miercuri, 28 mai 2014

Mulțumiri și recunoștință participanților la festivitățile din comuna Gepiu


            Duminică 18 mai 2014, au avut loc festivitățile de inaugurare și sfințire a Monumentului Eroilor din localitatea Gepiu, căzuți în cele două războaie mondiale.
            La aceste festivități au participat înalte personalități de stat și politice, centrale, județene și locale, înconjurați de un numeros public local și din împrejurimi, din județele limitrofe și nu numai: Oradea, Beiuș, Salonta, Marghita, Aleșd, Baia Mare, Făgăraș, Cluj și Italia.
            Locul de întâmpinare și primire a fost sfânta biserică a prohiei Gepiu, frumos împodobită cu flori și veșminte luminoase din perioada Pascală, de către P.C. Părinte paroh Ioan Spătaru.

Copiii școlii din localitate fluturau stegulețe tricolore, bărbații și femeile purtau la rever cocarde cu tricolorul românesc, având în centru Crucea Monument, pe care era scris: „Sfințirea Monumentului Eroilor din Gepiu 18 mai 2014”.
            La ora 15:30 în glas de clopote seculare poporul lui Dumnezeu în frunte cu protopopul de Oradea, Rusu Octavian Dorel și protopopul de Tinca, Vasile Popa și cei aproape 40 de preoți din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române de la granița de vest a României au primit pe Întâistătorul Eparhiei, pe P.S. Părinte Dr. Sofronie Drincec, al Oradiei. În acest timp biserica, curtea, trotuarele și întregul spațiu eclezial au fost pline de tineri și vârstinici pentru a-l întâmpina pentru prima dată în această biserică pe Înaltul Ierarh al Episcopiei de Oradea.
            În timp ce onorații oaspeți, clerici și mireni se apropiau de intrarea în biserică, corul studenților ortodocși de la Facultatea de Teologie din Oradea, sub bagheta distinsului dirijor P.C. Părinte Prof. Univ. Dr. Mihai Brie, înălțau spre Dumnezeu și poporul credincios imne divine și cântări bisericești.
            Ajuns în fața Sfântului Altar, Părintele Episcop Sofronie s-a închinat și a consemnat în Sfânta Evanghelie, iar la ieșirea din biserică credincioșii și-au înclinat capetele pentru a primi binecuvântare arhierească. Cu prapori și steaguri tricolore în mâini s-a format un adevărat pelerinaj în drum spre Monumentul Eroilor alcătuit din copii, preoți și credincioși având în frunte pe Presfințitul Părinte Sofronie însoțit de deputatul Ioan Sorin Roman, senatorul Ghilea Gavrilă, Domnul Claudiu Pop, prefectul județului Bihor, Domnul Ovidiu Mureșan, Viceprimarul Municipiului Oradea, Domnul Prof. Univ. Dr. Ioan Mang, Ioan Purge, Primarul Comunei Gepiu, Preot Gheorghe Nemeș, Col. Grigore Moraru, Comandantul Garnizoanei Oradea însoțit de drapelul de luptă a Unității, garda de onoare, Gen. în retragere Dănilă Ion, Gen. (r). Corneliu Mihai Lungu, Gen. (r). Vasile Creț, Gen. (r). Adrian Pădureanu, ofițeri superiori și subofițeri, alături de personalități academice și universitare precum: Prof. Univ. dr. Cornel Teodor Durgheu „Berecheanul”, om al locului, Cetățean de Onoare al Comunei Cefa, Domnul Silaghi Lucian, Director al Direcției de Cultură Bihor, scriitor Mircea Bradu- Director Radio Transilvania, reprezentanți de la Vatra Românească Oradea, de la Asociația Veteranilor de Război - filiala Bihor, de la Asociația Revoluționarilor Oradea, de la Asociația Națională a Cultului Eroilor în frunte cu președintele Col. (r). Dr. Constantin Moșincat- istoric, de la Asociația Națională a Cavalerilor de Clio - Filiala Oradea în frunte cu președintele Col. (r). Dan Poinar, Fanfara Garnizoanei, Corul Asociației Culturale „General Traian Moșoiu” condus de prof. Ioan Ștefan Fluieraș și alții.
            Prezenți în fața Monumentului Eroilor s-a intonat Imnul Național al României, urmând dezvelirea Monumentului de către doi tineri îmbrăcați în port popular.
            Slujba de sfințire a Monumentului și parastasul pentru Eroii Neamului și a Localității Gepiu s-a oficiat de P.S. Sofronie, urmând în dată cuvântul de suflet:„Noi astăzi suntem aici să îl cinstim pe adevăratul voievod al Transilvaniei, țăranul român. Țăranul român în vreme de restriște a știut să devină ostaș. Țăranul român, acest voievod neîncoronat al Transilvaniei, atunci când timpurile au cerut-o, a devenit erou național. Pe acești Eroi noi astăzi îi comemorăm....”. A urmat mesajul Domnului Victor Opaschi – Secretar de Stat pentru Culte în cadrul Guvernului României, cuvântul prefectului de Bihor, Domnul Claudiu Pop, mesajul președintelui A.N.V.R., Gen. de armată (r). Marin Dragnea, rostit de adjunctul Domniei Sale, Gen. (r). Ion Dănilă, cuvântul Primarului Comunei Gepiu, Domnul Ioan Purge, acordând Diplome de Cetățean de Onoare celor trei fii ai localității Gepiu: Pr. Prof. Univ. Dr. Abrudan Dumitru, Preot Iconom Stavrofor Gheorghe Nemeș și scriitor Ioan Miclău, cu domiciliu în Australia. A urmat cuvântul Prof. Univ. Dr. Cornel Teodor Durgheu „Berecheanul”, care în contextul festivităților a avut buna inspirație de a aduce un omagiu și a oferi distinsei profesoare Paula Nemeș, soția părintelui Gheorghe Nemeș, o diplomă de excelență din partea Asociației Pro România Europeană și a Fundației Durgheu cu prilejul împlinirii a 48 de ani în slujba Școlii, a Bisericii și a Neamului nostru românesc. A urmat cuvântul Col. (r). Dr. Constantin Moșincat - istoric.
            Părintele Rusu Octavian Dorel, Protopopul Oradiei a prezentat și a lansat „Monografia Localității Gepiu„ autor preot Gheorghe Nemeș.
            În cadrul programului artistic a cântat Corul Veteranilor de război „General Traian Moșoiu” condus de prof. Ioan Ștefan Fluieraș, Corul studenților teologi ortodocși condus de pr. Prof. Univ. dr. Mihai Brie, solista de muzică populară a plaiurilor bihorene, Doamna Florica Zaha și Ionuț Purge, fiul primarului comunei Gepiu.
            După toate acestea a urmat cuvântul de mulțumire a părintelui Gheorghe Nemeș, sufletul, ctitorul, organizatorul și coordonatorul tuturor festivităților omagiale dedicate inaugurării și sfințirii Monumentului Eroilor din localitatea Gepiu, căzuți în cele două războaie mondiale. Preacucernicia Sa, a spus:„Monumentul acesta sfințit astăzi de P.S. Sofronie, Episcopul Oradiei, rămâne pentru toți fiii satului și nu numai, un loc de recunoștință pentru cei ce s-au jertfit pentru țară și neam. Sărbătoarea de astăzi  v-a rămâne înscrisă cu litere de aur în sufletele tuturor celor prezenți, dar mai cu seamă a copiilor care vor mărturisi peste ani și ani de zile  de frumusețea acestui eveniment istoric care nu s-a mai petrecut niciodată în localitatea Gepiu...”
            Festivitățile s-au încheiat cu depunerea de coroane, jerbe și flori la Monument din partea tuturor participanților și cu defilarea Detașamentului de Onoare constituit din militari ai Centrului 54 Comunicații Oradea, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean "General de brigadă Anton Berlescu" și ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență "Crișana". 
            După terminarea defilării un număr impresionant de participanți la festivitate s-au îndreptat spre muzeul și casa familială a părintelui Gheorghe Nemeș unde P.S. Sofronie, Episcopul Oradiei, a sfințit casa-muzeu și Blazonul, executat de sculptor prof. Univ . dr. Cornel T. Durgheu „Berecheanul”.
            La Restaurantul Orizont din Gepiu - Colonie, în cadrul mesei festive s-au oferit diplome de excelență și de onoare tuturor participanților la acest eveniment istoric.
            Părintele Gheorghe Nemeș, fiul satului Gepiu, mulțumește din suflet tuturor participanților la aceste festivități rugând pe bunul Dumnezeu Să binecuvinteze Biserica Ortdoxă, Armata și Neamul nostru românesc.
La mulți și binecuvântați ani!
Cu gratitudine,
Preot Gheorghe Nemeș



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu