marți, 24 ianuarie 2012

De ziua mamei

 
Sper că o să îţi aduci aminte de mama ta. Cel puÅ£in de ziua ei. AduÅ£i aminte de ea.Pentru că sincer să fiu, tu nu ai fost chiar atât de drăgălaÅŸ în scutece, în cărucior, pe stradă. Dacă nu, nu ar fi fost ea – măicuÅ£a ta – nimeni nu s-ar fi sinchisit de tine.
Ai învăţat tare grei să mergi la oliţă. Treceai prin fazele astea ciudate, când nu voiai să mănânci nimic altceva, decât pâine cu untură, sau prune. Erai gălăgios, ţipai toată ziua, o loveai, o muşcai. Da, e adevărat. Nu te ascunde că ai lăsat urme. Se văd şi azi.
Dar ea te-a iubit oricum, pentru că ea, era mama ta.
Cântai toată ziulica. Aveai o cămăşuţă pe tine până la buric. DesculÅ£ ÅŸi cu funduleÅ£ul gol, îi trăgeai de suna toată valea – ca la horă. De câte ori deschideai gura, erai admirat mai ceva ca Dacian. Ea te sorbea din ochi.
Tot ce îşi dorise în viaţă mama ta era să te vadă cântând – pe scenă – în ansamblul casei de cultură. Asta-i tot ce îşi dorea ea, măicuÅ£a. Dar tu nu ai mai fost interesat în muzică, ai abandonat-o, i-ai rupt inima, ÅŸi acum e prea târziu. Nu poÅ£i să-i mai faci pe plac. Asta este cu adevărat ce a visat ea. Da. Asta a fost visul mamei tale – un Nicolae Herlea. ÃŽn schimb tu ai dezamăgit-o, i-ai frânt inima.
Ţi-a spus vreodată mama ta cât de slab erai la învăţătură? Cum se chinuia să-ţi faci temele? Cum asculta cu răbdare plângerile profesorilor? Să te ajute, ţi-a plătit ore şi ore de meditaţie. În ajunul examenelor te-ai dus şi ai jucat fotbal, ai băut apă rece şi ai făcut aprindere la plămâni. Ea te-a purtat săraca pe la specialişti, a umblat peste tot. Te-a cărat tot drumul prin viaţă, iar tu nici măcar nu ţi-ai dat seama.
Mare a fost mama ta. Da. Mama ta. Şi tu ai dezamăgit-o.
Tot ce ÅŸi-a dorit ea a fost să te audă cântând, să te vadă pe scenă, să te admire cu toÅ£i cei pe care-i cunoÅŸtea, să fie mândră de tine. Iar tu să fi fost un mare cântăreÅ£ de operă pe care ea îl admira deja în visele ei – în visul pe care-l trăia îngrijind de tine. Asta a fost puÅ£inul pe care ÅŸi l-a dorit de la tine: să-Å£i mulÅ£umească din când în când, pentru câte o invitaÅ£ie, la unele din concertele tale. Asta ar fi mulÅ£umit-o tare mult. Ar fi mers până la capătul lumii să te vadă cântând. Ar fi luat căruÅ£a, camionul, trenul, avionul. S-ar fi sculat de la trei dimineaÅ£a să stea la coadă, la bilete, toată ziua, numai să aibe ÅŸansa să te asculte.
Dar acum e prea târziu ÅŸi nu mai are rost să discutăm punctul ăsta. Åžtiu că mama ta nu m-ar lăsa. Mi-ar spune că totul e în regulă, ÅŸi că e vindecată, liniÅŸtită, mulÅ£umită. Ar spune “lasă să fie pace, să ne tihnească”. Åžtiu că nu ai cumpărat nici un cadou pentru ea, ÅŸi nici planuri n-ai să-i oferi ceva. Sau poate dacă totuÅŸi ai, mă gândesc că ar trebui să te mai uiÅ£i la cadou… Ce vrei să spui? Nu e un pic cam ieftin?
Dacă mă gândesc la câte a făcut mama ta pentru tine…
De asta îţi spun că trebuie să faci ceva pentru ea – pentru mama ta. Pentru că mama ta – mama ta… este aproape tot ce ai pe lumea asta mai scump.
Ben TODICÄ‚

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu