marți, 17 mai 2016

Ziua românilor de pretutindeni










COMUNICAT DE PRESĂ

„Ziua românilor de pretutindeni” – mai 2016

        Manifestări de amploare dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni sunt organizate anul acesta la București, Cahul - Republica Moldova, Cernauți și Ismail – Ucraina, Madrid - Spania și Atena - Grecia de către Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

          Evenimentele au debutat  în data de 16 mai 2016 cu o caravană a limbii române în Republica Moldova.  În perioada 16-25 mai 2016, în mai multe localități se defășoară o serie de reprezentații de teatru de papuși pentru copii.
        De asemenea, în perioada 21-22 mai 2016, în cadrul aceluiași proiect se vor desfășura  și cursuri/ateliere de limba română și istoria românilor, destinate profesorilor care predau  în şcoli din Ucraina (Sudul Basarabiei) şi Republica Moldova.
         Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni organizează în parteneriat cu Asociaţia Femeilor Românce din Grecia  în Atena, în perioada 25 mai - 1 iunie 2016,  ateliere gratuite de metodica predării limbii române şi a psihopedagogiei şcolare.
         Evenimentul de la București este aniversat în premieră printr-un parteneriat tripartit între Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni –MAE.
       Tradițiile populare din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova vor fi prezentate  în data de 28 mai 2016 la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București unde va avea loc „Târgul tradițiilor populare al comunităților românești din vecinătatea României și Balcani“. Cei prezenți vor putea admira obiecte traditionale, dar și îndemanarea meșterilor populari din Ucraina (regiunea Maramureșul istoric), Serbia (Timoc), Bulgaria, Republica Moldova. Ansambluri populare din aceleași zone vor susține pe scena în aer liber a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” un spectacol de muzică și dansuri populare specifice regiunilor din care provin.         
            În Aula Bibliotecii Centrale Universitare va avea loc în aceeași zi o conferință -dezbatere  cu titlul „Excelența românească peste hotare“, având ca invitați români din diaspora. Momentul muzical de la finalul conferinței va fi susținut de naistul Nicolae Voiculeț.
          În data de 29 mai 2016, publicul bucureștean este invitat la Teatrul de Vară din Parcul Herăstrău pentru a participa la concertul trupei VUNK, alături de soliștii basarabeni Cătălin Josan și Natalia Barbu.

        Manifestările de la București reunesc reprezentanți ai comunităților românești din vecinătatea României și Balcani (meșteri, interpreți și instrumentiști populari) și figuri remarcabile ale diasporei românești. Astfel, publicul va cunoaște cele două comunități românești din afara granițelor: cea istorică, promovând patrimoniul cultural al românilor din vecinătate și Balcani, și diaspora, care va stimula tânăra generație prin modele de succes.
   

         La Cernăuți, în data de 28 mai 2016, pe scena Teatrului Muzical-Dramatic “Olga Kobyleanska” va avea loc spectacolul folcloric “Interferențe folclorice românești”. Evenimentul este organizat de IEH, în parteneriat cu Liga Tineretului Român din Cernăuţi, Centrul Media BucPress, Consulatul General al României la Cernăuți, Institutul Cultural Român din București și Consulatul General al României la Cernăuți.

În acest context, comunitatea românească din regiunea Cernăuți va avea ocazia să participe la un eveniment cultural de anvergură ce va reuni pe aceeași scenă artiști români din Ucraina, Republica Moldova și România, care vor promova valorile populare românești autentice în cadrul unui concert extraordinar de muzică și dansuri populare românești.

În parteneriat cu Federația Asociațiilor de Români din Europa ( FADERE) și Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, Ziua Românilor de Pretutindeni va fi marcată de IEH și în Spania. Un stagiu de perfecţionare pentru cadrele didactice se va desfășura în perioada 18-21 mai 2016 în Castellon. Un spectacol de muzică populară românească susținut de interpreții Ilie Caraș, Ștefania Rareș și Elisabeta Turcu va avea loc în data de 29 mai 2016 în Piața Recinto Ferial din Coslada- Madrid.

Sărbătorirea Zilei Românilor de Pretutindeni continuă în data de 30 mai 2016 în Buceag, Ucraina. La Universitatea Umanistă de Stat din Ismail  vor avea loc o expoziție de fotografie “Românii din jurul României proiecția coproducției cinematografice româno-luxemburgheză „Nuntă în Basarabia” (2009), în regia lui Nap Toader, un recital de poezie și un spectacol de muzică folk românească susținute de studenții de la Universitatea din Ismail și un spectacol folcloric românesc de cântece și dansuri populare, susținut de Ansamblul „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Național-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia” și cu Universitatea Umanistă de Stat din Ismail.





Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, respectiv în 29 mai anul acesta. Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce își asumă în mod liber identitatea culturală română — persoanele de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, din afara granițelor României, având ca scop menținerea, promovarea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase.



17 mai  2016
Departamentul de Comunicare,
Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe
Telefon   004 021 310 26 98,
Fax         004 021 310 15 36
Email comunicare@ieh.ro şi office@ieh.ro
www.ieh.ro











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu