luni, 28 februarie 2022

Jianu Liviu-Florian - Colțul Bibliotecarului

 



Colțul Bibliotecarului

 

 

~*~

 

Iubirii Tovarășului Putina nu i-au mai ajuns cărțile.

 

Marile cărți ale literaturii ruse.

 

Marile cărți ale literaturii universale.

 

Marile cărți ale cercetării, ale științei, ale inovației, și inventicii, izvorâte din iubirea de carte. Și de oameni.

 

Marile cărți ale cunoașterii. Marile cărți ale geniilor lumii.

 

Marile cărți ale inventatorilor și inovatorilor anonimi. Și ai celor cu nume.

 

Marilor singuri. Marilor singuratici. Din care a ieșit scânteia lui Prometeu.

 

Din care au încolțit aripile lui Dedal. Și Icar.

 

Din care s-a lansat prima luntre. Destinată a învinge Împărățiile întunericului, înnecate în goluri din Putini…

 

 

 

Iubirii Tovarășului Putin i-a lipsit fastul. Iubirii. Măririi. Urcării pe treptele Kremlinului. Până la cer. Și chiar mai sus. Cu capul în bogățiile lor de arme. Și cizme. Și cazarme. Tovarășului Putin nu i-au ajuns ( fiind prea mic de statură ), nici rafturile. Ca să ajungă – împreună cu Putinii lui – până la rafturile mai înalte. Ale dosarelor strict secrete, ale istoriei cărților lumii. Și să se regăsească acolo, în ele, ca un atât de puțin, încât nu a avut timp, nu a putut să se consacre obligațiilor tovărășești de a-și citi și el, propria carte, și a puținilor lui, cu mărețele declarații de dragoste, cu strânsele îmbrățișări, cu elegantele cuceriri, cu damfurile de parăzi de cărți, cu bătăile ca la olimpiadele de tras cu piciorul în cărți, și cu tot ce au mai bun în ele, de bătut, organele, în fruntea cărora capul tovarășului Putin nu poate să fie decât Lumina Luminilor personificată, care îi îndeamnă pe toți la noi și mari puteri, să îl urmeze să facă ce a făcut și face și el, în viată, susținut de atâtea putini, câte le învață, și îl aclamă.

 

 

 

Tovarăsul Putin este Cartea Iubirii Ruse, personificate.

 

El a dat – și dă – tot ce dă ...

 

Din dragoste!

 

 

 

Și ce avea – și ce are – tovarășul Putin – și Putinii lui – de dat – Întregii Lumi?

 

Un exemplu de onoare. De mândrie. De misiuni speciale. De operații militare.

 

Un exemplu de Pușcăriaș.

 

Care omoară totul în jur.

 

Ca să se răzbune că nu a fost închis la timp. Că nu i s-au administrat tratamentele scolare, cele mai adecvate. Că nu a fost reeducat. Că nu și-a luat medicamentele. De scleroză. De alzheimer. De parkinson. Timpul este înainte. De depresie și episoade maniacale. De frustrări multiple. De manii și atrocități sexuale. De vise onirice. De libido personal, și cu întreaga lume, nesatisfăcut. De merite neremunerate, și apreciate la adevărata valoare. De uzurpare de personalitate și personalități multiple. De marcă de putină. Pentru o brânză fără cap.

 

Căreia i-a lipsit timpul, să facă, ceea ce – când se uită în urmă – consideră că a fost și este un căcat. Dar – dacă este tot ceea ce a avut mai bun, și este mai bun – de ce să nu îl mănânce el, și să îl mănânce altul?

 

 

 

Cărțile au fost – și sunt – povara sufletului Tovarășului Putin. El le-a urcat și le-a trimis să cucerească Lumea, ca și Alexandru – să se puie în fruntea lor, cu Putinile lui, și cu burdufurile mai mărunțele, și să facă toată Lumea o Iubire, prin carte, de carte, ca nu cumva să regrete unu, că nu a avut parte de ea!

 

 

 

Și ca să nu rămână supărat, ca să îi treacă, ca să nu fie afectat, ca să nu îl doară vreun degețel, ca să nu se înțepe, chiar, îi trimetem și noi, acolo, ceva ușor de citit, ca pentru mintea lui, de păsărică, să nu moară de atâta necaz, să nu se prăpădească, pe veci neconsolat, că nu a avut parte de viață. Și în zadar nu s-a săturat de afișat, și ordonat, și comentat, și mediatizat, opera și viața lui minunată!

 

 

 

*

27 februarie 2022

 

~*~

Cu deosebit respect,

Jianu Liviu-Florian









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu