duminică, 6 ianuarie 2013

Clipe care te urmăresc o viață


A fost un alt mare dar de la Dumnezeu ca, din cei 82 de ani ai săi, marele regizor Sergiu Nicolaescu să-şi petreacă o jumătate de oră din viaţa sa cu mine. Eram în concediu pe plaja Mării  Negre de la Eforie Nord, împreună cu soţia mea Mioara. Deodată îl văd pe plajă pe deja cunoscutul regizor Sergiu Nicolaescu. Nu-mi venea a crede. Era îmbrăcat într-un costum de vară, cafea cu lapte, ţinându-şi haina peste umăr, şi păşea falnic în drumul său spre faleză. Am stat câteva momente parcă încremenit, nu-mi simţeam nici respiraţia.

După ce regizorul a trecut pe lângă noi, am lăsat-o pe plajă pe soţia mea şi încetişor, parcă vrând să nu-l supăr cu ceva m-am luat după el. L-am ajuns şi mergeam în linie. Nu puteam să pierd această ocazie, cum se va dovedi în timp, a fi unică. Aveam cu mine primul meu aparat de filmat Meopta de 8 mm, pe care-l simţeam că mă încurajează în gestul meu.




Poze realizate cu aparatul Meopta

    Mama și Ben Todică                                                  Ben Todică și fratele Ghiță






“Dumneavoastră sunteţi domnul Sergiu Nicolaescu?”, l-am întrebat vădit emoţionat până în vârful urechilor. A zâmbit în colţul gurii şi mi-a răspuns - “Da”. Era vocea din ecranul filmelor sale, am simtit cum sângele îmi invadează întreg trupul, o stare de emoţie şi bucurie, de timiditate şi îndrăzneală… Cu glasu-mi, parcă piedut, am reuşit totuşi să articulez câteva cuvinte: “Vă rog, îmi daţi voie să vă filmez”? El s-a uitat la mine şi a văzut că ţin în mână aparatul. Tocmai ajunsesem la planul înclinat care urca spre faleză. “Bine, ce vrei să fac“? mi-a răspuns. Atunci, entuziasmat, i-am zis că eu o să fiu sus, pe faleză, cu camera şi că el trebuie doar să urce spre mine şi când va fi sus, să privească în stânga, apoi să o ia spre dreapta şi să-şi continue mersul până cand îi voi spune stop. Aşa a şi făcut. M-a aşteptat să ajung sus, să mă poziţionez şi să-i spun “MOTOR“! După “STOP“, a venit la mine, s-a uitat la cameră, a studiat-o un pic, m-a întrebat de unde sunt, mi-a dorit succes şi ne-am despărţit. N-am să uit niciodată că renumitul regizor Sergiu Nicolaescu m-a lăsat să-l filmez timp de trei minute, el acceptând să fie regizat de mine. Asta se întâmpla prin 1974.

În 1976 am fost să-i fac o vizită la Bucureşti. Aveam un film cu Sergiu Nicolaescu, în regia lui Benoni  Todică şi, un altul de 11 minute care luase locul trei, medalia de bronz la Festivalul filmului de la Timişoara, filmul Visul. Mai aveam cu mine două role, una de 8 mm şi alta de 16 mm. Am ajuns în București şi am mers direct la blocul unde locuia. Adresa mi-o dăduse domnul Vasiliu de la România Film. Ştiu că în balcon, la etajul doi avea un frigider FRAM. Am ajuns la uşă, am sunat şi dinăuntru mi-a răspuns o voce de femeie în vârstă. Am bănuit că trebuie să fie mama lui. Nu mi-a deschis, ci doar m-a întrebat ce vreau şi când i-am spus că doresc să-l văd pe domnul regizor ca să-i arat filmuleţele mele mi-a răspuns că nu este în oraș ci este plecat la filmări în Dobrogea. Trist m-am plimbat pe străzile Bucureştiului până la următorul  tren spre casă.

În 1979 am fugit din ţară şi de atunci am sperat că poate o să ajung vreodată să-l reîntâlnesc. Din păcate nu s-a mai întâmplat acest lucru.

În Australia am studiat film şi consultând documente de referinţă din domeniul cinematografiei, am observat că dicţionarele din vest îl menţionau doar pe Sergiu Nicolaescu ca regizor român pe langă alţi mari regizori care lucrau deja de mult timp în Hollywood. M-am simţit mândru de timpul nostru.

Aşa a fost să fie: Dumnezeu să-l ierte!




***



Stimate domnule Ben Todica, buna ziua si La multi ani!

Din nefericire anul 2013, a "debutat" cu o mare pierdere pentru noi.

Bunul Dumnezeu sa-L ierte si sa-L odihneasca pe marele nostru regizor/ actor Sergiu Nicolaescu. Il regretam si ne rugam sa ne invredniceasca sa-i purtam vie amintirea peste timp.

Felicitari pentru marea sansa de a va fi aflat candva in preajma sa. Stiu ce simtiti pentru ca si eu am avut o astfel de sansa de a fi candva aproape de mari sportivi ai Romaniei si parca am fost mai bogata decat altii.

Cu mult respect,

prof. Anusca-Doglan Elena

Vaslui



***



Frumos!

Pe aici e mai mult injurat (politic).

G.A.



***



La multi ani!

Multumim pentru impresiile dvs. fata de un mare cineast cum a fost Sergiu Nicolaescu... Dumnezeu sa il ierte...

Un nou an cu sanatate realizari si impliniri va doresc!
cu stima,
Emilia Tutuianu

***

DRGA BEN,
ACUM AM AFLAT DE LA TINE DESPRE DISPARITIA LUI SERGIU NICOLAESCU UN MARE REGIZOR, CUM NU STIU CAND VA MAI FI VREUNUL... SUNT INCA LA OTTAWA. NU AM UNDE SA-L PUBLIC DAR CRED CA LA OBSERVATORUL DE TORONTO. DACA INCERC MAINE... TU CUNOSTI ACOLO PE CINEVA mai bine, merita.. f f frumos gest ca ai scris in memoria lui ceva.
Veronica Balaj

***

Frace BENULE,
Se face, il si pregatesc pentru POEZIA.
Ioan Miclau

***

Bun,,,Dar unde este filmuletul?
J.Gionea

***

urata zi...urat mai traim...vai de noi...
M.G.

***

Foarte impresionant articol! Îți merge direct la suflet.
Felicitari, Ben!
La multi ani!
Cu drag,
Lucretia

***


Oh, Ben!
Esti asa un "suflet" cald!!!
Ma simt de-a dreptul coplesita de bucuria acestei revelatii!
Felicuitari!
La Multi Ani!
Si Minunatul 2013 sa-ti aduca Sanatate si Impliniri!
Camellia

***

Bravo Ben!
Da, vad ca toti oamenii de valoare sunt usor accesibili. L-am cunoscut pe Nicolae Margineanu si era extrem de deschis. E o alta lume.
Numai bine,
Cristina

***

UN AN BUN PENTRU TARA SA NE DEA DOMNUL MULTA SANTATE DUMNEAVOASTRA SI CELOR DRAGI

***

La multi ani, iubite domnule Ben Todica, mult succes in tot ceea ce faceti.
M-a impresionat elogiul dumneavoastra, iubirea pe care i-o purtati marelui cineast, Sergiu Nicolaescu... Am dat elogiul dumneavoastra mai departe si l-am postat pe mai multe site-uri...
Si eu ii multumesc Domnului pentru ce ne-a daruit Sergiu Nicolaescu, pentru filmele lui istorice.
 IN ACELASI TIMP IMI PARE RAU CA NU AVEM MAI MULTE FILME ISTORICE... CA O TARA DE MARIME MEDIE, EUROPEANA, ARE ATAT DE PUTINE FILME ISTORICE, CARE SA ELOGIEZE MARILE EVENIMENTE ALE ISTORIEI SI MARILE PERSONALITATI ALE NEAMULUI. Care se ne ajute sa ne cunoastem pe noi ca istorie si ca popor. Nu avem un film Eminescu, nu avem un film Brancusi, nu avem un film George Enescu. Nu avem un film despre primul razboi mondial. Nu avem un film Constantin Brancoveanu. Nu avem un film Basarab I, Intemeietorul tarii. Nu avem un film Cuza, un Film Balcescu.
Cultura noastra cinematografica este inca foarte saraca...
CU RESPECT AL DUMNEAVOASTRA
STEFAN DUMITRESCU


Va multumesc din suflet domnule Stefan Dumitrescu si va dau dreptate!
Daca nu ar fi fost el, cultura cinematografica romana ar fi fost cu mult mai saraca.
Respectul dat lui, e respectul dat noua.
Cu stima,
Ben Todica

***

Renumitul regizor, Sergiu Nicolaescu traieste si prin amintirile noastre! Ramane parte in fiecare din cei care il iubesc si apreciaza tot ce a facut. Dovada, marturia d-voastra despre marele Sergiu Nicolaescu. Sa incercam sa-i pastram vie amintirea!
Dumnezeu sa-i dea odihna vesnica!
Camelia Tat

***

Felicitari pentru sansa de a petrece cateva momente alaturi de marele regizor.
A fost un om PATRIOT, om care a stiut ce vrea de la viata - a iubit cinematografia dincolo de orice imaginatie - multe reusite, dar si vise neimplinite - un MODEL pentru orice roman.
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!
P.S.
Dumnezeu sa ne ierte si pe noi, romanii, sa ne dea putere de intelegere, putere de a realiza cel putin cat au realizat marile valori care au adus faima Romaniei (inainte de orice alte comentarii) ... sa cunoastem drumul scurt spre CIVILIZATIE ...
Elena Frunza


***

L-am admirat, poate si pentru faptul ca am impartit aceeasi zodie. M-am simtit ca si cum as fi pierdut pe cineva din familie. Va invidiez pentru sansa de a fi stat aproape de el si de a-l filma cateva minute. Dumnezeu sa-l odihneasca si noi sa nu-l uitam.
Iulia Samson

***


Va felicit pentru destainuire si familia mea il admira pe MARELE REGIZOR. Sa incercam sa ne amintim de el prin filmele lui.
Ghiulnar Bechir

***

pacat de el...da-ne Doamne intelepciunea dinaintea mortii...no comment
Sorina Gherghel

***

"Clipe care te urmaresc o viata" sau intalnirea cu o stea nemuritoare!
El sa ne ierte pe noi si-i multumim pentru zestrea culturala!
Un gand pios si vesnica pomenire!
CDS

***

Domnule Ben Todica, nu stiu ce fel de cineast sinteti, dar eu nu va voi face deserviciul sa fac public in spatiul meu faptul ca admirati o nulitate cinematografica si o cazatura umana de asemenea calibru.
Ioan Rosca

***

Nu am crezut ca sunt atatia oameni rai in Romania, de scriu atat de urat despre el. Am primit niste scrisori urate de la unii care deja mi-au citit medalionul. Acesti oameni nu inteleg cat de mult a facut Nicolaescu pentru noi. In primul rand a fost si el un copil, cu un vis pe care in ciuda starii prin care trecea tara si l-a realizat – a reusit sa aduca un pic de mandrie in sufletele noastre triste, sa ne ridice de guler si sa ne poarte inainte, aratandu-ne ca altii nu sunt mai breji decat noi. Am avut multi oameni talentati in Romania insa au stat comod in cusca lor si au murit facand nimic. Sergiu insa a gasit o cale la fel ca si Marele Paunescu.
Ben Todica

***


Stimate dle Ben Todică, am primit din partea dlui Octavian Curpaş un material pe care l-am publicat şi eu pe blogul meu. 
Vă doresc un an cu bucurii şi împliniri.
Cu preţuire,
Elena Toma,
Director/Fondator Radio Club XXL România 


***



"M-am simţit mândru de timpul nostru"! Ce poate fi mai frumos decât acest măreţ sentiment! Mă bucur d-le Todica că sunteţi unul dintre milioanele de români care ştiu a aprecia şi păstra valoarea autentică. Prin gesturi ca ale d-voastră, departe de ţara dar prezent aici, pe pământ romănesc, ne onorăm neamul nostru sfânt. Sergiu Nicolaescu vă mulţumeşte din Ceruri, sau poate din filmuleţ..."Aşa a fost să fie: Dumnezeu să-l ierte!"
cu respect,
Costel Cristea


***


Avem plăcerea de a vă anunţa despre apariţia articolului Dvs. in publicaţia noastră
Vă dorim toate cele bune! 
Constantin VLAICU,
secretar general de redactie






***










***









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu