sâmbătă, 21 mai 2016

CHEIA EVOLUȚIEI de Sergiu Gabureac






PREVENȚIA - CHEIA EVOLUȚIEI

Multă lume se întreabă de ce România este blestemată. Cum să fie România pusă sub semnul blestemului ?, ripostează alții.
Privind lucrurile din Europa, vezi că ceva nu este în regulă cu țara de la poale de Carpați. O țară incredibil de frumoasă ! O țară 60/90/60, cum ar spune cei care se pricep la proporții. O țară care are, din toate, câte ceva.
Are acel ceva care, dacă ar exista inteligență, patriotism și voință la nivelul politicienilor, ar asigura dezvoltarea normală, situând România acolo unde-i este destinat locul. Locul 7, firește ! În Europa. La lucrurile bune !
Cum s-a ajuns, însă, la țara cu cele mai mari probleme în uniunea țărilor europene ? În materie de sănătate și învățământ.  Două sisteme esențiale în dezvoltarea unei națiuni. La care contribuie și alți factori civilizatori, ce funcționează în condiții la fel de proaste. În România.
Am avut parte de boala vacii nebune ! A trecut. A venit gripa aviară ! Altă isterie națională. A trecut. Acum trăim criza dezinfectanților diluați ! Nimeni nu dă cifre concrete privind decesul unor persoane tocmai din cauza diluării acestor produse, mass media isterizează pe toate vocile.
La mijloc, o șmecherie veche. Tipic românească. A venit producătorul, am înțeles cel mai mare din parcare, acum dându-se „falimentar”, a dat șpaga aferentă și a umplut spitalele cu apă de ploaie !...
„- Vai, cum să ne spălăm cu apă și săpun ? Avem dezinfectant !... E cool !”
Problema nu e dezinfectantul, dragilor ! Mai urlăm vreo săptămână, trece și isteria asta. Problema e veche de vreo 70 de ani. În sănătatea românească nu s-a pus accentul pe prevenție, ci pe medicație. Aici e buba ! Cu prevenția nu pica nimic în sărăcia anilor  '50 ! Să nu ne amăgim ! Nu toți s-au făcut medici din dragostea față de oameni !  Cum să-ți dea lelea Safta ouțul sau găinușa doar pentru niște sfaturi milenare de bun simț ? Ei, când scrii o rețetă ilizibilă și-i mai dai, pe loc, două buline colorate „- Ai grijă, să le iei pe nemâncate !” vine și lăpticul, și brânzica, și smântânica, iar lelea să țină post ! Știa doctorul atât despre efectul placebo, cât despre faptul că foamea e cel mai bun vindecător ! La oraș, intra la geanta diplomat (sic!) kentul, parfumul, cărnița sau sticla cu ceva tărie ! De afară ! Plus plicul cu ceva creițari !... Verzi.





Azi o bulină, mâine două și boborul a devenit, în zilele pe care le trăim, cel mai mare consumator de medicamente de sinteză (= otrăvuri) din Evropa ! E inutil să vă amintesc că avem cea mai mare densitate de farmacii din toate capitalele lumii civilizate ?
Nu trebuie să ne ferim de adevăr. Poporul român este dependent de medicamente. Cu automedicație. Doar susură permanent televizorul ! Pe ritmuri de revistă. Luați, luați, luați ! De la ... aaaaaa ! Și lelea Safta ia din toate !
Nu lipsa spitalelor (avem vreo 366) e marea problemă la români, ci numărul extrem de mare de bolnavi ! Cel mai mare din Europa ! La mia de locuitori. Sunt zeci / sute de boli ce puteau fi evitate prin prevenție. Odată instalate în organism, unele boli cer tratamente extrem de costisitoare, iar bugetul sănătății, oricât ar fi de mare, nu are cum acoperi „cererea”.
Știți cât s-a cheltuit cu accidentul „Colectiv” ? Sume uriașe, de ordinul sutelor de milioane ! Știți câți au murit cu zile, în același timp, în lipsa unui banal tratament, de mii de ori mai ieftin ? Sunt alte adevăruri care nu se vehiculează. Cum ar fi cinstit. Nu e cinism, e o realitate complicată de lipsa de prevenție. Sigur nu neapărat prevenție de ordin sanitar, dar, în cele din urmă, tot acest sistem e grav afectat. 
Câte mii de accidente, care, în cazul luării măsurilor preventive, nu ar fi avut loc, nu au mâncat banii alocați sănătății ? Câți fumători inconștienți umplu spitalele și sanatoriile patriei ! România are cei mai mulți bețivi cronici din Europa ! Tot la mia de locuitori. Cei mai mulți bolnavi de boli digestive, cele mai multe avorturi, accidente rutiere (incredibile și nu neapărat din cauza lipsei autostrăzilor, cum se tot insinuează), crime monstruoase și violuri animalice, hoții la niveluri de vârf, accidente casnice incredibile.
Toate acestea sunt efectul lipsei educației permanente preventive !
Începând cu școală obligatorie, unde mai importante sunt matematica ultrasofisticată, chimia și fizica detaliate până la tâmpirea elevului și câte alte materii pompos intitulate.
Japonezii fac săptămânal exerciții de evacuare rapidă a școlilor, a instituțiilor, a mijloacelor de transport în comun pentru a se comporta normal, nu isteric, în caz de accidente, cutremure, incendii etc. Exercițiile cuprind elemente simple de evacuare, resuscitare, de ajutor și tratare a rănilor, a oaselor rupte ș.a.
La noi s-a ajuns ca mamele să-și hrănească nou-născuții cu carne și alte chimicale în primele șase luni de viață ! Televiziunile dau ochii peste cap, alimentând isteria națională a decesului a unor copilași din cauze care nici azi nu pot fi confirmate de specialiști ! La Sărbători ne îndopăm și, apoi, umplem spitalele, SMURD-ul urlând pe străzi ca la balamuc !
De toată această isterie națională non stop, mass media românească este din plin vinovată. Punând accentul doar pe știri negative, au făcut un popor tot mai bolnav ! Psihic.
Nu mai suntem în stare să ne bucurăm. Se vorbește de moartea unui fotbalist zile întregi. Dumnezeu să-l ierte ! Iar succesele copiilor noștri, ale sportivilor noștri, ale celor din cultură, care ne fac viața mai frumoasă, sunt înăbușite, strivite, expediate și înlocuite cu tot soiul de violuri, crime, incendii, accidente, găinării ... Întâmplări care nu au nicio relevanță în plan național. Nu mai poate omul să cadă pe gheață pe munte și cazul este prezentat sute de secunde, cu transmisii live, interviuri, secvențe care îți taie respirația etc. etc. !
Este mult mai important să știe țara cu cine a jucat penalul Vanghelie table în arest ! Sau ce s-a întâmplat la nunta nu știu cărei panarame ! Este de neiertat să nu i se ceară părerea fariseului becalian în toate problemele României !
Câștigă ASTRA campionatul de o manieră inecontestabilă, dar jurnaliștii tot cu FCSB îi dau, spundu-i ostentativ Steaua, care a făcut rahatul praf !
Câteodată am senzația că suntem cu toții nebuni !  
Violuri, crime, accidente, incendii, găinării vor fi tot timpul. Toate din lipsa educației / prevenției permanente. Când ai tot mai mulți analfabeți (40-60%) e absolut normal să se întâmple astfel de lucruri anormale. Asta nu înseamnă că trebuie, de dimineața până a doua zi, să vorbim numai despre ele. Cu detalii la detaliile detaliilor ! „Atenție ! Urmează scene șocante !”, ne anunță rânjind vizibil, plină de satisfacție, cititoarea de prompter. „Da, de ce l-ați omorât ?” întreabă ogarul de teren.
Măi sadicilor, în țara asta se întâmplă o mulțime de lucruri bune ! De ele trebuie să ne bucurăm ! Au înflorit copacii ! Plouă, vom avea un nou an bun în agricultură ! Sunt tot felul de inițiative private de succes în economie, care fac România să evolueze. Avem rezultate culturale și sportive cum n-am mai avut de ani de zile !...
Terminați cu meteoriții invizibili ! Dacă e să vină vor veni, tot nu avem ce face ! Terminați cu buletinele meteo apocalipsă, care nu se confirmă, cu prezentarea obsedantă a situației salariilor și pensiilor, care, oricum, nu pot avea o rezolvare minune ! Terminați cu tonul agresiv-apocaliptic-melodramatic de prezentare a știrilor de parcă vine sfârșitul lumii la fiecare jumătate de oră, făcând din detaliile morbide spectacole de prost gust, dând idei altor obsedați, criminali, găinari  !  
Ajunge !



Sergiu Gãbureac
Tel.  0731 936.615 
Bucuresti - 39
Trimite mai departe ! Să se vadă ! Ne-am eliberat de frică !










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu