vineri, 30 septembrie 2022

Valentina Teclici - „Viața mea este mesajul meu”

 



„Viața mea este mesajul meu”*

 

În penultima zi petrecută în Dehli, cu câţiva ani în urmă, soţul meu, Robert, şi eu am fost însoţiţi de un ghid turistic, un tânăr indian foarte informat, vorbind o engleză fluentă, care ne-a dus la locurile pe care el le considera importante de vizitat, dar și în locurile solicitate de noi. Unul dintre aceste locuri, care oricum era și pe lista lui, a fost Gandhi Smriti, or „Gandhi Remembrance”muzeul dedicat lui Mahatma Gandhi, unde și-a trăit ultimele 144 de zile din viață.

Pe numele adevărat Mohandas Karamchand Gandhi, s-a născut pe 2 octombrie 1869, a trăit 79 de ani, până la data de 30 ianuarie 1948 când a fost împușcat în curtea locuinței sale (parte din muzeu), în timp ce mergea spre locul său de rugăciune, de un tânăr fanatic hindus, înverşunat împotriva eforturilor făcute de Gandhi să-i reunească pe hinduși și musulmani.

Camera austeră, din incinta muzeului, în care a locuit Gandhi în ultimele sale luni de viață, singura deschisă pentru vizitatori când noi am vizitat muzeul, este descrierea perfectă a valorilor sale, a faptului că libertarea și drepturile poporului său erau importante, că ideile lui inspirau și inoculau speranță, credință și răbdare, că din punct de vedere material el nu putea fi cu nimic mai presus decât poporul său.

Pe poteca unde Gandhi și-a trăit ultimele clipe ale vieții sunt imprimate în asfalt urmele pașilor săi până la locul asasinatului. În acel loc a fost ridicată Martyr's Column (Columna Martirului). A fost într-adevăr emoționant să mergi, la propriu, pe urmele pașilor unuia dintre cei mai mari lideri ai drepturilor civile și naționale din secolul al XX-lea și să încerci să-ți imaginezi că ritualul lui zilnic a luat sfârșit pentru întotdeauna și că nu a reușit să ajungă la întâlnirea lui spirituală.

Mahatma Gandhi a rămas exemplul ideal al unui conducător care a trăit în concordanță cu crezurile sale, care a iubit poporul indian mai presus de el însuși și l-a servit cu devoțiune și curaj, stând de nenumărate ori în închisoare. A fost cunoscut în țara sa și în lume ca avocat, politician și activist în lupta pentru justiție socială și pentru independența Indiei față de dominația britanică. Gandhi este apreciat la nivel internațional pentru doctrina sa de protest nonviolent (satyagraha) pe care a promovat-o cu ardoare în scopul realizării progresului politic și social. Această filosofie a inspirat lideri pentru drepturile civile din multe națiuni, precum Martin Luther King, Jr.

Onorificul Mahatma (în sanscrită: „suflet mare”, „venerabil”) folosit acum în lumea întreagă, a fost prima dată oferit lui Gandhi în 1914, în Africa de Sud, unde a lucrat din 1893 în funcţia de consilier juridic și a trăit 21 de ani, după ce a terminat studiile de avocatură la Londra.

Întreaga lui viață a trăit simplu, în condiții austere similare poporulul pentru ale cărui drepturi a luptat. Din 1980 a ales să fie vegetarian şi a ținut posturi îndelungate, și-a țesut singur hainele, a mâncat din vase obișnuite, a rămas loial unora dintre credințele sale, a provocat și schimbat altele. „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”, a afirmat Gandhi și un exemplu al deschiderii orizontului său social și politic și al dezvoltării personale a fost schimbarea în conştiinţa sa a credințelor sale rasiste şi religioase pe care le-a avut în tinerețe, ajungând să fie evocat cel mai mult pentru acceptarea tuturor credințelor și pentru capacitatea sa diplomatică de a reuni grupurile aflate în conflict.

Gandhi a fost şi un ziarist și scriitor neobosit, publicând cărţi şi articole la mai multe ziare. „Operele complete ale lui Mahatma Gandhi” au fost publicate de guvernul indian în anul 1960, în 100 de volume.

Mahatma Gandhi este venerat în țara sa ca părintele Indiei moderne. Pe toate bancnotele din India, indiferent de valoare, este imprimat chipul său. Mulți dintre compatrioți l-au ridicat la rangul de sfânt. În viața reală, Gandhi a fost un om puternic, un martir, dar a avut, ca toți muritorii, păcatele și slăbiciunile lui, pentru care a fost „taxat” la momentul respectiv sau mai târziu.

O statuie a lui Mahatma Gandhi, mai mare decât statura lui reală, întâmpinând vizitatorii la intrarea principală a Smriti Gandhi, simbolizează preocuparea sa universală pentru cei săraci, dar încrezători în libertate și importanţa păcii în lume. Gândi, îmbrăcat în simplele lui veștminte, încadrat, în dreapta sa de un tânăr care ține pe un braț un porumbel și, în stânga sa, de o tânără, pe care el, cu ochii aplecați, îi privește ca și cum le-a și transmis deja exemplul vieții lui.  Este opera renumitului sculptor Sri Ram Sutar. Inscripția de la baza sculpturii spune: „Viața mea este mesajul meu". Aceste cuvinte sunt înrămate şi expuse pe unul din peretii camerei sale din muzeu.

Într-o lume tulburată și copleșită de non-sensul violenței, mesajul vieții lui Mahatma Gandhi ar fi un subiect de reflectat pentru fiecare din noi, dar mai ales pentru mai marii lumii şi ar fi şi un bun exemplu de urmat.

Ziua de naștere a lui Mahatma Gandhi, 2 octombrie, este sărbătoarea națională a Indiei, dar și ziua internaţională a non-violenței. Ar fi o naivitate să ne imaginăm că în acestă zi conflictele de război și alte acte de violență vor înceta.  Dar nimic nu împiedică omenirea să-și inoculeze în minte credința că lipsa de violență este viziunea și calea necesară, rațională, umilă și demnă de urmat ca viitorul nostru şi al Terrei să devină dintr-o posibilitate o realitate certă şi mai plină de armonie.

 

*Mahatma Gandhi

 

Valentina Teclici

Noua Zeelandă

29 septembrie 2022










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu