vineri, 9 februarie 2024

Marian Ilie - Festivitatea de premiere si lansarea antologiei ZCN 24 + Cuvant inainte

 



Dragi prieteni,

 

Nici la Potlogi timpul nu are răbdare, obligându-ne să ținem pasul cu Infinitatea Sa. Așa se face că antologia Izvor și râu dedicată  lui Mihai Eminescu, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, va ieși de sub tipar mai repede decât planificaserăm (Ziua Mondiala a Poeziei), spre a onora cu lansarea ei Ziua Culturii Potlogene – la prima ediție a acestei sărbători locale.

Cu același prilej vom desfășura și festivitatea de premiere pentru concursul fulger de poezie ce a combustionat redactarea și editarea antologiei. Se vor acorda, firește, diplomele, iar volumul antologic va constitui expresia materială a premiilor, astfel:

_Premiul 1 – 5 exemplare

- Premiul 2 – 4 exemplare

- Premiul 3  - 3 exemplare

- 3 diplome de excelență – câte 2 xemplare

- diplome de participare – câte un ex./autor.

Așa cum am convenit de la bun început, autorii antologați care nu au participat la concurs, ca și participanții care doresc exemplare în plus vor trebui să achite suma de 15 lei/exemplar, cu plata ramburs la expedierea prin poșta, sau plata pe loc, cu ocazia lansării sau altor întâlniri cu subsemnatul.

Festivitatea de premiere și lansarea vor avea loc duminică 24 februarie, ora 11.00, la Potlogi și vor fi urmate de un program muzical-poetic, conform obiceiului potlogenesc. Cu cei ce vor dori să participe vom conveni în timp util detaliile privind deplasarea.

 

Adresez tuturor rugamintea să-mi comunmicați câte exemplare doriți și atașez Cuvântul înainte și Sumarul volumului, cu numele celor direct vizati.

 

Cu deosebita pretúire,

Marian Ilie

 

Antologia ZCN 24 - Cuvant inainte

 

Conform tradiției institutite în urmă cu cinci ani, sub auspiciile revistei Arerna literară și Editurii Betta, am sărbătorit și anul acesta la Potlogi cea de-a 174-a aniversare a nașterii Demiurgului literelor românești Mihai Eminescu, în contextul larg al marcării Zilei Culturii Naționale. Cum ne e obiceiul, am urmărit să-l readucem pe merele poet, scriitor și jurnalist în memoria unui public cât mai larg, prin organizarea unui concurs fulger de creație poetică dedicată Lui și Patriei, în care una din condiții era participarea cu cel puțin o creație inedită, cele mai reușite poeme urmând să fie cuprinse într-o antologie.

Cum, din motive mai ales obiective, n-am mai avut aplombul din edițile precedente și nici nu am dispus de resursele care să sporească atractivitatea concursului, n-am avut o prticipare pe măsura dorită, dar pot spune că sopul final urmărit a fost atins, marele caștigator al concursului și manifestării fiind însuși sărbătoritul, căruia îi dedicăm antologia de față. Fără îndoială că și literatura română a avut de câștigat, în sensul că acest concurs l-a readus în mijlocul nostru pe Eminul atât de drag nouă și a generat suficientă combustie creativă, astfel încât să putem spune că Eminescu este nemuritor și, precum Luceafărul, din ceruri, luminează perpetuu calea literaturii române.

Am avut 20 de participanți care s-au încumetat să creeze cel putin câte o poezie tematică pentru concurs și un juriu format din 5 scriitori de marcă, membri ai Uniunii Scriitorilor din România (Victoria Milesccu, Vilia Banța, Gabriela Banu, Aureliu Goci și Lucian Gruia), cărora li s-au transmis creațiile fără indicarea numelor autorilor, asigurându-se astfel o jurizare cât se poate de nepărtinitoare. În funcție de notele acordate s-au stabilit un clasament pentru secțiunea inedite și un clasament general, ce poate fi regăsit în ordinea includerii autorilor și creațiilor lor în prima parte a antologiei.

Nu e cazul să insist asupra aspectului concurențial al evenimentului, care a fost de fapt un pretext. Se cuvine totuși să remarc faptul că laureatul concursului a fost poetul buzoian Tudor Cicu, câștigator la ambele secțiuni, la secțiunea inedite împărțind locul 1 cu bucureșteanca Eugenia Dută. A doua parte a antologiei cuprinde creații ale câtorva confrați din mediul literar dâmbovițean care au dorit să ne fie alături, în antologie, cu creații tematice. Implicați direct în organizarea și derularea evenimentului, ca dâmbovițeni - prin origine (Vilia Banța), adopțiune (eu), ori frecvența participării la concursurile organizarte în acești ani la Potlogi (Florentina Chifu) - ne-am alăturat lor, deschizând astfel o breșă pentru incursiunea din Ardeal a Nadiei Urian, de la Slobozia a scriitorului polivalent Serban Codrin și, in fine, pentru șarja tematică a răsfățatului cenaclurilor bucureștene Dorel Vidrașcu.

Ne-am bucurat că am avut participanți din toate regiunile istorice ale țării. Am tras concluziile ce se impun, astfel încât în anii ce vin concursul să câștige popularitate și prestanță, în consonanță cu scopul vizat. Oricum, manifestarea nu s-a terminat încă. Concursul a fost urmat de prezentarea în prima ședință a cenaclului Arenei literare pe 2024 a unora din creațiile distinse, revista urmând să găzduiască în primul său număr pe acest an un grupaj semnificativ din poeziile participante la concurs. Festivitatea de premiere va avea loc cu ocazia lansării antologiei, programată în preajma Zilei Mondiale a Poeziei - prilej cu care fiecărui participant la concurs i se va dărui un exemplar al antologiei.

În fond, concursul fulger s-a vrut a fi o pașnică dispută în trăiri și simțăminte în jurul moștenirii lăsate de Mihai Eminescu urmașilor, inspirată de versurile din sonetul Izvor și râu (,,Născute-abia izvoare stau de sfadă/ Deprind copile oceanica lor limbă”), iar prezenta antologie un jurnal de front ilustrativ. Sper că am reușit să dovedim și prin aceasta că Eminescu este nemuritor, ca și poezia.

,,Sus cu dânsa !”, cum ar zice Eminul…

Marian Ilie 











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu