vineri, 2 septembrie 2016

Grupul de la Observatorul din Toronto



Relatia de prietenie

Puiu Popescu     9/1/2016



Nevoia de prieteni este esentialã vietii.
 

Omul are nevoie de prieteni în momente frumoase, dar si în momente mai putin plãcute.
 

Se spune cã ne nastem din plãcere, interes, plictisealã, din gresealã, din violentã...; deschidem ochii mari, ne rostogolim de-a busilea în vâltoarea vietii, ne ridicãm si luãm în primire viata.
 

Mai târziu, apar "sentimentele" – cele care dau culoare si farmec vietii : sentimentul de a iubi si a fi iubit, sentimentul de urã si dispret, sentimentul de plãcere si cel de plictisealã, sentimentul de trãdare si cel de revoltã, sentimentul apropierii de oameni.
 

Este timpul sã alegem : ai ales si esti ales de persoane care pot sã-ti lumineze existenta sau pot sã-ti distrugã viata.

Dorinta de apropiere de oameni este, de cele mai multe ori, umbritã de orgolii, de pãcate si tare omenesti.
 

Relatia om-om se bazeazã pe : relatia de comunicare, relatia de simpatie, relatia de dragoste, relatia de sex, relatia de împerechere, relatia de convietuire, relatia de prietenie ; toate au la bazã sentimentul.
 

De fapt, prietenii adevãrati ne sunt cei care ne sunt alãturi în ambele situatii..
Pe mãsurã ce ne facem prieteni, nevoia de a avea prieteni se diminueazã si apare cea de a ne pãstra prietenii, de a ne bucura de ei. Ea diferã de la om la om.

Fiecare dintre noi simtim nevoia de a avea prietenii alãturi în diferite momente. Dacã vrem sã vorbim, totusi, de un apogeu, am putea spune cã acesta este în adolescentã. In aceastã perioadã, grupul de prieteni are o influentã deosebit de mare în viata omului. Dar nevoia de prieteni, de a avea persoane dragi în jurul nostru nu va dispãrea niciodatã. Ceea ce se modificã, odatã cu vârsta, este modul de a ne alege prietenii. Faptul cã omul devine mai selectiv, odatã cu înaintarea în vârstã, îl face sã se apropie mai greu de altii, sã lege o prietenie mai greu.
 

Omul mai în vârstã este mai atent, analizeazã mai mult. Fiecare am avut prieteni, dar viata ne-a schimbat pe toti Una dintre nevoile de bazã ale omului este si cea de afiliere la un grup.
 

Este foarte ade-vãrat cã fiecare dintre noi apartinem unui grup – familia, dar, pe mãsurã ce crestem, ne maturizãm, dorim sã cunoastem mai mult, sã ne dezvoltãm cercul de cunostinte.

Pentru a ne dezvolta abilitãtile sociale, pentru a face fatã cerintelor societãtii, nu este suficient sã relationãm, sã comunicãm doar cu membrii familiei. Avem nevoie sã pãsim mai departe de acest grup.
 

Am mers la grãdinitã, la scoalã, la locul de muncã, la diferite evenimente.
 

Asa ne facem cunostinte multe. Dintre acestea, le vom alege pe cele cu care ne simtim confortabil, cu care putem comunica ; îi respectãm si-i ajutãm pe cei care ne respectã si ne ajutã în mod dezinteresat si pe ceilalti din jurul nostru. Asa ne alegem, de fapt, prietenii.

Trãim într-o societate în care prieteniile se fac mai greu, dar trebuie sã încercãm.
 

Canada este o tarã multiculturalã. O vedem pe stradã, la lucru, la diferite întâlniri. 

Multi dintre noi merg la festivitãtile organizate de alte comunitãti (vezi cele din Toronto. de pe Danphorth, Saint Clair, Bloor , Lake shore s.a.)
 

Ne simtim bine, suntem bine primiti. E un semn cã putem sã comunicãm.
 

Oamenii, în majoritate, sunt amabili si politicosi. Vedem acest lucru la vecinii nostri, la colegii nostri de serviciu, în mijloacele de transport, în magazine etc.

Contactul între oameni este foarte important si fiecare îsi doreste sã comunice.
 

Intâlnim destul de multe surpize plãcute, oameni dispusi sã împãrtãseascã din viata si experienta lor, sau curiosi de a ne asculta. Si sunt destule prietenii între oameni de diferite culturi.
 

Poate este o alternativã si pentru cei ce-si cautã refugiul într-un alt mediu, pentru cei dezamãgiti de prietenii esuate si care în-cearcã si un alt mediu al lumii care ne înconjoarã.
 

Privind în jurul nostru, întâlnim oameni care asteptã o vorbã sau o faptã bunã.
Sã încercãm sã-i întelegem si odata cu timpul ei ne vor întelege.


La Multi Ani celor care iubesc si cultiva limba română, ori unde ei se află !




























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu