marți, 2 mai 2017

Premiile rev.” Actualitatea Muzicală” -sub egida Uniunii Compozitorilor






Al 27-lea val

Pe vremuri am fi scris, vrînd nevrînd: ”Într-o atmosferă de puternic entuziasm au fost înmînate premiile…”. Adevărul e că a fost și entuziasm, na lipsit emoția, plus că de fiecare dată premiile revistei ”Actualitatea Muzicală” înseamnă confirmare a valorii laureaților. Festivitatea a fost găzduită ca de obicei de aula Palatului Cantacuzino, ”devenită neîncăpătoare” (alt clișeu, dar chiar așa a fost, trebuind să recurgem la scaune pliante), iar cuvîntul de deschidere ia revenit conform tradiției președintelui Uniunii compozitorilor și muzicologilor, Adrian Iorgulescu. Cum revista este editată de UCMR, dînsul este, așa cum inspirat la numit redactorul nostru șef, compozitorul George Balint, un adevărat manager al publicației, veghind ca toate evenimentele și personalitățile săși găsească locul meritat în cele 48 de pagini color. Președintele Adrian Iorgulescu a subliniat încă o dată apăsat faptul că premiile sînt decise și acordate independent, fără nici o ingerință din partea conducerii Uniunii, tocmai de aceea festivitatea noastră fiind programată după aceea în care se înmînează distincțiile UCMR.

RedactorulșefGeorge Balint a făcut o introducere absolut necesară, de fapt o punere în temă a criteriilor ce stau la baza deciziilor colectivului redacțional, după care Mihai Cosma la anunțat pe primul laureat, care confirmă justețea și viabilitatea premiilor revistei. Pentru că în urmă cu doar cîțiva ani tînărul tenor George Ionuț Vîrban, aspirant la glorie, primea distincția pentru Debut, iar acum a fost recompensat cu trofeul pentru ”Interpretare vocală”, înzestrările sale fiind subliniate, întrun laudatio, de soprana Bianca Ionescu, care a evidențiat ”deosebitele calități vocale și interpretative, dăruirea și profesionalismul în abordarea scenei lirice”. Loredana Baltazar, apreciat muzicolog, a făcut un laudatio convingător valorosului dirijor Cristian Brâncuși, care a intrat în posesia ”Premiului pentru promovarea creației muzicale românești”, meritele sale, subliniate apăsat, ținînd de promovarea repertoriului românesc prin înregistrări Radio/CD și concerte publice pe durata întregii sale cariere dirijorale. Pentru cei care nu știu, tatăl lui Cristian Brâncuși, Petre Brâncuși, a fost președinte al UCMR și rector al Conservatorului ”Ciprian Porumbescu”, susținînd rubrici de educație muzicală la Radio inclusiv în cele mai populare emisiuni de muzică ușoară. În sfîrșit, a treia distincție a secțiunii ”clasice” a fost acordată la categoria ”Management cultural” distinsului manager/director general al Filarmonicii ”Banatul” din Timișoara, Ioan Coriolan Gârboni. În cazul domnieisale, un amplu și consistent laudatio a fost rostit, cu umor și detașare, de reputatul flautist Ionuț Ștefănescu, revelînduse promovarea creației muzicale contemporane, cu precădere românești, în programe de stagiune și festivaluri organizate de Filarmonica ”Banatul” din Timișoara.

Spre surprinderea auditoriului, am aflat și de alte preocupări extramuzicale ale laureatului, între care…aeronautica!


 După cum se știe, al doilea segment al revistei ”Actualitatea Muzicală” este consacrat genurilor care țin de muzica, să zicem, de divertisment – ușoară, pop, folk, rock, jazz, dance – așa încît acestea sau văzut oglindite în celelalte patru distincții majore ale galei. Mai mult ca sigur că niciodată Premiul Discului na avut un adresant mai meritat – Casa de discuri Eurostar, pentru că aceasta este practic singura editînd cu preocupare constantă muzică ușoară românească (asta ar trebui să facă și Electrecordul, din păcate însă acest lucru nu se mai întîmplă de ani buni). Așadar, Eurostar este navaamiral a muzicii ușoare românești, cu o atenție deosebită acordată creației originale. Astfel, dacă ne referim la capitolul Creație, casa de discuri Eurostar a editat doar în 2016 albume consacrate lui Eugen Doga (primul album din România al reputatului compozitor!), Florin Bogardo (album dublu), Alexandru Mandy (album dublu, interpret Sergiu Cioiu), Mihai Vanica, Nicolae Caragia, Dumitru Lupu, Margareta Pâslaru (cu toate drepturile de autor direcționate către supraviețuitorii dramei de la clubul Colectiv), Virgil Popescu, Marina Voica, Corina Chiriac, Vasile Menzel. Iar numele protagoniștilor albumelor Eurostar (mai toate lansate public în evenimente la magazinul Muzica, altă inițiativă unicat) sînt și ele grăitoare pentru politica acestei case de discuri, unde Venera și Paul Stîngă refac an de an întreaga istorie a muzicii ușoare românești: Marina Voica, Alexandru Jula, Margareta Pâslaru, Sergiu Cioiu, Corina Chiriac (album dublu), Stela Enache (album dublu), Oana Sîrbu, Silvia Dumitrescu, Mirabela Dauer, Ioana Sandu, Ileana Șipoteanu, Carmen Rădulescu, Vasile Menzel, Aurel Moga, Marian Stere, ultimii șase prezenți de altfel la festivitate, alături de Corina Chiriac și Stela Enache. Premiul a fost înmînat, împreună cu diploma, buchetul de flori și punga cu cărți din partea editurii Litera, AneiMaria Stîngă, reprezentanta casei de discuri Eurostar (părinții săi fiind plecați la un mare tîrg de specialitate). O surpriză mai mult decît plăcută a fost prezența lui Vasile Menzel, compozitor, cîntăreț, actor, scriitor care și la 78 de ani uimește prin vitalitate, fiind actor la Teatrul Excelsior, al cărui membrufondator este. A scris muzică pentru film și pentru piese de teatru, ultimele 6 CDuri le-a lansat la Eurostar, iar în anii 50 a editat discuri alături de nume de legendă, cum ar fi Lavinia Slăveanu, Roxana Matei, Pompilia Stoian.

Este prof. univ. dr., a publicat zeci de cărți, cei mai în vîrstă amintinduși de celebrul cuplu Frații Menzel, ”jumătatea” cu care cînta și dansa step, Eugen, fiind inginer și la rîndui poet. Activitatea fabuloasă și nu îndeajuns de cunoscută a lui Vasile Menzel merită un articol separat, fiindcă el face parte din istoria muzicii ușoare și a teatrului muzical românesc.


Premiul ”Orchestra anului” a fost acordat Formației ”Ionel Tudor”. Din componența sa mai fac parte doi membri ai Uniunii compozitorilor și muzicologilor, compozitorii Andrei Tudor (în egală măsură cadru didactic la Universitatea națională de muzică din București) și Marian Georgescu, chitară. Alături de ei strălucesc pe podiumurile de concert Marin Dan Ioniță, percuție și saxofon, Eugen Tegu, chitară bas, Daniel Pirici, percuție și chitară bas, Laurențiu Smău, Vlad Tohănean, baterie, Daniel Bouroșu, chitară, Gilberto Asen Ortega, percuție. Rolul formației Ionel Tudor în promovarea muzicii ușoare românești este primordial, prin acompanierea concurenților (mulți de peste hotare) și a vedetelor la cele trei festivaluri internaționale majore ale genului: ”George Grigoriu” de la Brăila, ”Trofeul tinereții” de la Amara (la ediția a 50a în acest an!), ”Dan Spătaru” (mutat probabil de la Medgidia la Constanța). La aceste manifestări membrii formației realizează sute de orchestrații, dar lor, îndeosebi lui Ionel și Andrei Tudor, li se datorează și recomandările repertoriale pe care le fac soliștilor în faza de preselecție, ceea ce face ca rolul formației în popularizarea muzicii ușoare românești să fie uriaș.
Ca de obicei, la stabilirea premiilor îi consultăm și pe colaboratorii noștri de specialitate. La Premiul pentru Muzică Rock colegul nostru Florin Silviu Ursulescu, ”Mr. Rock”, a fost întrutotul de acord ca acesta să meargă către formația care…a apărut pe prima copertă color a ”Actualității muzicale”, în noua sa serie, deci acum 188 de numere! Este vorba de formația care aniversează două decenii de la înființare și o face printro activitate concertistică susținută, detașînduse generosul turneu caritabil ”Îngeri pentru îngeri” și numeroasele concerte din țară, anul acesta existînd un proiect ambițios alături de grupul Phoenix. În toamna anului trecut, Talisman, avîndul în frunte pe Alin Oprea (solist vocal, chitară, vioară) a susținut un recital formidabil pe scena Festivalului de romanțe ”Crizantema de aur” de la Tîrgoviște, alături de orchestra ”Arkadia” dirijată de Marius Hristescu.


În urmă cu mai mulți ani, Corina Chiriac a mai figurat pe lista premiaților, atunci exclusiv pe baza performanțelor interpretative. De această dată distincția intitulată ”Opriți timpul! – Respect pentru valori” înglobează și activitatea sa de compozitoare, textieră, scriitoare și mai ales moderatoare a singurei emisiuni muzicale permanente (înafară de ”Familia Favorit”, a lui Fuego, la același trust media) de pe toate posturile noastre de televiziune. În fiecare duminică, timp de trei ore, la prînz, Corina Chiriac este o amfitrioană încîntătoare, gazdă perfectă pentru valorile autentice ale muzicii ușoare românești, cărora li se dedică emisiuni în întregime, cu invitați.

Meritul Corinei Chiriac a fost acela că și-a ”crescut” în spiritul acesta al respectului pentru valori o producătoare tînără, Raluca Olaru, căreia i sa înmînat o diplomă.

Conform tradiției înpămîntenite, după festivitate laureații și invitații de onoare au pozat pe treptele Palatului Cantacuzino pentru imaginea de pe copertă, datorînd acest lucru colegei noastre Oana Georgescu și fotografului ei de la Senso TV. Înafară de Senso TV au difuzat reportaje ample România TV și Național TV, iar invitații de marcă au fost numeroși. Înafara interpreților amintiți, care apar de altfel și în fotografii, i-am remarcat pe compozitorul Viorel Covaci, FlorinSilviu Ursulescu, fosta balerină Maria Mitrache Bokor (care ne-a anunțat turneul din mai al lui Sergiu Cioiu, care va reveni din Canada în acest scop), Mircea Nicolau, colegii de la radio Olivia Sima și Ștefan Naftanailă, numeroșii critici muzicali și muzicologi, în frunte cu Lavinia Coman, Nicolae Gheorghiță, Al. I. Bădulescu (venit ca de obicei de la Ploiești). Am amintit de cărțile de mare valoare oferite ca de obicei de partenerul nostru tradițional, editura Litera, prin intermediul Ralucăi Tîrnăuceanu. De fapt, ar trebui să vorbim de un grup de adevărați prieteni, care figurează de altfel și pe diplome, dar nu numai, fiindcă pe scenă am avut rollupuri ale sponsorilor principali, ”Catena for Art” și Senso TV, care ne-au delectat și anul acesta cu senzaționalul cocktail de la Candy Kat, doamna Anca Vlad fiind o mare iubitoare a muzicii, dar și un adevărat prieten al revistei. Iar dacă vă întrebați de ce invitații au zăbovit multe ore după încheierea evenimentului în sufrageria palatului, explicația trebuie căutată și în vinul roșu vechi, de colecție, pe care ni la trimis de la Panciu doamna Elena Stoica (”Tricotton Junior”).
 
Sau dat interviuri, sau ciocnit pahare, sau făcut proiecte comune, sau legat prietenii și colaborări, dar mai ales…am văzut o sută de oameni fericiți!

Octavian URSULESCU









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu