vineri, 30 octombrie 2015

I. Stop!

Ioan – Nicolae Cenda
Școala Gimnazială „Romul Ladea”, Oravița, Caraș Severin

Cel mai ,,obosit” verb din lexicul românesc este ,,a fura”. Ştiu să-l conjuge, la toate formele temporale toţi cei ,,aleşi” în fruntea localităţilor, judeţelor, întreprinderilor,… în fruntea fruntelor. Pentru unii este o ,,acţiune trecută şi terminată înaintea alteia trecute şi terminate”, alţii sunt în faza de ,,trecută, dar neterminată”, ori ,,terminată de curând”. După ce au fost prinşi (… ,,cu ou-n gură”. Ce ou!… milioane,… zeci, sute de milioane!… ) şi-au ,,zdrăngănit brăţările” (s-au pozat cu ele!) şi au petrecut o lună-două la ,,beciul domnesc”, apar pe ,,sticlă”, se plâng de boli, de condiţiile inumane, de iad (faţă de cele de rai de acasă!), de abuz, fără pic de ruşine. Vorba aceasta, pare-se, le este necunoscută (vreun arhaism!). Deh! Ei lucrează cu verbul, iar ruşinea nu aparţine acestei categorii gramaticale.
Cei chemaţi să aplice legea sunt corupţi (unii… au defilat şi ei pe la DNA) şi se prind în hora românească pe melodia ,,furăm, furăm,… furăm toţi!…  Aproape că nu trece zi, chiar şi-n prag de sărbători, în care posturile TV să nu anunţe: ,,A fost reţinut şi ministrul,… senatorul,… primarul, … şi chiar ,,marii marilor” (… ştie, mă,… crezi tu că nu ştie?!…). Aleşii ,,boborului” au depăşit caracterele personajelor lui I.L. Caragiale. Trahanache, Caţavencu, Gagamiţă Dandanache, Farfuridi, Brânzovenescu, Coana Zoiţica… sunt depăşiţi, mici copii pentru noi ,,turmentaţii” cu vorbe gen ,,măriri de salarii”,  ,,pensii decente”,  ,,ajutoare”,  ,,investiţii”, ,,locuri de muncă”,  ,,autostrăzi”. Minciuni, fiindcă puterea verbului este mare,… ,,ea închide şi deschide toate uşile”.
Unii şi-au schimbat ,,farba”, asemeni cameleonului, în funcţie de partid. Ieri au fost roşii, portocalii, galbeni, albaştrii şi chiar verzi (nu verdele interbelic dar dacă e cazul, de ce nu!…), azi sunt… ,,vice-versa”.
Fără pic de ruşine ceea ce ieri au scuipat cu foc (vocalize mari, cu trâmbiţe şi tobe” …), azi ling (critic, înjură …). Au memorie scurtă şi chiar ,,se jură că nu fură”.
Am văzut pe o necăjită care a făcut ,,pârnaie” pentru nişte bulbi de lalele (sigur nu e bine!), iar alta care ,,a şutit” milioane de euro în ipostază  de victimă. Circulă şi un banc: ,,Care este ca mai bogată ţară din lume?
România! 
De ce? Pentru că aici se fură de 25 de ani şi tot mai este ceva de luat!”
Umor negru, dar acelaşi ,,râsu-plânsu” te cuprinde atunci când auzi de ,,săli de sport în sate în care nu mai este tineret”, de ,,parcuri la ţară” (pe lângă păduri,  ,,săli cu aparatură pentru întreţinerea musculaturii ţăranilor şi bătrânilor”, de ,,şosele şi autostrăzi” care nu rezistă după tăierea panglicii de inaugurare de…, de…, de…
Mi-aş dori să se introducă un semn de circulaţie: ,,Stop! Nu mai fura!”.
Ne-au făcut de râs în lumea mare, ai noştri care ,,au mâncat lebedele Vienei”,… au furat tablouri,… au violat,… au criticat ţărişoara care le-a dat ,,bilet” să o reprezinte …
De câte sute de Brâncuşi, Enescu, de … Cioran, Ionescu, … Nadia Comăneci, Halep … avem nevoie pentru a ,,schimba faţa României”?!
Dascălul de-a lungul vremurilor - ,,Nu sunt vremurile sub cârma omului, ci bietul om sub vremuri”, glăsuia croincarul! – a fost cel furat. Lui i s-au ,,cosit” din ,,biata lecifă”, 25%, care tradus pe româneşte însemna vreo 45%. După ce ,,Cosaşi odihnindu-se!”, şi-au cerut drepturile.
Doar Sindicatul (sincer, meritaţi laude!), apelând la ,,instanţele judecătoreşti” ne-au pus ,,în posesie”. Procese şi iar procese (pentru…, pentru, pentru… a prim ce s-a luat!) au dat dreptate ,,apostolilor neamului”.
S-au primit bani, multişori pentru cei neînvăţaţi cu ,,lefuri nesimţite”.Ca ,,cetăţean turmentat” mă întreb de ce nimeni din cei care ,,s-au jucat cu legile şi nu le-au respectat” pentru oamenii şcolii (,,prioritate naţională” în campanile electorale!) nu au fost traşi la răspundere? Dacă ni s-a făcut dreptate,  ,,unde ni sunt”… vinovaţii?!.  Să fie numai ceva gen ,,vinovat fără de vină”.
După alegeri – Nu înainte, deoarece voturile dăscălimii sunt bune! – unii au afirmat că ,,învăţământul românesc scoate numai tâmpiţi”.
Uitaţi domnilor că românii sunt în topul multor olimpiade internaţionale, că sunt primiţi repede absolvenţii unor universităţi româneşti, iar acolo în ţări ,,de soare pline” fac performanţe, că avem talente în muzică, în sport, în domenii variate! Nu sunt popularizaţi aşa cum ar trebui, fiindcă ,,audienţa” o fac cei ce fură!

***

II. Niște hoți. Stop!

            Verbul ,,a fura”, aşezat la … ,,loc de cinste” prin frecvenţa sa la mai toate posturile TV, are un ,,câmp semantic” extreme de larg! Pare-se că după ,,Răzmeriţa”  din `89 s-a copiat,  ,,plagiat” doar ceea ce nu mergea dincolo (sisteme, … ba, sanitare, … ba, educaţionale, … ba, economice, … ba …, ba …), dar de unde se putea ,,ciupi” ceva.
            Îmi amintesc de bieţii ciobani nevoiţi  să ardă  lâna,  fiindcă cea din îndepărtata Australia era mai bună decât a ,,mioriţei” noastre. Incredibil, dar adevărat!
            Pe vremea cea roşie, aveam o flotă (aflată în topuri!) pe care a înghiţit-o mările şi oceanele lumii! Nu era furtună, ci … jonglerie, scamatorie. Nu mai e şi pace, dar … ,,ce vă pasă!”
            Pădurile, secularii codrii ai măritului Ştefan cel Mare … şi Sfânt, au fost ,,bărberite” şi, doar cioturile mai vorbesc de fala de altădată. Cu banii obţinuţi pe ,,aurul verde” – proprietarii, cică au avut ,,hrisoave” de la Soarele şi Leul Moldovei – s-au ridicat palate de-a lungul Lacului Snagov, vile în ţinuturi exotice peste mări şi ţări.
            Şmecherii, hoţi în toată puterea cuvântului (,,Fă-mă hoţ de lume nouă/ Să fur cloşca de pe ouă” – N. Filimon) se numesc acum ,,băieţi deştepţi” care au conturi serioase aici şi pe dincolo, iar ,,biet roman săracu/înapoi merge ca racul”, apelează la lumănare pentru a … ,,se lumina”; curentul e prea scump şi doar ,,cei deştepţi” pot profita de el.
            Sistemul sanitar s-a tot reformat şi … În vremea portocalie (azi farba aceasta a dispărut) s-au închis zeci de spitale. Sigur, nu tot românul are ,,valută” pentru a se trata la Viena, în Franţa, Germania, America chiar, ori la vecinii unguri. ,,Badea Ion” moare cu zile, dacă nu are în apropiere un spital, fie el ,,prăpădit”. Unde ne sunt cadrele medicale?!  Departe, în lumea ce mare, fiindcă odată,pe sticlă,  ,,ăl mare” le-a zis să zboare, pentru că statul nu-i poate plăti bine. Fondurile au fost ,,păpate” de alde … şi de … ,,că-i damă bine”. Unde şi când s-a mai pomenit ca bolnavii să vină cu medicamente de acasă. Nici pentru banalul pansament nu sunt bani. Condiţiile în unele spitale sunt ca-n vreme de război. Stop! Nu mai furaţi!
            În urmă cu câţiva ani, am trecut prin Năvodari. Cândva, acolo era o tabără mare, cât populaţia unui oraş, cca. 11.000 copii pe serie. O armată de profesori (vreo mie!) supravegheau copiii. Seriile erau făcute pe vârste: preşcolari, şcolari, liceeni. Niciodată, în istoria complexului, nu
s-au întâmplat evenimente cu pierderi de vieţi. În taberele din complex nu s-a înecat nici un copil. ,,Albatros”,  ,,Delfin”,  ,,Perla”,  ,,Cutezătorii” erau ,,perlele copiilor”. Teatrul de vară din Năvodari rivaliza cu cel de la Mamaia. Complexul dispunea de spital, oficiu poştal, cabinete medicale, chioşcuri, librării, cluburi. Un copil dintr-o familie modestă putea să-şi permită, măcar o dată-n viaţă, să petreacă două săptămâni la mare.
Nu sunt nostalgic al comunismului – am scris despre CORTINA DE FIER! – dar, de ce astăzi doar cei avuţi (,,beizadele”) merg, cu familia la mare, … la mările şi oceanele lumii!
La Năvodari ,,şezum şi plânsem”, pentru că am văzut hoteluri private, plaje private, restaurante private … şi bălării, adăposturi pentru copiii străzii (sigur, locurile se vor ,,priva”, … dacă nu s-a şi făcut recent!). Domnilor, aţi furat şi Năvodariul copiilor! Stop! …
            Niște ,,ciumpalaci” (aşa le-a zis un fost ministru, … un ,,neica mafiot”, celor care strigau pe gerul iernii când a căzut MRU) au fost furaţi de imobilele moştenite de la moşii şi strămoşii lor. Alde …, şi alde …, au răscumpărat clădiri de valoare pe ,,mai nimic” (ceva ,,euroni”, fără multe ziduri!), apoi cu ajutor de sus (… nu de la Dumnezeu!) au făcut averi colosale. Stop! Hoţii!
            Pe şcoală nu se dă doi bani. Poţi să-ţi cumperi facultăţi la kilogram, poţi avea doctorate şi fără să ştii ,,o leacă de carte”. Vorbele lui I. Creangă nu mai au valoare, sunt depăşite … ,,Din cărţi culegi multă înţelepciune şi la drept vorbind nu eşti numai aşa o vacă de muls pentru fiecare!”. Diploma contează, iar ,,faculta” de la Prăvale-Baba ţi-o dă (dacă ai … ,,daia” frate!). Ea ţine de ,,nobleţe”. Of! Săraca ţară, … biet popor …!
            Am îngroşat unele ,,caractere” şi nu am văzut decât partea întunecată. La ,,capătul tunelului” poate că s-au aprins luminiţe, dar, … cu ochiul liber sunt greu de zărit.
            M-am săturat să tot ,,trăiesc bine”, vreau finalul, rezultatul ,,trăim bine?!”. Poate că verbul de la conjunctiv (,,să trăiţi”) nu se refuză la toţi, ci doar aşa ,,eorum una pars”. Câţiva, care s-au învârtit prin parlament – au muncit acolo şi-n somn – au averi pentru câteva generaţii. Leafa lor
 s-a tot, tot, tot mărit, ajungând la sume ,,nesimţite”. Cât despre pensii, urmaşii vor spune că sunt ,,curat nesimţite”.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu