duminică, 14 noiembrie 2021

Magda Ursache - MASCĂ PESTE TOT

 MASCĂ PESTE TOT

Magda Ursache

 

 

Zice presa de octombrie 2021 că Pas cu pas, cartea Președintelui nost’, costă 80 de bani, dacă ți-o comanzi n-am reținut unde. E singurul obiect care s-a ieftinit. Cât despre librăriile din  România educată, nu poți intra decât cu certificat verde, pe motiv că ele,  librăriile, nu-s „esențiale” ca magazinele alimentare. Se pare că nici școlile. De ce? Ministrul Învățământului Sorin Cîmpeanu spune că nu știe să răspundă la această întrebare. În ritm de rock, Împrumutatorul Câțu deschidea fizic școala. Era asomat (pardon, asumat) să riște. Supermanul cu emisie accelerată (de nu-l înțelege mai nimeni) riscă, dar riscurile sunt ale noastre. Decizia asomată de Iohannis a fost să-l ținem sus-sus-sus, însă incompetența noi o plătim. Cu abandon școlar, cu școli închise iarăși, luni, 25 octombrie, în re-deschidere promisă ... Păcănelele or fi rămas permanent deschise? Primarul - interjecție din Cluj se lăuda că a rezolvat problemele cu laptopul. Domnu Boc, chiar credeți că țăranul ardelean are computer și laptopuri la copiii de școală? Are doar coasă.

Cum mergeau lucrurile (dar mergeau?), se contura o dictatură medico-militară. Colonelul Gheorghiță, ancorat de-o garofiță și  profețind în vară 20.000 de infectări pe toamnă, dădea mâna cu Comandantul Arafat, cu Pistol la purtător. Gen. Ciucă (încă una și-s pe ducă) și  gen. Bode se aliau într-o toamnă cu stele multe. Toamna generalilor. Apărut în teatrul de operațiuni, gen. Gabriel Oprea, președintele Asociației Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul” (?!), susține că suntem într-un „moment excepțional”.Cu peste 500 de morți,  jurnalier? Se vede treaba că habarnistul Oprea nu știe ce înseamnă excepțional. Un coleg de-al meu de facultate, ajuns șef peste cultura iașiotă, în vremi de competiție a incompetenților, nu știa ce înseamnă execrabil. Se mira că primise un cinci la examenul de Literatură contemporană, pentru o lucrare execrabilă. „Cum de mi-a dat notă mică pentru o lucrare execrabilă?” Prostia incurabilă a activiștilor PCR nu cunoaște niciun vaccin. Istoria își trage secvențele la xerox? Da, re-trăim competiția incompetenței. În același țircus de operații sanitar-medicale (s-au dat bilete la circ, contra vaccin), se aude repetitiv din vârful scării sociale : „Avem un glonț pe țeavă: vaccinul.”  Ruletă rusească sau cum?

O fi firească soluția asta: să te faci frate cu dracul ca să treci puntea (recte valul al patrulea, despre care ni se spune că nu se știe dacă va fi ultimul)? Treci puntea ca să te faci frate cu Cioloș- Bulai- Drulă-Prună, plus Fălcoi la Apărare?

Șeful statului vorbește ( cum poate el să vorbească) de eșecul statului. Statul a eșuat cu demnitate cu tot. Ce-o fi căutat neamțul în Bulgaria? se întreba Nenea Iancu. Ce-o fi căutat sasul în Egipt, pe 27 octombrie a.c.? Pe Anubis, zeul lumii de apoi în Egiptul antic? Ministrul Ghinea, peste Fonduri Europene, opinează că: românii vor opta să intre  târziu „în sistem” și că de acolo vor ieși „cu picioarele înainte”. Alinuța e mai decisă : „mori pentru sănătatea ta”. Iar noi râdem de aberațiile astea și le punctăm pe cele mai cretine. Să fie prostia „veritabilă politică națională”, cum susține istoricul Mihail Neamțu, care a descoperit leacul : funia de usturoi?

Cine te poate pregăti pentru prăpăd mai bine decât umorul?

De la Mircea Costache primesc o fabulă „anonimă”, Vulpea farmacistă, a cărei morală sună : „Când lumea stă închisă în neputință surdă / profită demnitarii, își fac de cap și zburdă!” Doar vulpea deține pastile antivirale. Noi nu. Alte țări au acces la medicamente de tratament, le au în farmacii, noi nu.Vaccin-vaccin-vaccin nu-i suficient. Mască peste tot nu-i tot. Nu testăm , nu tratăm, doar vaccinăm. Testezi la timp, tratezi la timp, e simplu. Din acest motiv, îmi spune un prieten doctor, dacă  se iau măsuri târziu, relaxarea e periculoasă: ajungem la dezastru sanitar.Vin miile de infectări și mor mii de oameni pe săptămână. Cine ține la guvernare o gașcă de incompetenți? Răspunde „taxistul”, folosindu-se de hitul Quizás, Quizás, Quizás : „Un sas, un sas, un sas”.

Constat mereu că se întâmplă iarăși cenzurarea opiniilor diferite. Îndrăznești să ai altă părere decât cea oficială, CNA veghează și te amendează. Cum să cenzurezi, la rândul tău, decât râzând de ei în hohote? Ironia e scut contra măsurilor contradictorii, aberante. În ce mă privește, mă las convinsă cu argumente, nu constrânsă. Am fost constrânsă de presa socialistă, mi-a ajuns.

Președintele gândește și re-gândește guverne o  peroadă, vrând- ba nu vrând coperare cu Pe-Se-De. Coalițea PNL- USR încetează să funcționeze, de vină fiind, cu vocabulă  prezidențială, crizatorii. Iar realizatorul de emisiune Mihai Gâdea spune că, la întâlnirea Iohannis –Barna, discuția a fost detrimentală.

Și-n timp ce Iohannis vorbește la TV despre cele „573 de inimi de români care au încetat să bată”, euro atinge un nou maxim. Cine i-o fi scris discursul? Bogdan Rareș cumva? Sofistul lui Platon demonstra că tiranul își are originea în demagogul Puterii. Care o fi numele lui actual? De observat că în discursul politicienilor a reapărut cuvântul națiune, numită până acum, predilect, comunitate.

Mie îmi place exprimarea unui cascador al pandemiei: „două indicații care se completează una peste cealaltă”. Care-i peste, care sub știe  președintele, dar nu spune. Sau, până spune, euro ajunge la alt maxim.

 Consiliera  Sandra Pralong, Prea Longa, așa cum e poreclită, își expune „filosofia de viață”. Îi rezum conferința de pe Recorder, dar mai clar și mai coerent decât o face doamna însăși. „Soluția”:? Biserica nu trebuie crezută, nici preoțimea  creștin- ortodoxă, intrată în „necredibilizare”( din gura păcătoasei a ieșit  cu totul altceva decât a dorit:în alte cuvinte,se duce o operație de decredibilizarea preoțimii). Adevăr-Bine-Frumos nu-i „monopolul cristianismului”, „reziduu moral și etic” refuzat de Occident, după  S. Pralong. Binele comun n-are legătură cu Biserica. Instituția Bisericii e decepționantă pentru  tinerii  care vor proiecte metafizice, pe care s-ar plia, însă  preoții îi împiedică.Și asta pentru că  Biserica nu poate fi garant al spiritualității. Cum se vede treaba , Pralong  nu rupe chibrituri la Cotroceni, fiind pusă pe acuze grele și nejustificate, de tip Tribunalul Poporului,din anii 50.

 Fapt foarte vizibil, pe doamna consilier o strâng pantofii : cel liberal, din dreapta, când afirmă că liberalismul ( al brătienilor? ) n-are nimic de-a face cu „conservatorismul Bisericii”, dar mai ales pantofiorul  din stânga, de rit nou neomarxist. Concluzia? Biserica e pericol pentru mic și mare. Păi da, Biserica poate fi pericolul pentru trimisa progresistului Soros, ca directoare la Open Society România.  Biserica, ne consiliază consiliera, n-are nimic de-a face cu progresul.Ce-i drept, cu progresul progresiștilor nu are nici în clin, nici în mânecă.. A venit în țară călare pe un sac de bani, să ne dea lecții de democrație vestică, iar bunicul general venise pe tancul cu stea roșie al uneia dintre cele două divizii trădătoare, coordonate și ordonate de Ana Pauker. Citiți-l pe istoricul Radu Greceanu, care a refuzat întoarcerea acasă pe tanc sovietic.A revenit în țară după ani de lagăr, distrofic, de nerecunoscut pentru familie. Și mă întreb de ce acceptă președintele această ostilitate anti- creștin- ortodoxă, ba o și răsplătește cu salariu de  10.000 de lei noi.    

Sunt misogină ca Sorin Lavric? Cam da, când e vorba de politicienele cu minte scurtă. Nici nu-i nevoie de caricaturiști.Ele însele sunt caricaturi. Sonora liberală  doamna P. ( a nu se confunda cu Doamna T(urcan), în rol de Mița Baston, strigă că pierderile de popularitate ale PNL sunt cauzate de PSD. E mai grav decât atât, cucoană: e vorba pierderi de populație. Vasile Dîncu e redundant: „Interesează interesele partidului, nu interesele poporului român.”

Soluția mea? Clasa politică, în întregimea ei, ar trebui să dea exilați proprii. Ducă-se din Londra în Madagascar și-n Zanzibar, asta ca să scăpăm de „piloții orbi”care ne conduc. Am spus orbi, ca Mircea Eliade? Mai exact ar fi: mărunți. Nici măcar nu mai practică „șârâclicuri” (vorbă de cronicar), ci o spun pe față. Vorba lui Câțu, după gura presei : „Cât vrei ca să închidem?” Cu cât o fi egală închiderea asta? Cred că nici n-aș ști s-o scriu în cifre arabe.

Pe premier nu poți decât să încerci să-l înțelegi. Ce dispune în „ `șe’ ințe de gu’ern” rămâne enigmă nesplicată : „cu două,  scade imunitatea, deci, din 28 septembrie, doza trei”. Certificat verde nu, da ba da, da ba nu, șî-a-mî-dî.. Ni se spune că nu există „pe masă” nicio discuție despre lockdown total , dar nu se știe ce-o  înseamna lockdown parțial : liber la untold și interzis la botezul unui copil? Liber la congres PNL cu 5ooo de  delegați votanți și interzis la o nuntă de cincizeci?

Purtătorul de cuvânt al USR, parcă ales anume bâlbâit rău, lălăie cum poate: la la la treia în-tâlni-ni-re, Io-Io-h-hannis di-di-zolvă Parlamentul, o să o-o-o-moare copilul. Din dilema asta nu putem ieși: cine-i copilul și al cui este?

La vreme de război Cîțu versus PSD,USR și așa mai departe, avem nevoie ca de oxigen de unitate internă, nu de discriminări de tot soiul : vaccinați- nevaccinați- antivaccinați.O divă a talk-show-ului, părând a avea brațele divinului Shiva, cum e pusă pe dans necontenit cu 4 mâini, își purifică spațiul: „La mine în emisiune nu intră nevaccinați.”

 Dar ce știe să facă președintele decât să dezbine și să amâne un armistițiu mai mult decât util? A, să stea cât mai mult timp în aer, pe vârf de pandemie. Cinci sute de mii de euro –zic păguboșii din presă - ar fi costat zborul în SUA, ca să se pozeze alături de un manelist.

Importăm 70% lapte? „N-avem vaci,  dar avem boi”, ricanează cineva, pe urmele lui Mircea Dinescu. Umor de vai nouă are destul Dumitru Hurubă și mi-e mai ușor să înfrunt restricțiile ( făcute la tocmeală) cu cărțile lui în brațe: ne re-învață să râdem, neținând seamă de frânele cenzurii. În situații extreme, când „viața pare-n carantină” și -l privim bănuitor pe celălalt, că  ar fi nevaccinat, infectând tot și tot, să-l citești pe un umorist dublat de un moralist face parte din terapia contra fricii. „Astăzi răul este logic,/ Azi normalu-i anormal.../ Însuși Parcul Dendrologic / Pare plin de Fleurs du Mal ( Cópii legalizate, Editura Vatra Veche, 2021) . În Simeria lui Mit Hurubă , la fel ca-n Iașul meu, afli mască peste tot. Pe dealul Bucium, numit de mine și de Petru „acoperișul lumii”, full de măști chirurgicale peste trifoi, peste vrejurile de nalbă, peste scaieții uscați de arșiță. Peste tot. Mască peste tot.

Revin la Hurubă, aflat  în siajul lui Coșbuc, scos postsocialist din manualul de română : „Degeaba v-aud murmurând-/ De mine nu scăpați curând; / Chiar dacă un nebun vă par/ Și de popor nu am habar, / Vă pun eu jugul rând pe rând / Și  pieile pe par!”. Cum? „Scumpesc benzina de opt ori, /Ș-apoi, n-aveți decât...”( Guvernul către popor). Iar Cîțu, cu ce să rimeze decât cu sughițu? „Când ia câte-o măsură Cîțu,/Și-adesea binele-l prezumă, / Ar râde lumea, ca de-o glumă,/ Doar că, pe mulți, îi ia sughițu’”” (Catrene).

Mă grăbesc să pun punct, amintindu-vă că râsul nebunului (v. sentința anonimă „Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor”) nu-i mereu expresie a comicului ,ci semn al neliniștii duse la disperare. Cum se văd lucrurile cu ochi liber, de 30 de ani încoace se tot joacă piesa schimbării ( în... modificare), care  n-a dus la mai  bine, ci la mai rău.N-ar fi momentul să scoatem măștile măcar la anumite intervale de timp ? De pildă, la alegeri anticipate, făcute după legile democrației, unanim acceptate de români?

 

Iași, octombrie, 2021

 

 Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu