duminică, 4 septembrie 2022

Redactia ART-EMIS - Noua victimă a imbecilismului „cancel culture”

 




Noua victimă a imbecilismului „cancel culture”

Redactia ART-EMIS

04 Septembrie 2022

 

În Germania „Winnetou este interzis”!

 

Un uriaș scandal s-a lansat în Germania, după ce o editură a renunțat să mai publice cărți ale autorului de origine germană Karl May, pe motiv de folosire repetată a sintagmei „pieile roșii.” Promotorii „cancel culture” au acuzat că scrierile sale ar fi rasiste.

 

„Ravensburger Verlag”, un important editor de cărți pentru copii din lumea vorbitoare de germană, a declarat că ultimele cărți despre Winnetou vor fi retrase din programul său și că se va  mai gândi dacă va mai continua să publice alte titluri ale autorului Winnetou, în viitor.

 

Librăriile au fost oprite să comande cărțile de la „Ravensburger Verlag” și, de asemenea, se pare că au fost retrase de pe „Amazon” marți, 23 august 2022. Edițiile altor edituri erau încă disponibile, scrie „The Guardian”[1]. Niciun ziar german nu specifică sursa „inchiziției”. Ce instituții au interzis difuzarea cărții?

 

Televiziunea ZDF a anunțat că va renunța la filmele cu Winnetou

 

Scandalul s-a amplificat după ce postul public de televiziune, ZDF, a anunțat că va opri de la difuzare filmele cu Winnetou.

 

Cotidianul german de mare tiraj „Bild,“ care aparține familiei Springer, influenți magnați ai presei germane și de peste ocean, a publicat ieri pe prima pagină chipul cancelarului german Olaf Schloz - Partidul Social Democrat (SPD), cu o coroană de pene pe cap! „Reuniune la vârf datorată lui Winnetou. Politicienii o cer”. Nu mai plânge Winnetou”.

 

„Pieile roșii” mai au însă prieteni adevărați. Rețelele sociale germane s-au umplut de proteste[2].

 

Winnetou a fost cartea copilăriei multor copii în deceniile trecute. El era un erou indian care s-a împrietenit cu Old Old Shatterhand, un alb. Pe vremuri băieții aveau figurine de indieni care se băteau cu cowboy-ii. Se făceau schimburi. Achiziționarea acestora nu era ușoară. Generații întregi au crescut cu aceste cărți ale lui Karl May.

 

Un alt Karl, Marx, nu este interzis, deși ideologia creată de el a ucis la fel de mulți oameni ca nazismul.

 

--------------------------------------

[1] https://www.theguardian.com/world/2022/aug/23/german-publisher-ravensburger-verlag-pulls-winnetou-books-racial-stereotyping-row - 23 august 2022.

[2] Sursa - https://www.newstand.ro/2022/08/28/scandal-cat-casa-in-germania-se-interzice-winnetou/










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu