marți, 21 aprilie 2015

La multi ani Theodor Codreanu

Prof. Valentina Lupu - Vaslui

Sala de festivitati a municipiului Husi, a gazduit cea mai mare manifestare culturala a municipiului si judetului Vaslui dedicata uneia din cele mai mari personalitati a judetului Vaslui, profesor THEODOR CODREANU, recent premiat de Academia Romana, a fost sarbatorit la implinirea varstei de 70 de ani.

Theodor Codreanu, Ion Ciupilan, Mihai Cimpoi, Vasile

La manifestare au participat invitati de renume din toate colturile tarii si judetului, dar si din centrele de cultura romanesti, aflate in afara granitelor Romaniei.

Nicolae Dabija + prezidiul 

Activitatea s-a desfasurat cu un prezidiu format din: prof. Theodor Codreanu, ing. Ion Ciupilan – primar al municipiului Husi, profesor universitar, Ioan Petru – rector al Universitatii “Stefan Lupascu” Iasi, academician Mihai Cimpoi - Chisinau, scriitorul, academician Vasile Tariteanu – Cernauti si scriitorul Casian Maria-Spiridon – presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania – filiala Iasi.



Dupa alocutiunile ing. Ion Ciupilan – primar al municipiului Husi si  ale sarbatoritului,  acesta a prezentat invitatii din sala, nominalizandu-i in marea lor majoritate si multumindu-le pentru prezenta.

Daniel si Filomela Corbu, Teodor Pracsiu, Daniela Oatu, Gelu-Voicu Bichinet


Moderatorul activitatii de suflet a fost academicianul Mihai Cimpoi, care dupa ce si-a prezentat spiciul a subliniat: “Dragul nostrum omagiat, domnule professor, draga prietene Theodor  Codreanu, stimati membri ai familiei, pentru ca ne oferiti un model de solidaritate familiala, demna de urmat, va dorim multa sanatate, inspiratie si sigur noi carti, realizari in toate domeniile in care activati. Dragi prieteni sunt foarte multe cuvinte de spus, sigur este ca Thodor  Codreanu este un mare carturar, unul din cei mai important carturari pe care ii avem la ora aceasta, bineinteles, este un om deschis. De obicei ni se spune ca central s-a mutat la Chisinau, dar drumul spre acest centru trece prin Husi”.
A urmat alocutiunea scriitorului, academician Vasile Tariteanu: “Bucurestiul este cunoscut drept capitala politica, stim ca Iasul este capital cultural a Romaniei, Husul era cunoscut in tara noastra pentru vinurile din aceasta zona, dar iata ca datorita unor oameni care locuiesc aici si care sfintesc locul, lucrul acesta se adevereste. Husul este cunoscut in intreaga lume gratie unui om pe care toata lumea il cunoaste, THEODOR CODREANU”.
Dupa alocutiunile celor din prezidiu academicianul Mihai Cimpoi a moderat dandu-le pe rand cuvantul invitatilor: prof. Manuela Iacob – dorector al Colegiului “Cuza-Voda” Husi – colegiu la care a profesat omagiatul, aniversatul nostrum Theodor Codreanu; scriitorul Nicolae Dabija – membru de onoare al Academiei Romane, scriitor Daniel Corbu si Filomela Corbu - Iasi, scriitor Nicolae Georgescu – eminescolog  Bucuresti, prof. dr. Avram Tudosie, prof. dr. Dumitru V. Marin, scriitor Mihaela Gradinaru, prof. Teodor Pracsiu, prof. Gelu-Voicu Bichinet – director al Bibliotecii Judetene “N.M. Spatarul”, prof. Petrus Andrei – scriitor, prof. Daniela Oatu, scriitor Val Andreescu, dr. Valeriu Lupu etc.

dr. Lupu Valeriu si prezidiul


Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui

Fiecare vorbitor a subliniat cum se cuvine contributia de exceptie la ceea ce indeobste numim critica literara. S-a remarcat astfel nu numai domeniile pe care literatul THEODOR CODREANU le abordeaza dar si faptul ca o face cu adevarata acribie stiintifica, ceea ce il plaseaza in fruntea breslei. A reiesit din aceste alocutiuni faptul ca Theodor Codreanu simte romanismul in ansamblul sau sub forma unui nationalism luminat si constructive. Este ceea ce sublinia de fapt dr. Valeriu Lupu in alocutiunea sa ca Theodor Codreanu este port drapelul nationalismului romanesc si ca opera lui prin concizie, acuratete si claritate poate fi considerata o adevarata opera stiintifica.


Daniel Corbu, Lina Codreanu, Mihai Gheorghiu, Angelica Marcu, Daniel Mihu

Lucian Vasiliu, Valeriu Lupu, Vicu Merlan

Activitatea a continuat cu glume si voie buna la sala de degustari a Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir” – Husi, presarata cu “stiinta degustarii”, prezentata de prof. dr. Avram Tudosie, ing. Eugenia Gaita  si bibliotecar Angelica Marcu.


***

In urma cu multi ani (1975) destinul profesorului THEODOR CODREANU, nascut la 1 aprilie 1945 la Sârbi, com. Banca, jud. Vaslui, a decis sa ramana in acest orasel Husi, orasel in care s-au nascut atatia oameni de seama, precum: Al. Giugaru, Nicolae Hortolomei, Adam Baltatu, Mihai Ralea, P. Popescu Neveanu, Costache Olareanu  si multi altii. Husenii aveau nevoie de un contemporan predestinat literaturii romane, care in acest timp i-au invatat sa iubeasca limba romana, sa-l pretuiasca pe Mihai Eminescu si care intr-un fel delicat si blajin, sa le indrume copiii pe o cale dreapta. A gasit timp pentru a scrie opera importante pe care institutii de referinta ale Romaniei si R. Moldova le-au distins:
Premiul pentru debut in volum pentru proza al editurii Junimea in anul 1980; in anul 1993 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, pentru volumul “Dubla sacrificare a lui Mihai Eminescu”; in anul 1999 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor – filiala Iasi, pentru critica literara; pentru volumul “Complexul Bacovia”, i-a fost acordat in anul 2002 si alte distinctii la fel de meritorii; in decembrie 2013, o recunoastere asteptata, premiul Academiei Romane, pentru cartea “Ion Barbu si spiritualitatea romaneasca moderna”. “Ermetismul  canonic” aparuta la editura Curtea Veche – Bucuresti, 2011, in colectia “Stiinta, spiritualitate, societate”.






Un comentariu:

  1. THEODOR CODREANU: Asistăm cu bucurie și entuziasm la prezența stelară a domnului prof. dr. Theodor Codreanu în literatura și cultura română contemporană. Îi descoperim destinul apologetic cu cognoscibilități și viziuni astrale proiectate din lăuntricul său spiritualizat cu luminiscența interiorului archeic eminescian - dionisian, descifrat și conturat într-un emers axiologic generat de ambivalenta epistemologică poet - națiune. Demersul său în critica și istoria literară se constituie un sublimat al identității noastre naționale, elevată ontic și durată ființial într-un spațiu moldav nebănuit de cultural! Felicitări! Gheorghe Apetroae, Sibiu

    RăspundețiȘtergere