duminică, 10 noiembrie 2024

Alesandru Duţu - Noiembrie 1944 - Din cronica „regimului de armistiţiu”

 



Noiembrie 1944 - Din cronica „regimului de armistiţiu”

Col. (r) Prof. univ. dr. Alesandru Duţu

10 Noiembrie 2024

 

Alungarea autorităților române din Transilvania eliberată.

 

Bucuria reîntregirii graniței de vest a României, la 25 octombrie 1944, a fost umbrită, la scurt timp, de decizia Comisiei Aliate de Control (partea sovietică) de evacuare a autorităților civile române, care începuseră să se reinstaleze în locurile din care fuseseră obligate să se retragă în septembrie 1940.

 

- Concomitent, sovieticii au trecut la instaurarea unei administrații militare proprii, care a funcționat paralel cu cea ungară.

 

De altfel, încă de la 18 octombrie 1944, Biroul Statistic Militar din Sibiu apreciase că izgonirea autorităților române reinstalate în Clujul eliberat, era percepută ca „o lovitură de cuțit dată în masa populației conștiente ardelene”, dar că intelectualii, mai ales, erau convinși că „soarele dreptății românești nu a apus”.

 

- La rându-i, prim-ministrul român, generalul Constantin Sănătescu, îl întreba pe generalul Vorobiev din Comisia Aliată de Control (partea sovietică):

 

„Trupelor mele care se bat acum - și dv. ați recunoscut că se bat cu tot elanul, și Armata 1 a ajuns chiar la Budapesta - ce le voi spune eu acum când ele au plecat să se bată, ca să cucerească Ardealul? Ce le spun eu acum, domnule general, când mă dați afară și când vor afla cei de pe front că s-au bătut de aici și până au ajuns la Tisa gratis, fiindcă n-a putut să intre niciun român în Ardeal?”.

 

Sperând că măsura luată se datora vreunei neînțelegeri cu comandamentele sovietice din zonă, Marele Stat Major român a solicitat (la 10 noiembrie 1944) mareșalului R.I. Malinovski, comandantul Frontului 2 ucrainean și președinte al Comisiei Aliate de Control, să permită restabilirea autorităților militare românești în orașele Cluj și Oradea și a formațiunilor de servicii ale Armatei 4, care în acel moment acționa dincolo de cursul superior al Tisei, pe teritoriul Ungariei.

 

La 12 noiembrie, Comisia Aliată de Control (partea sovietică) a decis retragerea administraţiei româneşti de pe întregul teritoriul eliberat al Transilvaniei, peste zece zile, mareșalul R.I. Malinovski făcând cunoscut că nu permitea reinstalarea administrației românești în Transilvania până la semnarea Tratatului de pace.

 

În aceeaşi lună, la 28 noiembrie, Comisia Aliată de Control (partea sovietică) a informat că problema administrației române în Transilvania eliberată urma să fie soluționată prin discuții între guvernele român și sovietic.

 

- În contextul în care art. 17 din Convenția de armistițiu din 12 septembrie 1944, prevedea că ,,administrația civilă românească este restabilită pe întregul teritoriu al României, afară de un sector de 50-100 km de linia frontului” (aflat în acel moment dincolo de Tisa), interzicerea instalării autorităților române în Transilvania eliberată și alungarea celor care se instalaseră a constituit un abuz (indiferent de argumentele și pretextele aduse) menit să mențină o stare de tensiune în zonă și în întreaga țară până la impunerea regimului social-politic dorit de Moscova și, eventual, a unor modificări de frontieră.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu