vineri, 10 iunie 2016

Muzeografii din Republica Moldova








Muzeografii din Republica Moldova, schimb de experiență în România

    40 de muzeografi din Republica Moldova au participat timp de patru zile la activitățile desfășurate sub genericul „Zilele muzeografilor – Memorie, conștiință, istorie”.
În acest context, muzeografii din Republica Moldova au participat la lucrările seminarului internațional We are Museums”, dar și la prelegerile de la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni susținute de prof.univ.dr Ioan Opriș, domna Alexandra Zbuchea și doamna Oana Săcuiu despre rolul muzeelor, pedagogia muzeală și post modernism.

    Muzeografii de peste Prut au vizitat atât Muzeul Ţăranului Român , cât şi  atelierele de restaurare  ale secţiilor textile, grafică, pictură şi ceramică de la  Muzeul Naţional de Artă al României,  Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Colecţiile de Artă din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României și Muzeul Cotroceni. De asemenea, au avut o întrevedere cu managerul general al Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa” unde au avut loc discuții pe marginea atragerii fondurilor europene . La Institutul Național al Patrimoniului – CIMEC, muzeografii basarabeni au discutat despre digitizarea patrimoniului imaterial.

În primul rând, am aflat lucruri noi despre modalităţile de implementare a proiectelor, iar pe viitor o să folosesc informaţiile primite. Este un impuls de a merge mai departe” a precizat Diana Candu, participanţă la Tabăra „Zilele muzeografilor – Memorie, conştiinţă, istorie”.
“Atât prelegerile, cât şi vizitele au fost interesante şi folositoare în practica noastră viitoare ca muzeografi” a afirmat Viorelia Popşoi.

Participanţii la proiect consideră că activităţile au fost binevenite şi speră să fie continuate şi în anii următori.

     Proiectul derulat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Ministerul Culturii din Republica Moldova a avut loc  în perioada 6 – 9 iunie 2016.

     Între Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni şi Ministerul Culturii din Republica Moldova exista un protocol amplu de colaborare care cuprinde activităţi cultural-educaţionale realizate în comun.
   


10 iunie 2016

Departamentul de Comunicare,
Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe
Telefon   004 021 310 26 98,
Fax         004 021 310 15 36
Email  comunicare@ieh.ro şi office@ieh.ro
www.ieh.ro










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu