vineri, 27 mai 2016

Proiect de amploare al IEH în Sudul Republicii Moldova și în Regiunea Odesa – 16-25 mai 2016











COMUNICAT DE PRESĂ

Proiect de amploare al IEH în Sudul Republicii Moldova și în
Regiunea Odesa
– 16-25 mai 2016

     Peste 5000 de copii și cadre didactice din localitățile din sudul Republicii Moldova au avut parte de clipe minunate, în perioada 16-25 mai 2016,  alături de actorii păpușari ai Teatrului B.P. Haşdeu din Cahul în cadrul Caravanei limbii române. Piesele de teatru de păpuşi pentru copii: “Nunta lui Tândală”, “Un suflet pentru o păpușă”, “Amintiri din copilărie”, “Sfânta Duminicăși “Noile aventuri ale Scufiței Roșii au ajuns în școlile din Leova (Filipeni şi Iargara), Cimișlia, Taraclia, Albota de Jos (Hagichioi, Hîrtop, Albota), Comrat, Vulcănești, Ceadîr-Lunga, Borceag, Doina, Cheoselia, Alexandru Ioan-Cuza și Cantemir (Cârpești, Baimaclia). 

      Sălile au fost neîncăpătoare, iar actorii au fost aplaudați minute în șir de copiii entuziasmați. “Caravana a fost  așteptată cu sufletul la gură atât de cei mici , cât și de cei mari. Este un proiect binevenit și așteptat, mai ales că spectacolele au avut loc în sudul Republicii Moldova, unde teatrul pentru copii nu ajunge prea des. ” a afirmat domnul Gheorghe Mândru, directorul Teatrului B.P. Haşdeu din Cahul.
 
     Prin intermediul pieselor de teatru vizionate, copiii au fost beneficiarii limbii române aplicate. Prin teatru, joc și muzică, cei mici au participat intens la spectacole și au intrat în contact direct cu limba română în cel mai frumos mod cu putință.

     De asemenea, în perioada 21-22 mai 2016, în cadrul aceluiași proiect, s-au desfășurat  și cursuri/ateliere de perfecționare pentru limba română și istoria românilor pentru profesorii care predau  în şcoli din Ucraina (Sudul Basarabiei) şi Republica Moldova și care au fost susținute de profesori de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați.

     Cursurile/atelierele au vizat metodica şi didactica predării, cerinţele unui învăţământ performant, instrumente atractive de studiu a limbii române și a istoriei românilor și dificultăți ale profesorilor în predarea materiilor.

     Este o iniţiativă binevenită, întrucât la ateliere au participat peste 60 de cadre didactice atât din Ucraina ( sudul Basarabiei, regiunea Odesa), cât și din sudul Republicii Moldova. Am identificat problemele cu care se confruntă dascălii în predarea limbii romăne şi am lucrat aplicat, pe ateliere, cu fiecare, profesorii plecând în localitățile lor, în urma cursurilor, cu un set consistent de materiale de studiu.”, a precizat conf.univ.dr. Gina Aurora Necula, de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați.

         Proiectul IEH, în ansamblul său, s-a adresat atât cadrelor didactice, cât şi copiilor, şi a avut drept scop promovarea şi predarea limbii române și a istoriei românilor într-o manieră prietenoasă şi accesibilă.

     Partenerii Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în realizarea acestui proiect au fost: Consulatul General al României la Cahul și  Asociația Naţional-Culturală a Românilor din Regiunea Odesa “Basarabia” din Ismail.


26 mai  2016
Departamentul de Comunicare,
Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe
Telefon   004 021 310 26 98,
Fax         004 021 310 15 36
Email comunicare@ieh.ro şi office@ieh.ro
www.ieh.ro



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu