confrunta de la o vreme și cu placarde mari de pete pe torace și coate, de pigmenți biliari. Sleit de puteri, bătrân înainte de vreme, într-o zi, cercetându-și "profunditatea psihică", s-a întrebat: "Să nu existe, oare, remedii care să mă ajute să-mi refac starea fizică și psihică?". Răspunsul n-a întârziat, și el presupunea o metodă cât se poate de simplă: masajul. "Raționamentul fiziologic cerea antrenarea sângelui din epidermă. Am început să o fac prin fricțiuni. Era o vasodilatație periferică. De la fricțiunea locală am ajuns la cea generală, totală... Cu răbdare și perseverență - un an. Au dispărut placardele, dar am continuat masajul cotidian, pentru că eram convins că voi elimina sărurile, toxinele, reziduurile, deșeurile cărora organismul meu diatezic nu le putea face față. În paralel, țineam regim alimentar și îmi oxigenam sângele prin respirații. Și așa, ani și ani. Acum, la 82 de ani, sunt voios, cu elan de viață, muncesc cu brațele în gradină... Aveți încredere în marile forțe interioare pe care le posedați și veți fi sănătoși."
Decedat între timp (citatele reproduse datează din 1977), dr. Zavergiu nu mai poate fi iscodit în legătură cu metoda de vindecare pe care a descoperit-o. Ea ne-a parvenit prin bunavoința unei cititoare din Cluj, căreia îi mulțumim pentru gestul făcut. Ne-am fi bucurat că apelul publicat într-un număr trecut al revistei să fi avut și un răspuns avizat, venit din partea unuia dintre medicii alături de care doctorul Zavergiu a lucrat la Cluj și apoi la București. În lipsa lui, publicăm metoda de revitalizare celulară așa cum am primit-o prin poștă, ea fiind lipsită de riscuri, în schimb, plină de bune urmări.
În fapt, este vorba despre un masaj foarte amănunțit, care include toate părțile corpului și care se execută prin frecări succesive cu degetele ambelor mâini. Funcționalitatea lui pornește de la ideea că masajul puternic și amănunțit activează celulele, "laboratorul misterios al vieții". "Dacă forța universală, infinită, omniprezentă, a turnat energie fantastică într-un atom, pe care știința l-a descompus pentru a o utiliza în scopuri pașnice, mai e nevoie, oare, să ne întrebăm ce forțe uriașe se află în celula umană?", se întrebă doctorul Zavergiu. "Celula este, încă, laboratorul misterios al vieții, în care se plămădește și actul psihic. Iar printre multele și atât de variatele acte psihice se află și "încrederea în sine", adică încrederea în puterile tale, o forță prin care omul nu învinge doar vicisitudinea vieții, ci și bolile. Activând celula, activăm și această putere, de fapt o forță psihică uriașă care, dacă ai încredere, te ajută să învingi."
Singulară în România în anii 60-70, convingerea doctorului Mihai Zavergiu, că starea de bine și sănătate este, înainte de toate, o componentă a sufletului și psihicului uman, a cucerit astăzi teritorii uriașe în medicina occidentală. În ce privește metoda de activare a celulelor pielii prin masaj intensiv, uluitoare prin simplitatea ei, rămâne să-i verificați dvs. eficiența, după ce o veți fi practicat. Cobai de experiență, în lipsa unui îndrumător, câțiva din membrii redacției am practicat-o și o practicăm cu rezultate neașteptate: un tonus fizic deosebit și o stare de bine invadantă, care sperăm să se simtă și în paginile revistei "Formula As".
Important: pentru ca revitalizarea celulară să fie cât mai eficientă, nu trebuie neglijate oxigenarea pulmonară și regimul alimentar rațional.
* În ce privește oxigenarea: pornind de la observația că ionii pozitivi (nocivi pentru sănătate) depășesc cu mult - în condițiile de poluare din marile orașe, dar și în aerul închis din birouri, magazine etc. - ionii negativi (binefăcători), dr. Zavergiu recomandă respirațiile regulate, dimineața, la prânz și seara, în fața ferestrei deschise, în condiții de aer curat.
* În ce privește regimul alimentar - se recomandă 1 kg de carne pe săptămână, salate, fructe, lapte, în general un regim cât mai echilibrat. Se permite o cafea dimineața, dar se exclud alcoolul în exces și fumatul. Explicatia: "Trăirea irațională duce la intoxicarea celulelor, le uzează, le îmbătrânește de timpuriu".
Metoda dr. Zavergiu
1. Frecția întregului cap: oasele temporal, frontal, ceafa, dosul urechilor, de 10-20 de ori fiecare os. (Se insistă pe pavilionul urechii.)
2. Frecția degetelor de la mâini: de la bază spre vârf și invers, de 20 de ori. Frecția podului palmei și dosului palmei, tot de 20 de ori.
3. Frecția circulară a încheieturilor mâinii și a întregului antebraț - de 10-20 de ori.
4. Frecția tuturor degetelor de la picioare, a gleznelor, tălpilor, genunchilor, a întregului picior, pe fiecare parte, de câte 10-20 de ori.
5. Frecția feței (de câte 10-40 de ori fiecare porțiune).
a. se unesc degetele medii (mijlociu și inelar) ale mâinilor și cu ele se fricționează, pornind de la rădăcina nasului în sus până la inserția părului și în jos, până la rădăcina nasului;
b. se continuă frecția întregii frunți, cu degetele arătător, mediu și inelar unite, de la sprâncene în sus până la inserția părului și în jos, până la ureche;
c. se continuă frecția tot cu cele trei degete, de la coada ochiului în jos până la maxilarul inferior și înapoi (pe ambele părți deodată);
d. cu degetele medii și inelare fricționăm părțile nasului, pornind de la rădăcină până la frunte și înapoi;
e. se fricționează orizontal maxilarul inferior.
6. Frecția gâtului (de 20 de ori)
a. se fricționează orizontal gâtul cu toate degetele mâinii, pornind din față spre spate și înapoi;
b. se continuă fricționarea gâtului cu clavicula și umărul, în fiecare parte.
7. Frecția brațelor: se prind și se strâng între degete mușchii brațului, cât putem, apoi le dăm drumul. Se repetă mișcarea pe braț și antebraț, apoi se fricționează longitudinal de la cot spre umăr și înapoi, de 10-30 de ori.
8. Frecția pieptului: se cuprinde axila cu toate degetele, se fricționează energic, se masează. Se continuă fricțiunea pe toată suprafața toracelui, cuprinzând cât mai mult și din spate, aducând frecția până la linia mediană a toracelui. În regiunea cordului se insistă mai mult.
9. Frecția omoplatului: se cuprinde cu degetele de la mâna stângă umărul drept și se fricționează de 20-30 de ori de la umăr (peste braț) până la vertebre (pe sub braț), apoi toată suprafața omoplatului. La fel se fricționează omoplatul drept.
10. Frecția cefei: se fricționează cu ambele mâini, orizontal, începând de la baza craniului în jos. Când există dureri de cap, se fricționează de 100 de ori și chiar mai mult. Restul spatelui se fricționează cu un prosop lung de cânepă făcut sul, în diagonală și orizontal, insistând în regiunea lombară, mai ales când avem dureri. Tot pentru dureri lombare, cuprindem cu mâinile mijlocul, de la coloana vertebrală spre față (degetul mare este spre față), și masăm puternic regiunea de la linia mediană spre exterior.
11. Frecția ochilor: se fricționează sprâncenele (du-te, vino), pleoapele și regiunea învecinată. Se mișcă globul ocular în toate direcțiile de 20 de ori.
Practicarea metodei: ideal ar fi ca masajul să fie practicat integral, dimineața. Pentru cei ocupați, metoda vasodilatației se poate împărți în două-trei ședințe, dar se va practica zilnic.
În cursul zilei, se fac și mișcări de gimnastică în curte, în aer liber, pe balcon. Cu cât se fac mai multe, cu atât vasodilatația este mai bună.
"Hotărăște-te și vitalizează-ți milioanele de celule pe care le are corpul tău, ca să vezi, să simți că viața poate fi lungă, frumoasă și optimistă!", ne îndeamnă doctorul Zavergiu.


Sursa: Prof. VALENTINA lUPU













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu