joi, 4 noiembrie 2021

DIVERSE - Cine a inventat MODA...

 



Cine a inventat MODA...

 

Cum a fost ea influențată de DEFECTELE REGILOR și a ajuns un FENOMEN MONDIAL...

 

Astfel, moda gulerelor înalte, gen ”Maria Stuart” a fost lansată de  Margareta de Austria,  soția regelui Franței, Filip al III-lea ( 1270- 1285), care avea gâtul deosebit de lung.

 

Pentru a-i ascunde regelui francez, Henric al II-lea ( 1547- 1559) gușa, croitorii de la Curte au creat moda gulerelor ample, din dantelă.

 

Peruca, folosită încă din antichitate, a fost relansată în Evul Mediu de regele francez Ludovic al XIV- lea (1643-1715), pentru a-și acoperi nodulii pe care-i avea pe cap.

 

Celebra dansatoare Cleo de Merode, pentru a-și ascunde lipsa pavilionului urechii stângi, a lansat moda coafurilor cu părul lins, acoperind urechile.

 

Fiicele lui Ludovic al XI-lea, rege al Franței între 1461-1483, au pus în circulație rochiile lungi cu trenă, pentru a nu li se vedea picioarele foarte groase. 

 

 Caterina de Medici (1519-1589), fiica lui Lorenzo II de Medici și soția lui Henric al II-lea, regele Franței, care s-a născut cu o deviere a umerilor, a lansat moda mânecilor bufante, iar o infantă a regelui Spaniei, pentru a-și ascunde șoldurile mari, a introdus  moda ” panieurilor”, adică a juponului cu balene, care susține fusta înfoiată în șolduri.

 

Soția regelui francez Ludovic al XIII-lea, Ana de Austria (1601-1666), a introdus moda mânecilor scurte pentru a i se putea admira brațele deosebit de frumoase.

 

 Favorita regelui Ludovic al XIV-lea, ducesa Louise de la Valliere, a introdus lavaliera, o cravată lată, înnodată în formă de fundă.

 

Moda manșetelor la pantaloni a fost lansată, fără să vrea, de către lordul Eden, om politic conservator englez ( 1897- 1977), cunoscut drept un arbitru al eleganței, care, întro zi, paricipând la o cursă de cai, pentru că a început să plouă, printr-un gest reflex, și-a îndoit partea de jos a pantalonilor, intrând astfel în istoria modei.

 

Și pentru că am vorbit de pantaloni, să mai amintim că dunga acestui obiect vestimentar a fost ”inventată” de prințul Wales, care ținându-i întro valiză aceștia și-au format o dungă. Fiind chemat la o recepție, prințul a îmbrăcat pantalonii așa cum erau, iar cei care l-au văzut, au crezut că e o nouă modă și au căutat s-o imite.

 

Costumul, adică haina și pantalonii de aceeași culoare, a fost lansat de viitorul rege al Angilei, Eduard al VII-lea ( 1901-1910), care a apărut în public, în 1985, îmbrăcat din cap până în picioare într-un costum din stofă de culoare sobră.

 

Sursa: Prof. Valentina Lupu









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu