miercuri, 4 iulie 2018

Corespondenta cu UN OM - (scrisoarea a treia)






Buna ziua,

O sa va povestesc astazi cite ceva despre literele alfabetului limbii noastre stramosesti (alfabet care contine numai 22 de litere). In primul rind trebuie spus ca, ordinea literelor in alfabet este foarte importanta, ea nu a fost aleasa la intimplare, aceasta insiruire de litere spune o poveste despre ceva important, este o cheie de intelegere a ceva anume. In al doilea rind trebuie precizat ceva foarte important despre ele, si anume: fiecare litera (cind vorbesc despre litere ma refer numai la literele mari de tipar) pe linga functia ei de litera pe care o cunoaste toata lumea, mai poate reprezenta:
- un numar
- un simbol
- un principiu.
In conformitate cu cele enumerate mai sus, o insiruire de litere (un cuvint de exemplu) mai poate reprezenta:
- o insiruire de numere
- o insiruire de simboluri
- o insiruire de principii.
Cele de mai sus trebuie retinute, deoarece ele constituie baza intelegerii limbii noastre si a descifrarii ei.
O sa incerc sa dau si ceva exemple concrete, pentru ca stiti cum se spune: teoria ca teoria, insa practica ne omoara.
O sa luam literele care se afla exact la mijlocul alfabetului, literele K si L. V-ati intrebat vreodata ce este cu aceasta litera K, ce cauta ea in alfabetul limbii noastre, pentru ca daca va uitati in dictionar, sint foarte putine cuvinte care contin aceasta litera, ba chiar am putea crede ca daca am elimina-o din alfabet, aceasta n-ar fi o pierdere asa mare. Ei bine aceasta litera este foarte importanta, ea se pronunta (ca) si stabileste o relatie de corespondenta, de egalitate, de asemanare intre doua entitati (entitate poate sa insemne orice: obiect, actiune, fenomen, animal, vegetal, om, etc.). Mai pe inteles, K ne spune ca ceva se aseamana cu altceva. Litera L in schimb ne spune altceva si anume, daca trebuie sa parcurgem un traseu intre doua puncte, de exemplu, acest traseu va avea intotdeauna forma literei L (in unghi drept), pentru ca urmind acest traseu obtinem cel de-al treilea punct, cel din capatul unghiului.
O sa folosim acum cele doua litere impreuna intr-un exemplu concret. V-ati intrebat vreodata cine a inventat jocul de SAH, jocul mintii (se refera la un alt joc al mintii, si nu la acela la care se gindesc cei mai multi), pentru ca daca ati cauta raspunsul la aceasta intrebare o sa aveti o surpriza, unii spun ca ar veni de la chinezi, altii de la persi, altii de la indieni, altii spun ca ar fi fost inventat in Europa. Ei bine, jocul de SAH a fost inventat de stramosii nostri cu un singur scop, acela de a prezerva anumite cunostinte foarte importante, pentru ca aceste cunostinte sa traverseze timpul si sa ne ramina mostenire noua, urmasilor. Tot ce tine de jocul de SAH este foarte important, denumirile pieselor si mutarilor, asezarea pieselor, regulile etc., cu o precizare insa: numai in limba noastra sint valabile aceste lucruri, pentru ca in limba noastra au si fost create. Dar sa revenim la exemplul nostru, pentru aceasta o sa luam piesa numita CAL si o sa o analizam. Ce face aceasta piesa in jocul de SAH, ea se deplaseaza in forma de L, adica miscarea ei este ca L, (CAL). Daca inlocuim acum (ca) cu K obtinem KL (care este varianta corecta, varianta initiala). Trebuie amintit ca la origine, litera K aparea in multe cuvinte in limba noastra, insa pe parcursul timpului, anumiti binevoitori au inlocuit-o cu (ca), pentru a-i ascunde sensurile, pentru ca cei multi sa ramina in necunoastere. Acum o sa folosim acest cuvint KL (adica CAL) pentru a exemplifica ceea ce am spus la inceputul mesajului meu, si anume: o insiruire de litere mai poate reprezenta si o insiruire de simboluri (o inlantuire care pastreaza ordinea simbolurilor, insa curba dupa care se inlantuie acestea poate avea orice forma, trebuie retinut acest lucru). O sa desenam aceste doua simboluri impreuna si o sa vedem ce rezulta:
       

 



Pai cam seamana cu un animal, poate chiar cu un CAL,  de ce nu.
Si iata cum piesa de pe tabla de SAH, miscarea sa, si reprezentarea sa grafica (schematizata bineinteles) pot fi simbolizate printr-un singur KL. Acest rezultat ne da un indiciu asupra a ceea ce trebuie avut in vedere atunci cind intilnim cuvinte care reprezinta lucruri complet diferite. In acest caz trebuie sa alaturam sensurile diferite ale unuia si aceluiasi cuvint pentru a vedea ce rezulta, si am sa dau un exemplu. Sa luam cuvintul MINTE care semnifica creier dar care semnifica si actiunea de a nu spune adevarul, de a pacali, de a insela. Daca alaturam cele doua sensuri putem spune ca MINTEa noastra ne MINTE, ceea ce stramosii nostri au vrut sa ne transmita atunci cind au ales ca acest cuvint sa reprezinte doua lucruri complet diferite, adica ca nu trebuie sa ne incredem intotdeauna in MINTEa noastra, pentru ca ea s-ar putea sa nu cunoasca adevarul.
Incercati sa aplicati rationamentul pe care l-am facut in cazul acestei piese numite CAL (de la jocul de SAH), folosind denumirea ei din orice alta limba si o vedeti ca nu se leaga nimic. Poate o sa spuneti acum, bine bine, ati ales un exemplu care va permite sa jonglati cu literele, cu simbolurile in asa fel incit sa va sustineti teoria. Adevarul este ca nu am ales acest exemplu la intimplare, l-am ales din mai multe considerente:
- este simplu (si asa cum am mentionat intr-un mesaj anterior, cind lucrurile sint perfectionate, ele devin foarte simple)
- literele K si L luate separat sint foarte importante, dar si luate impreuna sint importante
- desenul care rezulta in urma alaturarii celor doua simboluri a fost descoperit pe peretii unor pesteri de pe tot globul, iar cercetatorii au concluzionat ca au fost facute acum multe mii de ani de catre omul primitiv, si ca reprezinta un animal, pentru ca ce altceva ar putea reprezenta, ca doar omul primitiv nu cunostea scrierea. In zilele noastre, daca alaturam cele doua litere K si L (obtinind acelasi desen ca cel vechi de mii de ani) si aratam rezultatul acelorasi cercetatori, acestia vor spune: da, ati alaturat doua litere, ati obtinut un desen care seamana poate cu un animal, dar la fel de bine poate semana si cu multe alte lucruri. Vedeti, noi oamenii sintem inchistati in dogme, mintea noastra este prizoniera propriilor noastre ginduri, a ceea ce am invatat pe parcursul vietii, ea si-a stabilit un anumit etalon de masura cu ajutorul caruia judeca orice, tot ce nu corespunde acestui etalon este respins automat.
Pentru a ajunge la adevarata cunoastere trebuie sa fim ca niste copii, sa credem ca orice este posibil.

Toate mesajele pe care vi le trimit fac parte dintr-un TOT, sint ca piesele unui puzzle, trebuie sa punem cap la cap piesele, iar pe masura ce construim se va contura si imaginea de ansamblu. De ce procedez astfel? Pentru ca la fel au procedat si stramosii nostri, au fragmentat cunostintele pe care le detineau in multe piese, le-au amestecat printre multe alte piese si au pus amestecul rezultat la dispozitia tuturor. Cind am pornit pe acest drum al cunoasterii a trebuit sa imi aleg o strategie, si atunci m-am gindit: ce as fi facut eu in locul stramosilor nostri, si am ajuns la acelasi rezultat logic, as fi facut exact acelasi lucru, adica m-as fi asigurat ca aceste cunostinte vor traversa veacurile, ca ele vor fi la dispozitia tuturor dar vor fi accesibile (la indemina) numai acelora care cu adevarat le vor cauta, care vor crede in ele si care vor fi dispusi sa mearga pina la capat pe acest drum. Odata ce am inteles modul lor de gindire, mi-a fost destul de usor sa imi dau seama in ce directie trebuie sa-mi indrept cercetarile (ajutat fiind bineinteles de catre DOMNul nostru). Si exact ca in cazul jocului de puzzle, nu toti sint pasionati de asa ceva, iar dintre cei pasionati nu toti au chemarea necesara, iar dintre cei care au chemarea necesara nu toti au rabdarea (vointa) necesara (pe masura ce numarul pieselor creste) sa mearga pina la capat.
In cazul dumneavoastra, toate mesajele pe care vi le trimit reprezinta numai piesele unui singur puzzle, fara nici un fel de balast care sa va duca pe o pista falsa, nici nu ar fi fost logic sa fac un amestec ca si stramosii nostri, pentru ca acest amestec exista deja in jurul fiecaruia dintre noi. Toate exemplele pe care le aleg, le aleg cu grija, pentru ca sa contina cit mai multa informatie. Aceste exemple si cunostinte pe care vi le impartasesc, nu le-am gasit nicaieri scrise in aceasta forma (poate nici nu exista scrise, sau poate ca exista, dar in locuri in care nu am acces), ele sint rezultatul acestei munci de cercetare individuala despre care v-am povestit (nu am avut pe nimeni care sa ma ghideze in afara de DOMNul nostru). Asta nu inseamna ca numai eu cunosc asemenea lucruri, pentru ca am putut sa imi dau seama ca exista si alti oameni care cunosc asa ceva (nu stiu pina la ce nivel, dar exista cu siguranta), dar despre acesti oameni o sa va povestesc cu ocazia altui mesaj.
In mesajul urmator o sa continui cu alt exemplu, ca sa vedeti ca exemplul KL nu este singular si ca nu reprezinta rodul unei minti bolnave.


Cu stima,

                             Un Om












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu