duminică, 28 noiembrie 2021

Elias - Evreu ? Român? sau un OM de exceptie ?

 



Evreu ? Român? sau un OM de exceptie ?

 

Jacques Menachem Elias, care a dat numele uneia dintre cele mai cunoscute unități medicale din ROMÂNIA., Spitalul Elias, a fost unul dintre cei mai bogați români, dar si un mare filantrop.

Filantropul Elias s-a nascut la Bucuresti, in 1844, într-o familie de evrei si a trait 79 de ani, fără sa fie casatorit vreodată si nu a avut nici urmași. El a primit cetatenia romana abia in anul 1880, printr-o procedura de urgenta, la cererea regelui Carol I. (!!!!!) De altfel, Elias i-a si fost consilier regelui Carol I, fiind de un real ajutor regelui in zona economica.

Jacques Menachem Elias avea proprietati si afaceri in toata lumea, iar in vechiul judet Putna stapanea la Sascut un prosper targ, fabrica de zahar din localitate, 1300 de hectare de padure si teren arabil. Totodata, era proprietarul mosiei Darvari, a hotelurilor"Continental" si "Patria" din Bucuresti, dar si a numeroase case din Capitala.

Mult mai impresionanta era fisa proprietăților din strainatate, adica 9 imobile mari, situate in centrul Vienei, cu un total de 1.300 de camere, magazine, birouri etc. Valoarea estimata a proprietăților era de 22.798.687 lei, acestea producand o chirie anuala de 342.640 lei aur, doua mine de mercur in Dalmatia si acțiuni in valoare de multe milioane de lei emise de bursele din New York, Bruxelles, Londra, Praga, Belgrad, Viena, Berlin.

"Ceea ce l-a deosebit pe Elias de ceilalti oameni avuti a fost un testament neasteptat , prin care a lasat toata averea Academiei Romane, dar testamentul in cauza, chiar daca a fost autentificat in Bucuresti, la fostul Tribunal Ilfov, se afla in copie si in pastrarea Arhivelor judetului Vrancea, fiind trimis, la moartea lui Elias, Prefecturii Putna, de catre executorii testamentari, pentru ca aceasta institutie sa binevoiasca a urmari, din punct de vedere legal, punerea in aplicare", ne spune istoricul Florin Dardala, de la Arhivele Nationale Vrancea.

In anul 1993, Jacques Elias a fost ales membru post mortem al Academiei Romane. Prin testamentul scris cu noua ani inainte de a muri, Jacques M. Elias a stabilit ca succesor al intregii sale averi Academia Romana. Totodata, el a infiintat o fundatie care ii poarta numele, fundatie care in 1934 a achizitionat un teren de la Crucea Rosie pentru construirea Spitalului Elias din Capitala. In 1938, cand a fost dat in folosinta, Spitalul Elias era cel mai modern din Europa, avand 200 de paturi si un sanatoriu.

Nu a lasat nimic familiei El spunea ca familia lui este una bogată si ca nu avea nici un rost sa lase mosteniri unor oameni care aveau din ce trai. "A desemnat Academia Romana ca legatară universală, dar n-a uitat in testament de saracii orasului Bucuresti, cerand sa li se distribuie in fiecare an de Crăciun si de Paști, ajutoare din fondul special Elias.

N-a uitat nici de Azilul de Noapte, nici de Societatea de Salvare, de Societatea pentru Profilaxia Tuberculozei, precum si de diferite spitale si societati de binefacere. A instituit bursa pentru studentii meritosi. Chiar birjarului sau i-a lasat o suma prin testament. Si-a adus aminte pana si de servitori, de cativa functionari mai mici, scrie Ion Coja intr-o lucrare inchinata lui Elias.

Jacques Elias a trait modest si a locuit intr-un apartament obisnuit din Bucuresti. El a murit la data de 14 mai 1923, in Bucuresti iar la inmormantarea sa a participat intreg guvernul roman.

,,Importanta sociala a testamentului lui Jacques Elias nu sta numai in aceea ca el amintește tradițiile acestei tari in ce privește datoriile clasei avute fata de obște, ci si faptul ca el lasa întreaga avere pentru cultura. Se vor face din banii sai scoli, unde se vor primi elevii fara deosebire de nationalitate. El a înțeles ca aceea ce lipsește Romaniei, este cultura raspandita in masele adanci populare si de aceea n-a ezitat sa renunte la orice gand și sa dea acest mare exemplu de generozitate umană, pentru a se face mai multa lumina in sufletele fratilor sai, pe pamantul unde a trait", scria Nicolae Iorga într-un articol publicat la puțin timp după moartea lui Elias.

 

Sursa: RADU GABRIELA









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu