duminică, 30 aprilie 2023

catalin afrasinei - Nonunde

 



Nonunde

(I)

 

 

~*~

 

viețile păreau să ni  se fi oprit aici

de la o vreme mă stabilisem nonunde

cartea mea de identitate venea din vergiliu

inventasem mai multe forme de existență și de contemplație

în care fusesem fericiți  aparent fericiți ori foarte fericiți

limbajul ca formă de contemplare venea tocmai din trecutul de aur al inocenței

exprimarea cândva spontană și copleșitoare urmă a mersului pe valuri

identificasem praful cometelor din pungile cu jucării de plastic

adormind pe covoare o vreme dâra de cometă a ținut de zbor și de foame

apoi locul meu în cartea de identitate s-a scris nonunde

ti-era frică și spaima întipărită pe chip aducea în memorie întîmplările

cu oameni și lucruri idei și trăiri pe care nu le-am mai regăsit nicăieri

trăisem cu adevărat bucurii adevărate disperări și cutremure

viața ne fusese mult timp printre fenomene a căror ciclicitate

afirma inocența chiar dacă o regăsisem prin disimulare în cărți

am crezut că era infinit sau ceva suficient cât să ne ajungă anonimatul

surâsul neinterpretabil decât dintre inimi

apoi am constatat că nu mai aveam inimi

loc pe nicăieri și poate nici timp de înfăptuire și mărturisire

chiar și vorbirea în stare de rugăciune din lumea de-acum fragilă și reminiscentă

era caracterizată prin blocajul ființei iar inventivitatea cândva esență a pulberii cosmice din buticurile în care în mod evident ni se întipărise cuvintele strigătul

acum se odihneau pe retina durerii a măștii de aur prin care-ți acopeream plânsul

lucrurile toate lucrurile pentru noi s-au dovedit a fi fost zadarnice în esența lor de neurmat și foarte gravă o culpă tragică inexplicabilă încercările de a da un răspuns

elocvent înțepenindu-ne în lamentații inutile

nu privi în urmă ca să nu ne pierdem

ca și cum venise Îngerul

aparent murisem ori chiar murisem

în loc de răspuns

cuvintele înțepeniseră pe gura celui care urla dinafară

în loc de viitor și de linie a unui alt orizont în stare de veghe

mâinile ne deveniseră grele și eu le spusesem puținilor cunoscuți

că aceasta nu e moartea

moartea nu  ți-o decid alții și nici măcar idealul de zbor dintr-o anumită galaxie

ceea ce rămăsese a fost ceea ce am trăit și am visat în stare pură

neajunsul faptului de a nu mai putea locui decât printre întrebări

devenise stare firească și o timidă înaintare în realul viu

am vrut să –nțelegi lucrurile matur și neînchipuit

să le desfaci de coajă nu știu dacă reverența fructului oprit

înseși trupurile se mișcau în irealitate

uneori ningea în metafore

încercam să-ți explic viața nocturnă a imaginarului  recitată de un faimos pianist

anii în care trăise nu fuseseră  trecuți pe cruce și nici în manualele de muzică

dar sunetele care se mai auzeau de pe portativ veneau de dincolo de  moarte și aceasta era o reminiscență a splendorii și a nostalgiei din stări de grație și genuine

apoi  a început lecția de inițiere în cosmogonia de legăn și vis

încă mai puteam să mă transpun să mă mut în diferite puncte din univers

nu știu care e numele lor

inițierea a început într-o zi de miercuri

ne făcusem bagajele foarte multe cărți și foarte multe destine irosite

am ajuns astfel repede la destinație

în miezul adevărului și al paradoxului

sentimentul ne lua de creiere și aceasta e povestea nimeni voia să mai știe nimic

cei care spuneau lucruri neadevărate erau aruncați

în afară

în văpaie

în stări somnambulice

dincolo  de raționament se năștea un alt raționament și neelucidatul într-o ceață densă vampirică astfel că am lăsat lucrurile de la sine și am decis să nu ne însoțim cu de prisosul subiectivitatea cămașa de forță a iluziei poate a lucidității chirurgului dimineață nelivrescă la marginea patului unui  bolnav închipuit și  nevindecat de destin

 

~*~

catalin afrasinei











Alexandra DOGARU - GÂNDUL ZILEI, 1 mai 2023

 










Viktor Orban - „Pericolul pentru noi nu vine doar dinspre partea românilor…”

 




„Pericolul pentru noi nu vine doar dinspre partea românilor…”

Viktor Orban, Ungaria

30 Aprilie 2023

 

In cele ce urmează vă prezentăm un text prescurtat, al discursului rostit - exclusiv pentru maghiari (cu ușile închise), de către premierul Ungariei, Viktor Orban la „Cursurile de vara de la Tușnad”, localitate aflată pe teritoriul statului român…

 

Că ceea ce se întâmplă pe melegurile carpatine este grav, o știe „tot românul” dar și mai gravă este trădarea de țară de care se face vinovată întrega conducere postdecembristă a fostei Țări numită încă România -, astăzi, sclavă a U.E., cu statut de Colonie Corporatiste sub Ocupație Străină. Deși Viktor Orban urmărește interese potrivnice românilor, el merită toată stima și respectul pe care îl merită un adversar inteligent. El își slujește cu credință și loialitate Țara și Neamul așa cum ar trebui, dar nu au făcut-o și nu o fac Președintele României, Prim-ministrul și membrii Guvernului României, membrii Parlamentului României. Cu toții au transformat „România ceaușistă” - suverană și independentă, cu o armată respectată și o economie puternică într-o „fermă orwelliană a animalelor”. Citiți și trageți concluziile. (Ion Măldărescu, ART-EMIS).

 

 

„Doamnelor si Domnilor, Stimati colegi!

 

[…] În pregătirea acestei inițiative europene (Transilvania-stat independent) este nevoie ca atitudinea mass-media mai ales a fiecărui maghiar, și in perspectiva a secuilor, să facă o netă deosebire între românii ardeleni-europeni și ceilalți, românii-orientali.

 

Să  lucrăm cu subtilitate la cunoașterea imaginii reale a românismului în general, și în special a românului sudist, a regățeanului, a bucureșteanului șmecher, atât printre românii din Ardeal, cât și printre ceilalți ardeleni: germani, țigani etc.

 

Să lansăm documente… ușor false privindu-i pe Emil Boc, Victor Ciorbea, acad. I. A. Pop, Ludovic Orban, Rareș Bogdan, etc. cum că nu sunt ardeleni… tocmai adevărați, că dacă ajung prim-miniștri niște ardeleni veritabili, România era departe azi!

 

Să dovedim cu documente… „potrivite” că aceștia se trag, să zicem, din moldovenii aduși de Ceaușescu în Ardeal.

 

Să dovedim în toate chipurile, cu orice ocazie, ideea că noi, în Ardeal, am putea trăi mai bine chiar decât în Budapesta dacă taxele pe care le plătim statului român ar rămâne pe loc, în investiții și cheltuieli publice din  Ardeal.

 

Cunosc mulți români naivi gata să creadă și să răspândească ei înșiși ideea că pe taxele plătite de ardeleni parazitează sute de localități din Moldova și Muntenia unde nimeni nu muncește, nu  produce și nu plătește taxe. Și nu e așa?

 

 

 

Nota bene

 

 

Legile și principiile Uniunii Europene și ale Noii Ordini Mondiale încurajează fărâmițarea macro-statelor și constituirea de comunități  statale cât mai restrânse, bazate mai ales pe criterii de eficiență economică  și geo-politică, iar nu pe legături de sânge, istorie  comună etc.

 

Se apropie momentul când dezmembrarea marilor conglomerate politice precum Rusia, S.U.A., China, India, Jugoslavia, sau… Italia, este iminentă. Și oricum va urma negreșit și logic dezmembrarea României de azi! Trebuie profitat de aceste conjuncturi… destul de reale.

 

Avem informații că Uniunea Europeană n-o să mai dureze mult, și nici principiile ei. Și eu știu ce vorbesc, revenirea la Europa națiunilor este firească în percepția a tot mai multor oameni de decizie! Dacă știm să profităm de aceste controverse din legislația europeană vom sprijini astfel trenul istoriei! Mă tem că acesta este momentul cel mai potrivit al restabilirii si reașezărilor isoriei! În acest scop este bine să transmitem cât mai convingător ideea că pe maghiarii din Transilvania, nu îi interesează Budapesta mai mult decât Bucureștiul. Că răul pentru ardeleni poate veni și de la Budapesta și de la București! În egală măsură!

 

Argumentele noastre trebuie să atenueze falsele spaime istorice și vigilența românilor ardeleni, să nu creadă cumva că apariția statului Transilvania - cu o populație aproape cât a Ungariei și resurse deosebite -, (ca urmaș al principatului Transilvania), poate fi privită greșit ca un pas spre Ungaria Mare sau spre o hegemonie maghiară. În acest scop trebuie bine simulată o atitudine critică față de Budapesta, chiar față de Ungaria. Avem motive berechet!

 

Principala critică la adresa Budapestei: în Ungaria este pus în primejdie viitorul maghiarimii. Numărul tot mai mare de peste un milion de țigani și evrei din Ungaria, ponderea lor uneori majoritară în economia și cultura Ungariei, fac din Ungaria o țară fără viitor sigur pentru maghiari. Ideea centrală a propagandei noastre viitoare: Ungaria este in criza. Transilvania trebuie să-și reia rolul jucat în istorie, îndeosebi după Mohacs, acela de leagăn al maghiarismului, spațiu al supraviețuirii  maghiarilor în istorie!

 

După calcule secrete făcute la Uniunea  Europeană, este foarte posibil ca cei 9 milioane de maghiari din Ungaria să ajunga sub jumatate în actualul secol. (După părerea mea, chiar mai devreme, 70-80 de ani!). Dar va fi mai greu să dispară maghiarii din Transilvania! Niciodată nu vom îngădui asta!

 

Suntem pândiți de primejdia depopulării Transilvaniei de elementul maghiarofon (maghiari, secui, țigani și evrei maghiarizați), iar principala cauză este greșeala U.D.M.R. de a impune guvernelor de după 1990 extinderea forțata a învățămîntului în limba maghiară. Am mai spus-o și o repet: trebuie susținut învățămîntul în limba  maternă numai în localitățile în care românii sunt majoritari, numai acolo apare riscul ca limba maghiară să fie mai puțin folosită în afara casei, a familiei. Iar acolo unde maghiarii ori secuii sau țiganii maghiaro-foni sunt majoritari, limba maghiară nu este deloc în primejdie. În aceste localități apare însă pericolul ca tineretul nostru să nu învețe limba oficială ca lumea, autoeliminandu-se, ceea ce le va afecta mult cariera profesională.

 

Un medic maghiar care nu știe românește este condamnat să-și exercite meseria numai în cadrul restrâns al anumitor localități, numai la un segment al populației, ceea ce îl va dezavantaja în condițiile concurenței profesionale libere.

 

Personal am descoperit că pleacă din România în Ungaria nu profeioniștii ci mai ales tinerii maghiari care nu vorbesc bine românește sau chiar deloc. U.D.M.R. s-a amăgit că orice maghiar ce vorbește prost românește va vota mereu cu U.D.M.R. Realitatea este alta: orice maghiarofon - inclusiv țiganul maghiarofon, care vorbește prost  românește se simte mai bine în Ungaria și este tentat să plece să trăiască acolo. Și chiar pleacă foarte mulți, cum bine se știe! Ați  ajuns astfel la situația ca învățămîntul în limba maghiară din  Transilvania să pregătească absolvenți pentru Ungaria sau pentru alte țări cu maghiari multi: Austria, Slovacia, Serbia! Nu  acesta a fost scopul nostru! Nici măcar al U.D.M.R.-ului… Repet principiul pe care îl recomand:

 

- în localitățile în care pe stradă nu se vorbește ungurește, inclusiv la București, tinerii maghiari trebuie să aibă la dispoziție o școală cu cât mai multe materii predate în limba maghiară, maternă.

 

- în localitățile unde toată lumea vorbește ungurește, copiii noștri să aibă la școală cât mai multe ore predate în limba română. 

 

Trebuie cu orice chip să evităm ca băieții și fetele noastre să intre în viață fără să cunoască limba oficială a țării, chiar dacă această limbă este româna… o limbă nu tocmai imposibilă! Îi înțeleg pe colegii din U.D.M.R., dar trebuie să gândească  puțin mai nuanțat și să înțeleagă și ei că fără limba română nu putem supraviețui în Ardeal. Asta e lumea în care trăim!

 

Situația liceului maghiar din București este un eșec… exemplar, pilduitor. Așa se întâmplă când U.D.M.R. pierde din vedere detaliile. Mai întâi, se cuvenea ca la acest liceu să fie atrași copiii familiilor de maghiari din București. Eventual constrânși! Maghiarii din București, majoritatea intelectuali de calitate, se feresc însă să-și trimită copiii la această școală din pricina incompetenței  profesorilor de la acest liceu. Este lamentabil  nivelul instrucției școlare din acest liceu! (Ca și din alte  școli fără tradiție, cu limba de predare maghiară! Ăsta este adevărul și părinții îl cunosc, foarte bine…)

 

U.D.M.R. trebuia să se  îngrijească să aducă profesori buni la acest liceu, nu profesori angajați pe pile și criterii politice. Ideea de a aduce la București copii din  Moldova, din satele  de catolici, sub pretextul că sunt ceangăi și că urmând acest liceu se vor salva de la deznaționalizare și vor redeveni maghiari, este un eșec Din ce cauză? Cum spuneam, au fost din nou neglijate detaliile. În cazul de față e vorba de faptul că acești copii de ceangăi sunt găzduiți la București într-un internat alături de copiii bursieri veniți din Basarabia, adică tot moldoveni… Acolo, în intimitatea traiului la vârsta când se nasc prietenii de o viață, se produce o injecție de românism de peste Prut care dă peste cap toată propaganda udemeristă  transformându-i pe puii de ceangăi în români îndârjiți, înrăiți.

 

Aversiunea naturală a copiilor față de școală, față de  profesori, mai ales față de profesorii incompetenți, se transformă în aversiune față de tot ce este maghiar, unguresc.

 

O altă manevră neinspirată a U.D.M.R. e proiectul de  lege cu privire la  Statutul Minorităților din România. Până acum norocul ne-a  surîs și parlamentarii români nu l-au citit cu atenție. Nici ziariștii. Nu l-au citit cu atenție nici măcar reprezentanții celorlalte  minorități, care și-ar fi putut da seama că avantajele ce se vor obține prin acest statut sunt accesibile mai mult maghiarilor! Dezbaterile pe marginea acestui proiect s-ar putea să ducă însă la constatarea că prevederile sale sunt excesive, atât de exagerate încât nu vor putea fi aplicate chiar dacă proiectul va fi votat. În momentul în care se va constata aceasta, s-ar putea ca românii, sătui de lipsa de măsură a U.D.M.R., să se decidă să aplice legislația europeană în materie de protecție a minorităților.

 

Am atras atenția asupra acestui pericol, dar am vorbit la pereți! Deja, cât am putut constata personal la Bruxelles, guvernele din Europa sunt măcar deranjate de privilegiile oferite de statul român minoritarilor, în special maghiarilor. E cazul în primul rând al guvernelor din țările unde mai există maghiari ca  minoritate națională. Maghiarii din aceste țări trebuie sfătuiți să nu  mai invoce modelul românesc, drepurile maghiarilor din România! S-ar putea ca românii să se deștepte…

 

Problema problemelor este tot cea demografică. Este, din  fericire, o problemă și pentru români. Trebuie profitat de faptul că nu se prea sinchisesc de declinul demografic să articuleze o politică de redresare demografică. Avem un spațiu de manevră deosebit de  generos.

 

În privința aceasta U.D.M.R. a făcut o treabă bună, a penetrat structuri cheie, pe care a știut să le orienteze în așa fel încât  regresul demografic din România să-i afecteze mai ales pe etnicii  români.  Au fost, de pildă, o excelentă inițiativă caravanele de educație contraceptivă organizate de Ministerul Sănătății, care au mers din sat în sat, dar… numai prin sate românești, pentru a  explica fetelor de la  țară cum pot evita să rămână gravide sau cum pot să scape de plod.

 

În paralel, au fost organizate alte caravane destinate mamelor tinere, învățându-le cum să-și îngrijească copilașii pentru a reduce  mortalitatea infantilă, caravane care ,gratie U.D.M.R., au mers preponderent numai prin sate  ungurești și cartiere de țigani. Îl felicit! Trebuie continuată  această  politică, măcar câtă vreme ministerul sănătății mai este … mai apropiat U.D.M.R.-ului.

 

Pe plan internațional  ni se reproșează obsesii revizioniste, perfidia  politică,  lipsa de loialitate, ca și când marile puteri nu au  ajuns  acolo unde sunt exact prin aceleași mijloace: lipsa de  scrupule, de  loialitate, de onoare etc. De ce am practica noi alte rețete decât cele clasice, verificate de istorie ca rețete ale  succesului?!

 

Românii, așa primitivi cum sunt, abia la  1866 și-au adus domnitor din Apus! Cred că românii au avut mai mult de câștigat când au mers după lozinca prin noi înșine! Nu e nicio rușine  dacă ne-am însușit-o și noi, mai ales că românii au abandonat-o  după  1990.

 

Mai mult ca oricând suntem azi în situația de a ne purta  singuri  de grijă. Dacă vom conștientiza această condiție, se  vor ivi in continuare printre  noi bărbații care să ia taurul de  coarne! Nu am nicio îndoială. Cu inventivitate mai ales, dar  și cu  perseverență, cu voință nestrămutată, putem să ne salvăm locul  nostru stralucitor sub soare!

 

O șansă în plus, o au maghiarii din  România. Informația pe care v-o dau trebuie să aprindă în  sufletul  fiecăruia dintre noi speranța, că  vom reuși: sunt si guvernanții români la mâna noastră…Trebuie profitat de ocazie Important este să știm ce  vrem  și să vrem ce trebuie! Putem obține orice, dar să nu cerem lucruri care în timp se pot întoarce  împotriva  noastră! Cum este învățământul în limba maternă, când  am cerut și am obținut mai mult decât ne trebuia!

 

Asta este problema: Să nu mai fim la fel de proști ca ei! Acesta este ultimul meu dor!

 

----------------------------------------

[1] Surse: - https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2020/09/02/primul-ministru-al-ungariei-pericolul-pentru-noi-nu-vine-doar-dinspre-partea-romanilor/ ;

- https://infobrasov.net/pericolul-pentru-noi-nu-vine-doar-dinspre-partea-romanilor-1/

- https://infobrasov.net/victor-orban-pericolul-pentru-noi-nu-vine-doar-dinspre-partea-romanilor-2/








Adriana Stoicescu - Un popor îndobitocit. Ce facem, bre, de 1 mai ?

 



Un popor îndobitocit. Ce facem, bre, de 1 mai ?

Adriana Stoicescu, Magistrat

30 Aprilie 2023

 

Trăim în patria indiferenței, a nepăsării, a ipocriziei și a minciunii.

 

Nu sunt un catolic foarte citit. Nu știu pe de rost texte biblice și nu m-aș încumeta niciodată la un dialog „greu” pe teme de teologie. Am un bagaj mediu de lecturi în ale vieții spirituale catolice, dar îmi place să cred că Dumnezeu mă vede și îmi cunoaște credința, atâta câtă e, știind că sunt plină de păcate dar și de străduință. De aceea, nu îmi dau cu părerea pe temele momentului, dar nu pot să mă abțin și să nu spun:

 

Lăsați Bisericii ce e al Bisericii! Erudiția și cultura nu pot îndreptăți pe nimeni să decidă ce e bine și ce nu pentru Biserică. Lumea modernă nu are nicio „calitate procesuală” să spună lumii consacrate care drum e mai bun și, mai ales, care e calea corectă. Oricum, toate răspunsurile doar Dumnezeu le are. Zbaterile și orgoliile lumești nu cred că Îl impresionează.

 

Cred, mai degrabă, că ar trebui să ne preocupe în ce abis ducem noi lumea, ce lăsăm generațiilor viitoare și ce mai putem face ca să nu o luăm cu toții razna, într-o lume fără Dumnezeu dar cu oameni ce decid ei ce și cum ar trebui să facă Biserica.

 

În ritmul ăsta Îi vom convoca pe Isus la un meeting în care să Îl învățăm varianta corectă și adaptată a demodatului, pentru înalții cărturari și farisei moderni, ”Tatăl nostru”.

 

Trăim în republica miraților. A îngrijoraților. A celor preocupați, ce privesc cu atenție la ce se întâmplă, gata să sară în foc pentru țărișoara lor. Trăim, de fapt, în patria indiferenței cronice, a nepăsării și a ipocriziei. A minciunii.

 

Ce știre, ce noutate, ce șoc.... Un copil cu cuțit la școală. Un copil cu droguri în buzunar. O mamă ce își aruncă pruncul la tomberon. O cucoană parfumată, drogată, ce omoară oameni pe trecerea de pietoni. Păi, la vă așteptați, după 30 de ani de haos?

 

După 89, repetenții au spart tot, au aruncat țara în aer apoi au dat iama in ”Ioropa” să își cumpere, din banii furați de tăticul, BMW uri ruginite, ce trosneau la fiecare curbă.

 

Apoi, s-au întors acasă și au început să ne calce, pe trecerile de pietoni, în timp ce ne scuipau. Venise vremea lor.

 

Fraierii care au învățat? Să dispară din peisaj! Scăpați de legi și reguli, cu tv ce le urla obsesiv că e vremea libertății absolute, repetenții au înțeles că, de acum, ei sunt jupânii. Pe cealaltă parte, urmașii torționarilor de pe la Pitești și Sighet, secretarii de partid din linia a doua, au înțeles că, poate, e și timpul lor. Împreună, și-au dat mâna peste țară și au luat-o, „pă persoană fizică”.

 

Repetenții de ieri au devenit interlopi, dar își spuneau investitori, că dădea bine pe cărțile de vizită, scrise cu auriu și majuscule.

 

Și primul lucru bifat: educația la gunoi. Școala, aruncată în derizoriu. Dascălii? Prăpădiții care mâncau carte pe pită și le făcuseră viața grea, au ajuns unde „meritau”: la coada societății și bugetului. Iar noi, azi, ne mirăm. Păi nu asta s-a vrut?

 

Un popor îndobitocit, care primește papa bun din plastic, bea apa neagră cu bule, mănâncă obsesiv gogoși, precum polițiștii buni din filmele americane și, mai ales, nu pune întrebări. Nu are dileme. Dacă primește și alcool, e perfect, e mai ușor să îi manevrezi când sunt nițel afumați.

 

Emisiuni TV cu asistente dezgolite și gângave, ce se mărită „bine” și uite așa am rezolvat și adolescentele, cu scopul în viață... Nu asta s-a dorit? Cât mai puțină muncă, deloc dacă s-ar putea, cât mai multă distracție, cât mai puțină carte.

 

Drepturi căcălău, nicio obligație. Dascălii, transformați în supușii comitetului de elevi și părinți, își adaptează tabla înmulțirii în funcție de ce vrea dl. Goe. Dacă beizadeaua vrea virgula între subiect și predicat, să fie primit.

 

Geografia e cum „vrea” mușchii părinților, iar istorie nu facem, că nu are rost. Noi suntem istoria și noi decidem cine și ce a făcut acum o mie de ani, că doar e timpul nostru... Ne mirăm și ne văităm și ne smulgem părul din cap. Și atât. Iar dacă mai poate fi ceva salvat, trebuie să aștepte, pentru că noi avem, de fapt, acum, o singură problemă:

 

„Ce facem, bre, de 1 mai ? Băgăm un grătărel, o berică și ne plângem de ce țară de rahat avem”.









Ion Măldărescu - „La rabbia e l'orgoglio” - Trădarea și sinuciderea Europei

 




„La rabbia e l'orgoglio” - Trădarea și sinuciderea Europei

Ion Măldărescu

30 Aprilie 2023

 

În urmă cu 21 de ani, jurnalista italiană Oriana Fallaci publica un excepțional eseu cu titlul sugestiv „La rabia e l'orgoglio” (Furia și mândria)[1]. Un eseu  care a generat înfricoșare și temeri serioase. Chiar dacă astăzi trăim monstruozități de neconceput, apariția eseului a fost încă de pe atunci un strigăt de alertă, de trezire la realitate, un eseu vizionar, corespondent timpului prezent, cu privire la distrugerea civilizaţiei europene, chiar planetare, la care asistăm  neputincioși și impasibili.

 

Scriam cândva că extinderea Imperiului Roman, expansiunea lui Napoleon Buonaparte, Blitz-Krieg-ul alimentat generos de „aliați”, Uniunea Europeană și războaiele de agresiune americane împotriva Vietnamului, Irakului, Iugoslaviei, Libiei, Afganistanului… au urmărit/urmăresc același scop: dictatura și controlul general, suplimentate cu modalități criminale ale sceleraților doritori de putere absolută și control total. Să nu uităm: vechile „imperii” s-au prăbușit…

 

Astăzi, majoritatea europenilor viețuiesc în lagărul concentraționar înstelat - subordonat GloboCap via U.S.A. - lagărul care a provocat năvălirile barbare ale secolului al XXI-lea și incendierea Catedralei Notre-Dame din Paris, năvăliri concepute  pentru metisarea populației după canoanele Caudenhove-Kalergiene. „Scăparea” intenționată a Covidului-19 a folosit/folosește „multiculturalismului” neo-marxist în scopul distrugerii civilizației umane, decimarea populației în spirit Fauci-Bill Gates via Klauss Schwabb-Davos & Biden-Washington D.C., prin maladii criminale create de acești Frankensteini moderni și aruncate asupra oamenirii, prin arderea de vii a pacienților în spitale incendiate... prin „sparanghelizarea” lockdownurilor, prin barbarizarea educației școlare, prin confiscarea copiilor, prin controlul total al individului… Toate acestea nu fac parte din vreo „teorie a conspirației”, ci demonstrează că omul prezentului se află în doliu după decesul „Drepturilor omului”, care au sucombat odată cu lansarea Covid-19 și a vaccinului asasin, generator de „moarte subită”.

 

In cadrul celei de-a treia sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (O.N.U.), printr-un act istoric, Declarația Universală a Drepturilor Omului (D.U.D.O.) a fost adoptată în 1948 prin Rezoluția 217, dar D.U.D.O. nu este un tratat internațional ce ar implica unele consecințe juridice în cazul încălcării acesteia, fiind concepută ca un „ideal comun atins pentru toate popoarele și națiunile”. Printre drepturile garantate  de declarație se numărau: „drepturi civile: dreptul la viață, libertatea și securitatea persoanei, viață privată și de familie, inviolabilitatea locuinței, secretul corespondenței, onoare și demnitate; libera circulație, căsătorie și întemeierea familiei, întrunire pașnică; drepturi politice: dreptul la azil, cetățenie, alegeri; drepturi economice: dreptul la proprietate, retribuție egală pentru munca egală; drepturi procedurale: dreptul de a fi un subiect de drept, dreptul la recurs efectiv, la un proces echitabil; drepturi sociale: asigurări sociale, muncă, dreptul de a înființa sindicate; dreptul la odihnă și timp liber, la un nivel de trai decent și asigurare în caz de boală, șomaj, văduvie, bătrânețe; dreptul la educație”...

 

Jefuită postbelic de U.R.S.S., România și-a scuturat jugul și a marșat pe cont propriu pentru că a avut conducători patrioți. Ajunsese „prea sus”, așa că, susținută de adversarii sovietelor numai atât cât le-a convenit, Gorbaciov și Bush sr. au decis că „«maurul» își făcuse datoria”. Și «maurul» a trebuit să moară. După evenimentele din decembrie 1989, România a fost literalmente vandalizată cu ajutorul cozilor de topor autohtone, furată și distrusă de păsărea de pradă - depravata Uniune Europeană și instituțiile ei agresoare. Avusese dreptate Molotov în 1944, când a spus delegaților români la Moscova: „… să nu ne cereți lemn din pădurile Siberiei… aveți voi destule cozi de topor în țară!”.

 

Tare mult mi-aş fi dorit ca în clipele de cumpănă pe care le trăim să pot afirma asemenea Orianei Fallaci, când scria despre ţara ei, să pot striga și eu din răsputeri despre Ţara mea, România că este: „O Patrie curajoasă, demnă, serioasă, care nu se predă dușmanului, care nu se lasă intimidată de cel care deschide larg ușile agresorului, care nu se lasă șantajată sau prostită din nou de absurdul acelui «politicaly correct», care este mândră de identitatea sa, care salută drapelul în poziție de „drepți”, nu „ducând mâna la șezut”. Dar n-a fost să fie! Ce-a ajuns România în trei decenii? Cei trei „escu” și „aniss”, fiecare dintre ei erijându-se în „Il capo dei capi” ai hoardei mafiote postdecembriste, i-au subminat economia, au sărăcit-o. Trădătorii și piraţii-mercenari au molestat-o, au înlănțuit-o și a expus-o la tarabă pentru vânzare. Au transformat poporul românesc într-o cireadă, într-o „turmă de oi dusă spre prăpastie de nişte ciobani tâmpiţi”[2]! În folosul cui? Al aceleiași creații frankensteiniene – Uniunea Europeană.

 

La finele anului 2014, la şefia familiei mafiote dâmbovițene a fost instalat „Il capo dei capi” obedient GloboCap Davos via Bruxelles, via Berlin, via Viena, via… un anti-român dovedit, o slugă aservită intereselor corporaţiilor transnaţionale şi Noii Ordini Mondiale, care a reușit să declare public România - „stat eșuat”. Toate acestea dau greutate cuvintelor lui Alexandu Vlahuță din celebra sa poezie: „Minciuna stă cu regele la masă/ Doar asta-i cam de multișor poveste:/ De când sunt regi, de când minciuna este,/ Duc laolaltă cea mai buna casă…”. Așadar, putem afirma fără putință de tăgadă că de aproape 34 de ani, trădarea și minciuna stau cu «Cei trei «escu», cu «aniss» și guvernele lor la masă!

 

Atunci cum să nu-i dăm dreptate Orianei Fallaci pentru cuvintele sale: „…pentru mine, Europa înseamnă cultura căreia îi aparțin, civilizația de care sunt mândră. Și acest cinic club financiar care nu apără deloc cultura și civilizația, ci le vinde pentru a-și băga în buzunar jegoșii petrodolari, acest mizerabil loc unde se trăncănește cu bâlbâieli despre similitudini culturale cu Orientul Mijlociu, care pupă picioarele invadatorilor, îi cheamă, această Uniune Europeană care nu e bună de nimic… Este sinuciderea Europei”. […] Suprapatria voastră, suprastatul vostru, supranațiunea voastră, ținute laolaltă numai de ideologia banului, se va destrăma ca Uniunea Sovietică. Europa vorbește franceza, engleza, germana, spaniola, italiana, greaca, olandeza, malteza, suedeza, daneza, norvegiana, maghiara, portugheza, finlandeza, ceha, poloneza, slovaca, româna, bulgara, lituaniana, estona, letona, etc. Și fiecare dintre aceste limbi reprezintă o patrie. O natură, o istorie, un patrimoniu de idei, de obiceiuri și de sentimente, deci un tezaur de ocrotit.

 

Patria nu este o opinie. Sau un drapel, și atât. Patria este o legătură făcută din multe legături care sunt în carnea și în sufletul nostru, în memoria noastră genetică. Este o legătură care nu se poate rupe ca un fir de păr enervant […]”[2].

 

Notă - Oriana Fallaci (n. 29 iunie 1929, Florență, Italia - d. 15 septembrie 2006, Florența, Italia) - jurnalistă  și scriitoare italiană  cunoscută prin numeroasele interviuri cu marile personalități politice din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

 

Aranjament grafic - I.M.

 

-----------------------------------------------------

[1] General Br. (rtg) Gheorghe Văduva

[2] Citiți articolul Oriana Fallaci, La Rabbia e l'Orgoglio (Furia şi orgoliul), Editura BUR Biblioteca Univ Rizzoli - https://www.art-emis.ro/analize/acel-club-financiar-falit-numit-uniunea-europeana









NISTOROIU - Incursiuni prin tărâmul liric al lui Marin Sorescu

 



Incursiuni prin tărâmul liric al lui Marin Sorescu

 

   „Mă joc de-a de toate, cu toți:

   De-a moartea, cu frunza; de-a viața

   Cu bușteanul plecat dimineața

   Din codru, pe tălpi sau pe roți.”

          (ANDREI CIURUNGA)

 

    Trecând dincolo de poemul închinat Luceafărului Mihail Eminescu, Trebuiau să poarte un nume, desigur, singurul reușit, grație purtării de grijă a Profetului nostru, am pășit cu o oarecare temere, și chiar cu o oarecare presimțire prin tărâmul liric al lui Marin Sorescu, aflând cu părere de rău, că, „Soarele” oltean al poeziei daco-române are de fapt multe pete, multe găuri, multe comete nebuloase, mulți meteoriți căzuți peste ritmul iambic zdrobindu-i covârșitor și în profunzime aura slovei care i-a curcit întreaga creația ce se dorea a aparține naturii lirice.

   Fiind ispitit și căzând sub vraja umorului abundent, Sorescu a profanat Poezia pură–Arta sacră.

   DUMNEZEU– CUVÂNTUL ne-a lăsat moștenire Cuvintele, cărora trebuie să le dăm viață, vârstă matusalemică în creație, manifest, atitudine, autoritate, frumusețe, sens, slavă, iubire, caracter!

   Cuvintele, mai ales în POEZIE, care e de esență divină, nu trebuiesc mânate de pe deal în vale sau din vale în deal, ca niște turme de oi ori de capre pentru a face lapte și duse la mulgătoare...

   Cuvintele nu trebuie să dea doar lapte. Ele trebuie să izvorască pâine, vin, apă, miere, lumină, culoare, mireasmă, rugă, taină, cântare, încântare, binecuvântare, comuniune, cuminecare!

   Cuvintele sunt izvoarele spiritului moștenirii noastre arhimilenare, tradiționale – venele regale ale Pantheonului nostru sacru, continuu, dăinuitor și veșnic!

   Apele – izvoarele sunt lacrimile lirice ale Cerului care se preling de pe obrazul albastru, serafic întru îmbrățișarea primăvăratică cu fratele verde, Pământ!

   Curgerea lirică a lui Marin Sorescu nu e un TORENT cu apă limpede, grăbită, surâzătoare, cântătoare, cu privirea albastră în care se oglindesc frumusețea Cerului, a Pământului, precum la POEȚII CRUCII sau la Poeții clasici, ci e un șuvoi de gârlă mare, cu apă tulbure, amenințătoare, țâșnit în urma unei ploi furioase sau a unor ploi torențiale, care cară totul în cale: maluri, mori, podețe, punți, poduri, cotețe, stâni, șatre, căruțe, garduri, turme de oi, de porci, de vaci etc.

    În momentul în care râsul cascadic, umorul-torent s-a transformat în hohote desuete, lacrimogene, lirismul său a devenit pur și simplu un șuvoi prelins ca dintr-o apă de ploaie...

   Cuvântul ales pentru a fi frumos el trebuie să fie un fir de gând imaculat, angelic, tors din Caierul Cerului albastru și urzit în verdele pământului, pentru a da roadă spirituală creației tuturor oamenilor de spirit, dar mai cu seamă și osebire marilor Poeți religioși!

   Cu cuvântul frumos țesem brocartul slovei, peste care se îmbracă purpura solemnă și mantia aurie, întrupând astfel POEZIA în toată splendoarea sa, princiară, regală, imperială, sacerdotală și divină!

   Lăsând gândul de izbeliște să necheze în islea plină cu scaeți a ateismului sau a liber cugetătorului, ori a autonomului, cuvințelul iese pitic, chircit, stâlcit, cocoșat, șchiop, chior, clăpăug, cu gura strâmbă și buza rânjită, atârnând în jos, astfel că slova, care împrumută caracterul, ținuta, scopul, metehnele autorului ajunge o veritabilă cerșetoare, desculță, în cârje, în zdrențe, peticită, cu mâna colțuroasă, buboasă, crăpată  întinsă în vânt spre ajutor.

   Creatorul, mai ales cel liric, nu trebuie să se întovărășească cu vicisitudini, cu ispite ale fanteziei gândului său gri, cu deșertăciuni ale închipuirii, care să-l contamineze cu răul, fiindcă moralitatea și spiritul său se degradează și, efectul acestei degradări, cum mărturisește marele Ierarh Apărător al Ortodoxiei Dacoromâne, Mitropolitul Longhin de Bănceni-Bucovina-Ucraina, prigonit azi pe viață și pe moarte pentru ADEVĂRUL – HRISTOS și ADEVĂRUL ROMÂNESC, devine rodul desacralizării și îndepărtării de Dumnezeu.” (Episcopul Longhin, Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!, Sf. Mănăstire Bănceni, 2015, p. 26-27)

   Poetul trebuie să fie un Semănător de cuvinte alese care, prin graiul frumos și ruga fierbinte le ajute să crească, să înflorescă, să rodească, să se înfrățească, astfel ca RODUL lor să fie doldora binecuvântat în har, cântare, miresmă, candoare, splendoare și sublim.

   Autorul liric nu trebuie să secere cuvintele înainte de a le semăna, de a le îngriji, de a le crește.

   Nu toate numirile, denumirile de ființe, lucruri, elemente, fenomene etc., purcese din gândurile unor fulgerări negre, dintr-o țâșnire haotică, din tunete viclene, care năpădesc cerul încețoșat al minții sunt cuvinte potrivite pentru POEZIA frumoasă, pură, religioasă.

   POEZIA pură, religioasă este asemeni CUMINECĂRII sfinte, în care Sacerdotul ales, alege pâinea curată, dospită, rumenită și vinul regal, înmiresmat, cu chip vesel de lacrimi rubinii!

   Marin Sorescu și-a adunat cuvintele de peste tot, de oriunde, cu arcanul ca pentru încorporare, pentru vers și în funcție de dispoziția sau indispoziția clipei le-a biciuit ca pe niște amărâți de recruți: la stânga!, la dreapta!, culcat!, salt înainte!, pas alergător!, stânga împrejur!, târâș!, mersul piticului!, saltul broaștei!...

   Astfel, că la finele instrucției literele-recruți, erau făcute harcea parcea, nu mai puteau alcătui o coloană ordonată de cuvinte alese, care să formeze o grupă solemnă, o grupă de elită pentru a da onorul la o festivitate grandioasă de creație precum este sacra POEZIE.

   Cuvintele alese care vor oficia actul sacru al POEZIEI, trebuie să aibă literele împodobite de gală regală, precum Corul Madrigal ori perechile de dansatori-artiști care ațintesc privirea lumii la Concertul de vals vienez, ce îmbrățișează Anul Nou care a venit sau literele să fie gătite în tradiționalele costume populare, cu IILE și FOTELE sublime - veșmintele cele mai aproape de sufletul ROMÂNULUI care, prin strălucire, prin cântec și prin joc încântă milenar omenirea!

   Cuvântul lui Sorescu, născut din gândul-bidiviu de abanos, lăsat liber, în sălbatica prerie a imaginației, a ajuns un cîrlan permanent zburdalnic, ce sare peste orice obstacol, care scurmă pământul cu copitele hunice, nechează des și mușcă dacă te apropii să-l mângâi pe coamă.

   În lirica-umor-amor, într-un pamflet-liric sau un fel de tragi-comedie a lui Sorescu, cuvintele nu zâmbesc, nu râd, nu cântă, nu joacă niciodată horă, brâu, sârbă, căluș, tangou ori vals.

   Marin Sorescu adună cuvintele sub toate închipuirile de gând chiar dacă sunt negre, gri, posace, cețoase, în șatră, cu coviltir, cu cearcăne, pistruiate, strâmbe, proletare ori refractare.

   Lirică lui Sorescu este un haos alcătuit din aglomerări, surpări, alunecări, depuneri, aluviuni...

   Părinții filocalici ne îndeamnă să cercetăm „duhul și rostul” unei exprimări grăite ori scrise.

   Un gânditor, prozator, artist, teolog, filosof, preot sau poet al TERREI MIRABILIS – DACIA MARE, nu poate crea decât despre FRUMUSEȚEA spirituală a acestei VETRE primordiale, spre a o ajuta să redevină copia fidelă a acelui Paradis creat dintru început pentru Omul divin.

   Condiția esențială este însă, ca autorul respectiv să aibe în sine această frumusețe cerească!

   Poezia nu este un refugiu al deșertăciunii, cu versuri ca niște dâre adânci prin deșertul bășcălios al fantasmagoriei și nici o mărșăluire alunecoasă prin mlaștinile disperării.

   Sorescu a strâns la grămadă: absurduri, ciulini, gâze, ceață, păianjeni, viezuri, țânțari, viespi, mușuroaie, viforniță, gărgăuni, beznă, vârtej, febră, languste, amețeli, horn, chibrituri, furtuni, tălpi, sticlă, vânt, tâlhari, purici, șopârle, mașini, hoți, cai, cafea, furnici, pârghii, femei, vise, indigo, nuduri, noduri, tutun, gripați, cămile, halebarde, șerpi, paie, pietoni, pitoni, zgomote, ouă, clești, lăzi, prăpăstii, butoaie, uși, popice, meniu, bile, cercuri, animale de pradă, otrăvuri, melci, viscole, cearcăne, pisici, raci, coșmaruri, delir, molimă, vrăjitoare, explozii, clopote etc. (aceste înșiruiri sunt titluri, parte, din volumele poezilor sale, strânse cu migală satirică...)

   Când maestru Sorescu a preparat de fiecare dată meniul său liric a greșit întotdeauna rețeta: a pus destul haz sacadat, american, mult umor de muștar englezesc și l-a condimentat cu prea multă bășcălie de târg, ieșind ceva nedefinit, dar picant, acru, sărat, afumat, lacrimogen.

   Florile de mucegai ale lui Arghezi sunt parfum pe lângă dârele pestilențiale ale lui Sorescu.  

   Cuvintele nu trebuie stâlcite, strivite, batjocorite, împroșcate cu venin, stropite cu ură, aruncate la coș, în tomberon, la gheena sau în groapa comună...

   Creatorul, în libertate fiind, nu trebuie să fie temnicerul sau gaborul brută care înjura, scuipa, lovea cu pumnii, cu bocancii, cu cauciucul, cu ce nimerea în deținutul întemnițat religios...

   În sprijinul „acuzării”, „geniului” operei lirice a lui Marin Sorescu, ne vine însuși autorul.

                                            În groapa cu cuvinte

   „Mă aflu-n groapa cu cuvinte,/ În care nu te joci:/ Nu-s numai lei, ca la Samson,/ Ci tigri, lupi și foci.// Răcnesc la ele, le lovesc/ Cu pumnul peste falcă,/ Dar ele iarăși se reped/ Și-mi smulg cîte o halcă.// Ca într-o apă mă scufund,/ Cu cât mai mult mă-ncaier,/ Ci sufletul eu vi-l trimit/ Prin bulele de aer.// Iar dacă într-o zi cu soare/ Voi dispărea de tot:/ Cătați-mă-n acele vorbe/ Care se ling pe bot”.

                                      Creație

   „Scriu pe cutremure,/ Și dacă unele cuvinte/ Îmi alunecă mult mai încolo,/ Numai scoarța pământului e de vină/ Cu lipsa ei de stabilitate.// Nici nu știi/ Când se cască sub masa ta un vulcan,/ Și după o zi de muncă/ Te poți iscăli direct pe cenușă”...

                               Perseverare

   „Voi privi la iarbă/ Până voi obține titlul/ De doctor în iarbă.// Voi privi la nori/ Până voi ajunge laureat/ Al norilor.// Voi trece pe lângă fum/ Până cînd fumul, de rușine,/ Va deveni iar flacăra/ De la început.// Voi trece pe lângă toate lucrurile/ Pînă cînd toate lucrurile/ Mă vor cunoaște.”

                              Frescă

   „În iad păcătoșii/ Sînt valorificați la maximum.// Femeilor li se scot din cap,/ Cu o pensetă,/ Clamele, agrafele,  inelele, brățările,/ Pînzeturile, lenjeria de pat./ După aceea sînt aruncate/ În clocotul unor cazane,/ Să fie atente la smoală,/ Să nu dea în foc.// Apoi unele/ Sînt transformate în suferințe/ Cu care se cară la domiciliul dracilor pensionari/ Păcatele calde.// Bărbații sînt și ei folosiți/ La cele mai grele munci,/ Cu excepția celor foarte păroși,/ Care sînt torși din nou/ Și făcuți preșuri.”   (Marin Sorescu, Poezii, Scrisul Românesc, Craiova, 1990)

   Tot așa s-ar putea derula opera sa de la o dandana lirică la o altă dandana oacheșă, hazlie...

   Cunoscutul interpret al literaturii române pentru lumea anglofonă, Roy MacGregor-Hastie, privitor la opera dramaturgică și lirică a lui Sorescu, află o veritabilă „dezintegrare a realului”, prin faptul ostenitor, poate și ostentativ al olteanului de Dolj, de a se dovedi un minunat „organizator de haos”. (Rame, douăzeci și cinci de Poezii de Marin Sorescu, Versiune engleză și cuvânt înainte de Roy MacGregor-Hastie, Ed. Eminescu, București, România, 1972)

                                    Viziune

   „Mă îngrășam treptat,/ Cîte o tonă în fiecare zi,/ Începînd cu sufletul.// Ca orice om care se respectă/ Îmi urmăream propria evoluție/ Cu ochi foarte mari.// Și cum pronuțarea unor cuvinte/ Cum ar fi „inimă”, „frunte”, „cap”/ Mi-ar fi putut trezi niște sentimente oarecare,/ Stînjenind astfel îmbucurătorul proces de creștere,/ Mi-am împărțit trupul/ În pătrățele,/ Ca la șah.”(op. cit.,p.62)

   „E UȘOR A SCRIE VERSURI, CÎND NIMIC NU AI A SPUNE!”, a mărturisit de fiecare dată de Jos, mărturisește mereu de Sus, Lucefărul Cerului geto-daco-român Mihail EMINESCU.

   Mărturia lui Marin Sorescu din Cuvînt înainte, în Poezii este destul de edificatoare. „Întîmplarea de-a fi poet – oarecum”, corect spus oarecare, acea „pedeapsă blîndă”, i-a creat un „cuibar de spaime, obsesii, stări și nestări de suflet, de spirit, de destin.

   Scrisul e, la urma urmei, și o poveste de înstrăinare; mărturisindu-te, te lași în urmă.”  (p. 5)

    Scrisul, creația adevărată, spiritual-religioasă nu poate fi niciodată înstrăinare, dimpotrivă este o AGRĂIRE vie, de suflet și har, o CHEMARE, o AFLARE, o ALEGERE, o REGĂSIRE, o ÎMPLINIRE, o VOCAȚIE, o MISIUNE, o MĂRTURISIRE de CREDINȚĂ, o sacră DEVENIRE-DĂINUIRE!

   Mărturisindu-te prin Neam, Națiune, Vatră, Patrie, Popor, te afli în comuniune cu ei și cu Dumnezeu, iar Opera devine cuminecare cu Cerul și Pământul Patriei, cu Sfinții și Strămoșii tăi ai tuturor timpurilor, dar și cu oamenii de spirit ai lumii universale. 

   Creatorul liric are privilegiul de a deveni POET prin curajul, mesajul, onestitate, caracterul, viziunea sub care opera sa trezește, purifică, zidește, înalță, înnobilează, dă continuitate, dăinuire Națiunii sale, pentru a fi întâia Aleasă între cele de frunte ale Pământului și Cerului.

   Marin Sorescu a rămas totuși unul dintre marii Umoriștii ai liricii sale fără sens și fără spirit. Păcat!

   Proletcultismul umanitar „multilateral dezvoltat” a fabricat și la noi în atelierele de lucru, atee, pe vremea roșie, la comandă, cu sprijin proletar, non valori, secături, stârpituri, obsedați, posedați, însemnați (mutilați), rebuturi literare, deșeuri ale subculturii, lăsându-ne prin urmașii lor, direcți și indirecți o moștenire hidoasă, caricaturală, înspăimântătoare, care profanează prin licuricii de astăzi ai Flăcării violet,  Pantheonul nostru ancestral-sacerdotal-spiritual-divin.

   A fi POET religios – Geniu creștin este alegerea Cerului!

   A scrie versuri bune este o bucurie a destinului tău!

   A scrie versuri ca exercițiu liric este alegerea ta!

   A profana Arta lirică însă, mă refer îndeosebi, la cei de azi, de aici și de dincolo, la licuricii violeți – violenți, violatori ai spiritului, când nimeni nu te forțează, sau poate te obligă cineva?, când nu ai nimic de pierdut sau poate ai mult de câștigat, ține de urâțenia sufletului, de starea patologică, de inima împietrită, de obezitatea egoului, de parvenitismul social, de demență intelectuală, de săracă cultură, de bogată imoralitate, de mutilarea și moartea spirituală

 

   30 Aprilie 2023

   + Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu