miercuri, 7 februarie 2024

Dan Niculescu - Traumele majore suferite de populația globală în urma experimentelor

 



Traumele majore suferite de populația globală în urma experimentelor

General Br. (r) Dan Niculescu, Redactor şef al revistei „Dincolo de orizonturi”

07 Februarie 2024

 

Când se vorbește mult de pace înseamnă că ne pregătim de război. Am vaga impresie că aceasta este situația care domină lumea de astăzi. Probabil că suntem în pragul unor mari schimbări în planul relațiilor internaționale la nivel global și acestea nu se întâmplă fără confruntări violente între marile puteri; poate este o reacție de frică generată de eventuale amenințări, reale sau presupuse, asupra securității naționale, așa cum consideră John Mearsheimer; sau pur și simplu, ciclicitatea istoriei ne-a adus, după o lungă perioadă de liniște, în pragul unei noi confruntări sistemice.

 

Dovada că trăim într-o stare de șoc a fost evidentă în cazul reacției presei și a opiniei publice, față de declarațiile unui ofițer de informații american, în Congresul SUA, privind existența obiectelor zburătoare neidentificate (OZN). Altădată astfel de declarații ar fi făcut vâlvă, presa ar fi profitat de ocazie ca să arunce pe piață tot felul de scenarii, ar fi apărut cărți despre acest subiect, în sfârșit, ar fi existat și o reacție a maselor: emoție, frică, panică, etc. De data aceasta nimic spectaculos nu s-a întâmplat, știrea a trecut ca un fapt divers. Ce s-o fi întâmplat cu noi? Oare suntem siguri că extratereștrii sunt implicați în ceea ce se întâmplă pe Pământ? Excludem complet posibilitatea vizitelor acestora pe Pământ? Sau am fost pregătiți mental să nu ne mai pese de nimic, să acceptăm orice ni se întâmplă ca un dat implacabil?

 

O reacție similară o regăsim și atunci când vorbim de noile tehnologii, inteligența artificială, spațiul electromagnetic, robotica și în general, de tot ce nu cunoaștem suficient de bine și ne putem închipui orice. Pozițiile oamenilor de știință ar trebui să ne ajute să înțelegem aceste evoluții și sensul lor, dar din păcate și acestea sunt contradictorii, unele țin de domeniul științifico-fantastic, contribuind astfel și mai mult la dezorientarea noastră, la o judecată arbitrară și la multă neîncredere. Dovada că nu exagerez, este ceea ce s-a întâmplat și continuă să se întâmple în privința „pandemiei” de Covid. Dezorientare totală, lipsă de încredere în medici, în politicieni, în tratamente și, ceea ce este cel mai rău, în știință. Parabola arabului care s-a întâlnit cu Moartea pe drumul spre Damasc este încă valabilă. Întrebată unde merge, Moartea îi spune arabului că se duce la Damasc ca să ia cu ea 20.000 de suflete. După un timp arabul se întâlnește iar cu Moartea și o apostrofează:

- Ai zis că te duci la Damasc să iei 20.000 de suflete, dar ai omorât 80.000 de oameni.

Iar Moartea îi răspunde:

- Eu am luat numai 20.000, restul au murit de frică.

Înclin să cred că neîncrederea generală are cauze reale, cu rădăcini adânci în istoria recentă a omenirii și mai ales în traumele majore suferite de marea parte a populației globale în urma experimentelor politice și economice la care au fost supuse guvernele țărilor în curs de dezvoltare sau proaspăt ieșite din comunism. La nivel politic aș da doar exemplul teoriei administrației Bush cunoscută sub denumirea de „Doctrina 1% toleranță”. Pe scurt, acest principiu de luptă împotriva terorismului mondial prevedea că dacă despre o țară se crede că 1% este implicată în terorism, aceasta urmează să fie tratată ca și cum ar fi implicată 100%. De aici au urmat războaie, schimbări de regimuri politice, intervenții militare, presiuni politice și întreaga gamă de acțiuni specifice marilor puteri în relațiile internaționale, mai puțin calea diplomatică.

 

Lumea este înclinată să urmărească cu mai multă atenție acțiunile politice și militare, neglijând să analizeze adevăratul război, cel economic, care produce victime și traume chiar mai mari decât lupta armată. Am ajuns la această concluzie atunci când am citit câteva din lucrările lui Milton Friedman, profesor de economie la Universitatea din Chicago, fondatorul teoriei capitalismului de șoc cunoscut și ca globalism, piața liberă sau neoliberalism. Friedman este laureat al premiului Nobel pentru economie, a fost prieten și mentor al multor șefi de state (Ronald Reagan, Margaret Thatcher, Pinochet, Suharto), președinți ai Fondului Monetar Internațional (IMF) și Băncii Mondiale, miniștrii ai economiei și consilieri ai unor șefi de state (în Rusia, Polonia, Africa de Sud, Chile, Argentina, Brazilia, Uruguay, Paraguay, Bolivia, Indonezia etc.), personalități politice și economice cu influență globală din SUA (Donald Rumsfeld, Dick Cheney, Jeffrey D. Sachs, etc).

 

Teoria lui Friedman are la bază trei principii fundamentale: privatizarea totală; eliminarea reglementărilor pe care se bazează piața liberă (fără taxe pentru investitori, dreptul de a transfera profitul acolo unde doresc, etc.); reducerea drastică a responsabilităților guvernelor în domenii precum deținerea de proprietăți, protecția socială (învățământ, sănătate, ajutoare, etc.). Friedman și discipolii săi (Chicago Boys), răspândiți în zone de conducere ale agențiilor financiare internaționale, în guvernele țărilor ce se străduiau să lupte cu hiperinflația, dar și ale marilor puteri, erau conștienți că cerințele lor nu pot fi acceptate de bună voie de guverne și de popoare. Pentru a forța acceptarea era nevoie de crearea unei situații de criză majoră care să arunce populația într-o stare de șoc, frică și, în ultimă instanță, de acceptare. Astfel de situație putea fi un război, o catastrofă majoră, o lovitură de stat, schimbarea unui regim politic, un cataclism natural, un atac terorist de proporție sau altele. Astfel de crize puteau fi reale (Războiul din Malvine, atacul terorist de la 11 Septembrie, Războiul din Irak, tsunami, etc.) sau create prin inginerii financiare de genul celor care au îngenuncheat „Tigrii asiatici” în timpul crizei din 1997-2000. Perioada de șoc indusă populației trebuia folosită pentru a realiza rapid toate transformările economice și sociale menite să deschidă economiile țărilor respective, să le privatizeze resursele și să transforme guvernul dintr-un administrator al resurselor statului într-o structură care își externalizează responsabilitățile și privatizează tot ce ar trebui să administreze în interesul propriei țări.

 

Promisiunea adepților capitalismului de șoc era aceea că piața liberă globală în care corporațiile, eliberate de obligații și de bariere, puteau acționa nestingherit nu numai la ele acasă, ci și global, va aduce, după o perioadă de recul, prosperitate în lume. Practic, capitalismul de criză înlocuia New Deal, creația economistului britanic John Maynard Keynes, prin care se echilibra relația dintre muncă și capital prin implementarea unor măsuri concrete de protecție socială, cu un experiment care nu a produs decât distrugerea economiilor țărilor în care a fost impus, pierderea controlului asupra resurselor proprii, tiranie, distrugerea clasei de mijloc și compromiterea democrației. Romancierul britanic, George Orwell, în cartea sa „Nineteen Eighty Four” (1984), a intuit exact dinamica acestui proces pe care, din fericire pentru el, nu l-a cunoscut în timpul vieții sale: „Întâi te golim de tot ce ești tu, după care te transformăm în noi înșine” (We shell squeeze you empty, and then we fill you with ourselves).

 

Cinismul nu se oprește aici. Masele nu puteau să rămână șocate la infinit așa că trebuia să se mai adauge ceva la rețeta capitalismului de criză. Acest ceva a fost instaurarea terorii de stat: crime, omoruri, răpiri, tortură, dispariții, execuții extrajudiciare, dictaturi militare, stare de urgență, sărăcirea masivă a populației, eliminarea sindicatelor și a oricărei forme de protest sau rezistență.

 

În prezent se consideră că neoliberalismul a eșuat. De fapt nu a eșuat, ci așteaptă noi crize – poate Războiul din Ucraina, alte pandemii, catastrofe naturale... ceva care să înspăimânte populația în așa măsură încât să accepte orice măsură extremă propusă de guvernanții aleși sau influențați de discipolii capitalismului de șoc, menită să limiteze drepturile democratice și să determine acceptarea unor măsuri de limitare drastică a drepturilor democratice, inclusiv instalarea la putere a unor regimuri autoritare.

 

Neoliberalismul și-a îndeplinit menirea: cei bogați au devenit și mai bogați, iar cei săraci sunt și mai săraci - și oameni, și state.

 

Recent am citit de un Memorandul de înțelegere (MOU) semnat în 16 iulie 2023 între reprezentanții Uniunii Europene și guvernul Tunisiei. Deși memorandumul are și domenii de cooperare economică despre implementarea cărora sunt foarte puține precizări, scopul său principal este acela al combaterii migrației dinspre Africa sub-sahariană către Europa. Pentru implementarea acestui acord, Tunisia va primi un miliard de euro sub formă de ajutor financiar. Cea mai mare tranșă a ajutorului, în valoare de 900 milioane euro, va fi distribuită numai dacă guvernul tunisian va semna acordul cu FMI în care sunt incluse clauze politice și economice pentru care guvernul a blocat acordul de mai bine de un an. Ce înseamnă aceasta? Adepții capitalismului de șoc știu foarte bine fiindcă au experimentat metoda în America de Sud, Asia, Africa, Europa de Est cu rezultatele care se cunosc și care pentru multe dintre aceste țări sunt ireversibile.

 

Cele enumerate aici sunt doar câteva dintre evenimentele catastrofale care ni s-au întâmplat în ultimii optzeci de ani. Au fost picăturile chinezești care ne-au erodat încrederea în instituții, lideri și un viitor mai bun. Ne-au dus la o stare de apatie în care acceptăm orice, nu reacționăm, așteptăm și facem scenarii ca să ne treacă timpul mai ușor. Recent citeam un articol apărut în „Defense News” în care se vorbea despre progresele făcute de cercetătorii chinezi în domeniul controlului creierului uman și a posibilității de influențare a comportamentului uman. Probabil că nu numai chinezii fac progrese în acest domeniu, dar important este că se fac progrese, din păcate!

 

 

Aranjament grafic – I.M.

---------------------------------------

Sursa – Dincolo de orizonturi Nr. 16/2023










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu