duminică, 17 aprilie 2022

Vasile Luca - Mircea Dorin Istrate și întoarcerea prin poezie, spre obârșia neamului său.

 



Mircea Dorin Istrate

și întoarcerea prin poezie, spre obârșia neamului său.

 

Dumnezeu în bunătatea și mărinimia Lui, l-a înzestrat pe poetul Micea Dorin Istrate cu darul și harul cuvântului dătător de înalt, prin însăși versul încărcat de metafore, o poveste cu Feți Frumoși și cu zâne, acel dor neostoit al copilăriei și  tinereții, a locurilor natale călcate cu pasul, locuri binecuvântate  de o trăire aparte și de neuitat.

 În căușul  preaplin al acelui timp fără de timp, și-a amprentat  urma desculță, umblând prin miriștea zilelor înmiresmate de vară ce-l atrăgeau ademenitor spre apa liniștită a Târnavei. Mergea la scăldat cu cei de o seamă cu el. Hălăduirile înrourate prin iarba de un verde crud al văilor încărcate de flori, în acel îmbătător miros de cimbrișor, de răcoarea șoșotindă a izvoarelor, de umbra pădurilor, dar mai cu seamă, vorba molcomă și plină de înțelepciune a atâtor oameni de mare credință și frică de Dumnezeu, au constituit fundamentul ascensiunii  spre împlinirea lui ca poet, adunând frumuseți care i-au fost aproape de inimă!

Toate minunile, uimirile vieții, le-a strâns cu migală în sipetul  sufletul său,  ca apoi, în liniștea dinspre seară și zori de lumină, să aștearnă în nopți de  veghere, cuvântul ostoitor de doruri în versurile fiecărei poezii  înmugurind, sentimentele de iubire  reflectate de fiecare cuvânt, de fiecare metaforă pe care poetul le-a împletit și ni le-a redat asemeni  unui voal magic plin de iubire, de dragoste .

A scris cu condeiul inimii cu ardoare și drag, cântându-și prin vers țara,  pământul și neamul, deopotrivă  sfințite de-a lungul veacurilor prin jertfa atâtor eroi iubitori de, pace, statornicie și tihnă.

Oameni truditori care și-au împletit viața prin rugăciune și alinare, au călcat apăsat peste brazda vremurilor de restriște, stropite nu odată cu sânge și jertfă.

Poate și de aceea, ca experiență istorică, de-a lungul veacurilor, fiind așezați la răscruci de imperii, în afară de noi și de Dumnezeu alduitul, nici astăzi, nu avem pe nimeni, urmând să ne sprijinim unul pe celălalt, învățând din căderi și urcușuri, minunându-ne de atâtea daruri  revărsate cu prisosință în căușul sufletului nostru, clădit pe smerenie și bunătate.

    Binecuvântată ne ești țară, cunoscută a fi Grădină a Maicii Domnului, tărâm sfânt de unde se nasc poeți precum Mircea Dorin Istrate, pregustând  din cuminecătura poeziei sale, ne regăsim pe noi înșine, în acel decantat și plinitor cuvânt dătător de neprihănită iubire.

Toată prețuirea prieten drag, multă sănătate, putere de muncă, la cât mai multe  lansări de carte.

                                                                            Vasile Luca 13 aprilie 2022









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu