duminică, 1 iulie 2018

MINILECTURĂ - GÂND DE SEARĂ




CITITUL - Sfantul Teofan Zavoratul


Daca iubesti citirea, nu cauta cele mestesugite si care atâta închipuirea, altminteri va lovi inima ta dracul parerii de sine, ci precum albina înteleapta aduna mierea din flori, asa si tu sa dobândesti doctorie pentru sufletul tau din citirea cartilor.

Sfantul Teofan Zavoratul, Psaltire sau cugetari evlavioase si rugaciuni, traducere de Adrian Tanasescu-Vlas, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 95.



DANGATUL CLOPOTULUI - Sfantul Ioan din Kronstadt


Dangatul clopotului este chemare la vorbirea cu Dumnezeu, venirea copiilor la Tatal, semnalul de înfatisare înaintea Lui.

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 456



OPERATIA CHIRURGICALA

- Sfantul Ioan din Kronstadt-


      Daca vei suporta dificultatea si durerea unei operatii chirurgicale, te vei însanatosi (este vorba de Taina Marturisirii). Înseamna ca atunci când te spovedesti, trebuie sa-i dezvalui duhovnicului, fara                sa ascunzi nimic, faptele tale rusinoase, desi e dureros, e jenant, e umilitor. Altminteri, rana va ramâne nevindecata, vei continua sa suferi, sa te vaieti, ti se va subrezi si sanatatea sufleteasca; va ramâne ceva ca o drojdie, din care vor dospi alte neputinte sufletesti, naravuri urâte sau patimi. Preotul este doctor duhovnicesc; arata-i ranile, nu te rusina, fa-o sincer, deschis, cu încredere fiasca, fiindca duhovnicul este parintele tau sufletesc, care trebuie sa te iubeasca mai mult decât parintii dupa trup, fiindca dragostea lui Hristos este mai presus de dragostea trupeasca, naturala, iar preotul trebuie sa raspunda pentru tine în fata lui Dumnezeu. De ce oa re viata noastra a devenit atât de abjecta, plina de patimi si de naravuri ticaloase? Fiindca foarte multi îsi ascund ranile sufletesti, cangrenele si de aceea sufera, îsi ies din fire, dar nu accepta nici un tratament.

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 376-377



PACEA SI BELSUGUL DE VIATA

- Sfantul Ioan din Kronstadt -


         Pacea si belsugul de viata pe care le simte inima dupa Împartasanie este cel mai mare si mai de pret dar pe care ni-l face Domnul nostru Iisus Hristos, unul mai presus de toate darurile, luate împreuna, de care se poate bucura trupul. Fara pace sufleteasca – atunci când inima este chinuita si strâmtorata – omul nu se poate folosi de nici un bun, fie el material sau spiritual, nu-l încearca nici o bucurie dintre acelea care vin de la simtamântul adevarului, binelui, frumosului. Aceasta fiindca i-a fost strivit si ucis nucleul central al vietii – inima, adica omul cel dinauntru.


Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 43









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu