sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Război și pace

Zece teze, 2015




1) Romanii stau in calea tuturora; turcii i-au tinut 500 de ani ostatici pentru a intra si ei asfel in Europa; pentu a ajunge la Constantinopol, la slavii de sud din Balcani, rusii trebuie sa treaca peste ei; occidentalii, pentru a ajunge la Marea Neagra si a-i ori pe rusi, la fel. Si pentru ca si romanii au fireste interesele lor, imperiiile se folosesc de interpusi fideli, asa zisi creoli, neofanarioti straini de neam. Turci s-au bazat pe greci, rusii pe evrei si tigani, iar occidentalii pe germani, maghiari si evrei.

2) Proiectul moldo-valah, sa ne unim in cuget si-n simtiri impotriva maghiarilor, germanilor, evreilor, tiganilor, inpotriva creolilor si mai ales a globalizarii si rationalitatii occidentale, trece cu vederea rezultatul alegerilor din 2014. De data asta Transilvania si Banatul au respins fara drept de apel modelul Partidei ortodocse moldo-valahe PMR, PCR, FSN, FDSR, PDSR, PSD, USL, PC. Daca in turul doi elitele din Iasi si Bucuresti nu se trezeau la realitate si nu schimbau brusc macazul, de la est la vest, aveam astazi trei Romanii.

3) Faradelegile maghiarilor sunt la fel de condamnabile ca si cele ale germanilor, tiganilor, evreilor si romanilor. Ideea ca navala spre vest a slavilor a fost franta in Panonia romano-catolica a lui Stefan cel Sfant este, se pare, a lui Daicoviciu. Fara bresa salvatoare, slavizarea romanilor ar fi fost probabil, ca cea de la sud de Dunare astazi.

4) Pe de alta parte nu ungurii au lichidat Biserica unita cu Roma, garantia emanciparii natiunii, ci fratii lor, moldo-valahii. Ei au ucis episcopii, preoti uniti si intelectualii filooccidentali, au reorientat 2.000 de biserici cu baioneta spre Moscova, azi refuza retrocedarea lor, plagiaza si degradeaza Scoala Ardelena la nivelul jos, fara Dumnezeu, atee, iluminista. Perfidie bizantina sau prostie balcanica? si una si alta?

5) Antimaghiarismul, antisemitismul si antigermanismul din discursul moldo-valah sunt expresia unui antioccidentalism atavic, oriental si usor explicabil prin izolarea milenara de dupa Marea Schisma, lipsa de contact direct a estului cu vestul, a Cortinelor de Fier sau Argint, care iau tinut departe pe ortodocsi de Roma, de civilizatia latina. Un antioccidentalism direct e manifest azi numai la rusi, sarbi si greci.

6) Inainte de Marele si Sfantul Sinod Panortodox de la Constantinopol, care va avea lor in anul de gratie 2016, Moscova e din nou in Razboi Rece cu occidentul, din cauza imensului esec al anului revolutionar 1989, cand toata lumea spera in refacerea unitatii si este azi profund dezamagita. Putin spune clar: si fara razboiul din Ucraiana s-ar fi gasit un motiv. In ce tabara vor fi moldo-valahii la Sinod si in Razboiui Rece?

7) La ortodocsi, dupa (1) dezordine si mizerie pseudo-democratica, (2) despotul face ordine, apoi (3) satui de lipsa drepturilor omului ei se rascola si revin la (1) s.a.m.d. Fara refacerea unitatii crestine la Marele si Sfantul Sinod Panortodox, asteptat de un mileniu, din acest cerc vicios va fi dificil, daca nu chiar imposibil, de iesit. Vezi mitul lui Sisif.

8) Rusii dupa (1) marea vanzare din anii 90, (2) se ridica acuma din genunchi (o formulare ruseasca) si se vad, cred amenintati de NATO. O conditia necesara si suficieta pentru un regim autoritar? Urmeaza o nou dictatura orientala? La romani teama de occident, de rationalitatea contractului este numai la moldo-valahi.

9) Ardelenii si banatenii se tem mai degraba de o nou eliberare grecopravoslavnica. In conditiile in care Putin, protectorul ortodocsilor, declara ca in doua zile e la Bucuresti, va reusi noul presedinte Iohannis sa faca credibile normele si valorile occidentale ale Scolii Ardelene peste Carpati? Sau va invinge modelul despotic cu maduva duhovnicia si sobornicia greco-pravoslavnica, straina de latinitate?

10) Serbia n-a reusit sa ingenunchieze Croatia catolica, nici Moscova Tarile Baltice. Dupa ocuparea Crimeeii avantul Armatei Ortodoxe s-a inpotmolit in Ucraina. Daca occidentalii nu-i vor mai lasa pe catolicii sub rusi, atunci si Transilvania, Banatul pot spera. Granita civilizatiilor e pe Carpati (Hungtington). Exista totusi sanse reale ca normele si valorile occidentale sa fie imbratisate de toti romanii si ei sa adere de facto, nu numai de jure, la Europa fara ca Moscova sa intervina in forta. Eseul, Revin rusii, publicat la 1 ianuarie 2014 e surprinzator de actual. Asta ma incurajeaza sa incerc o privire eurocentrista, din perspectiva Imperiului Sfantului Petru, mai putin familiara orientalilor, supusi privatiunilor inerente izolarii, cenzurii si propagandei antioccidentale, antifasciste din Imperiului Sfantului Andrei, pentru a deslusii critic cauzele si consecintele noului Razboi Rece si Sinodului Panortodox.


Razboi si Pace!
Teze sunt un raspuns la scrisorile d-lui prof. Ioan Huma (Iasi) si d-lui Catalin Moldoveanu, 
redactor sef (Braila). Ambele pot fi citite pe blog.
viorel-roman-bremen.over-blog.de/
Bangkok la 1 ianuarie 2015




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu