joi, 5 noiembrie 2015

TOP 7 super-ghicitori care te vor pune pe gânduri



Va propun sa incercati sa rezolvati 7 ghicitori care au facut istorie. Nu va frustati daca nu veti reusi sa gasiti raspunsul. Multe minti, unele mai luminate decit altele, au fost puse in dificultate de aceste ghicitori.

7. Ghicitoarea sumeriana

Cu 4.000 de ani inainte de era noastra, civilizatia sumeriana oferea lumi scrisul, sistemul de irigare, sistemul de legi si primele exemple de ghicitori.
Iata una care sintetizeaza cum nu se poate mai bine cultura sumeriana si intelegerea ei asupra vietii.

„Exista o casa. Cei care intra in ea, intra orbi. Cind ies, pot vedea. Ce este?”

Raspuns: Scoala




***

6. Ghicitoarea lui J.R.R. Tolkien

In Lord of the Rings, in incercarea de a scapa de gnomii din galeria intunecata, Bilbo Baggins incepe un duel al ghicitorilor cu Gollum.
Daca vrea sa scape din Muntii Cetosi, hobitul trebuie sa raspunda corect la toate intrebarile lui Gollum si sa gaseasca una care sa il puna in dificultate.
Dupa un schimb de ghicitori, Bilbo gaseste in cele din urma una care sa il blocheze pe Golluma („Ce este in buzunarul meu?”).
Insa nu cu aceasta ghicitoare vrem sa va dam de furca, ci cu urmatoarea:
„Treizeci si doi de cai albi, pe un deal rosu: intâi rumega, pe urma spumega, pe urma stau pe loc, nemiscati.”

Raspuns: Dintii




***

5. Ghicitoarea pescarilor

In timp ce Homer, cunoscutul poet grec, calatorea in insula Ios (desi un oracol il avertizaze sa nu calce in acel tinut deoarece acolo isi va gasi sfirsitul), intilneste un grup de pescari. Intrebindu-i cum le-a mers in ziua respectiva, pescarii i-au raspuns printr-o ghicitoare:
„Ceea ce am prins, am aruncat. Ceea ce nu am prins, am pastrat. Ce am pastrat?”
Incapabil sa rezolva ghicitoare, Homer a refuzat sa paraseasca insula pina va gasi raspunsul. A murit, in cele din urma, acolo, asa cum a prezis oracolul.

Raspuns: Paduchii




***

4. Problema gardienilor

De-a lungul anilor, aceasta ghicitoare clasica si anonima a cunoscut mai multe forme.
Cea mai populara dintre ele este aceasta:
„Ai murit si te trezesti intr-o camera in care sint doua usi identice, pazite de doi gardieni. O usa duce spre Rai, iar cealalta spre Iad. Nu stii cine ce usa pazeste, dar stii ca unul spune mereu adevarul, in timp ce celalalt minte mereu. Ai dreptul la o singura intrebare. Ce intrebare pui si cui astfel incit sa iti dai seama care din usi duce catre Rai?"

Raspuns: „Daca il voi intreba pe celalalt gardin care din usi duce spre Rai, ce imi va raspunde?”




***

3. Ghicitoarea lui Albert Einstein

Atunci cind l-a conceput, Einstein a afirmat ca, desi pare un test simplu si distractiv, este, in realitate, foarte complicat si solicitant. Pariul cunoscutului savant era ca din o suta de oameni, doar doi reusesc sa il rezolve. Crezi ca esti unul din cei doi?
Enunt:
1. Exista 5 case fiecare de alta culoare.
2. In fiecare casa locuieste o singura persoana, fiecare de alta nationalitate.
3. Fiecarui locatar al fiecarei case ii place o anumita bautura, fumeaza o anumita marca de tigari si detine un anumit animal de casa.
4. Niciuna din cele 5 persoane nu bea aceeasi bautura, nu fumeaza aceeasi marca de tigari si nu detine acelasi fel de animal de casa.
Indicii:
1. Britanicul locuieste in casa rosie.
2. Suedezul are un ciine.
3. Danezul bea cu placere ceai.
4. Casa verde se afla in stanga casei albe.
5. Locatarul casei verzi bea cafea.
6. Persoana care fumeaza Pall Mall are o pasare.
7. Locatarul care locuieste in casa din mijloc, bea lapte.
8. Locatarul din casa galbena fumeaza Dunhill.
9. Norvegianul locuieste in prima casa.
10. Vecinul fumatorului de Blend are pisici.
11. Persoana care fumeaza Blue Master bea bere.
12. Persoana care are un cal, locuieste linga fumatorul de Dunhill.
13. Neamtul fumeaza Prince.
14. Norvegianul locuieste linga casa albastra.
15. Vecinul persoanei care fumeaza Blend bea apa.
Intrebare: Cine este proprietarul acvariului cu pesti?

Raspuns: neamtul



***

2. Ghicitoarea Palarierului cel Nebun

Fara doar si poate, Lewis Carroll este unul din cei mai iubiti autori. In cartea sa, "Aventurile lui Alice in Tara Minunilor", in timp ce se afla la ceaiul servit de Palarierul cel Nebun, acesta ii pune urmatoarea ghicitoare: „De ce seamana un corb cu un birou?” Nimeni nu stie raspunsul, nici macar Palarierul. De-a lungul timpului, multi ganditori au incercat sa gaseasca rezolvarea acestei ghicitori. Aldous Huxley, autorul cartii „Minunata Lume Noua”, in incercarea de a gasi un raspuns, spunea „Seamana cu un birou pentru exista un B in fiecare si un N in niciunul”.

Raspuns: Pentru ca oamenii nu inceteau sa ii ceara rezolvarea ghicitorii, Lewis Carroll a oferit-o: „un corb seamana cu un birou pentru ca poate produce anumite note, desi sint false”.




***

1. Cea mai dificila ghicitoare

Probabil una din cele mai dificile ghicitori ii apartine filosofului si logicianului George Boolos. A fost publicata in 1996 si suna cam asa:
 „Pe o insula sint trei zei. Unul spune mereu adevarul, unul minte mereu, iar altul da raspunsurile la intimplare. Cei trei zei dau raspunsurile in propria limba si nimeni nu stie care dintre cuvinte „da” si „ja” inseamna „da” sau „nu”. Ai voie sa pui trei intrebari pentru a afla care zeu spune mereu adevarul, care minte mereu si care raspunde la intimplare. Ce vei intreba?”

Raspuns: Prima intrebare (adresata oricarui dintre zei): Daca te voi intreba „Este acela Zeul Raspunsurilor Date la Intimplare?” vei spune „ja”? Indiferent de raspuns, aceasta intrebare iti va permite sa stabileste care din zei nu este zeul care da raspunsuri la intimplare.
Intrebarea 2 (adresata Zeului care este fie al Adevarului, fie al Minciunii): Daca voi intreba „Este fals?”, vei raspunde „ja”?
Intrebare 3: Daca te voi intreba „Primul Zeu cu care am vorbit este cel al raspunsurilor date la intimplare”, vei raspunde "ja"?






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu