miercuri, 26 aprilie 2023

Adrian Munteanu - Proiect adresat conducerii Uniunii Scriitorilor din Romania

 




Proiect inițiat de Adrian Munteanu și adresat conducerii centrale a Uniunii Scriitorilor

 

 

Stimate domnule președinte, Nicolae Manolescu, stimați membri ai conducerii Uniunii Scriitorilor din România,

dragi colegi din filiala Brașov a USR,

 

 

      Sunt Adrian Munteanu, membru al Uniunii Scriitorilor din  2008.

M-a bucurat îndemnul recent al domnului președinte, adresat scriitorilor, de a intensifica contactul direct cu tânăra generație prin deplasarea în școli.

    În ce mă privește, începuturile acestei preocupări au avut loc cu 20 de ani în urmă când am efectuat un turneu în Canada, de la Vancouver la Montreal, cu un spectacol de basme în versuri. Am continuat cu alcătuirea unor spectacole pentru alte categorii de vârstă. Sunt preocupat să-mi perfecționez modalitatea de prezentare, să aduc noul, chiar ineditul, introducând  proiecții de videoclipuri, creație proprie, în care poezia își amplifică impactul prin asocierea cu imaginea și muzica. Am realizat spectacole, atât pentru copii cât și pentru adulți, în Italia, Germania, Scoția, SUA și Canada. Spectacolele s-au bucurat de aprecieri favorabile peste tot. Întâlnirile de până acum au demonstrat că elevii primesc foarte bine o astfel de formă de prezentare, recunoscându-i dinamica, diversitatea, absența imobilității.

     Mă adresez dumneavoastră cu următoarea propunere: realizarea unui proiect național care s-ar putea numi „Scriitorii se întorc la școală” sau oricare alt titlu mai potrivit se imaginează. În cadrul proiectului, mă ofer să susțin două variante de spectacol, pentru elevii de liceu și pentru cei din ciclul primar, oriunde se va considera posibil și necesar, în spații neconvenționale, în unitățile de învățământ din orașe mari, dar și din localități unde întâlnirea cu scriitorii este sporadică, dacă nu chiar inexistentă.

Fiecare din cele două spectacole are durata de o oră. Precizez că voi susține aceste spectacole fără pretenții materiale.

     Propun ca acest proiect să fie organizat din inițiativa Uniunii Scriitorilorcu implicarea Ministerului Culturii și a Ministerului Educației Naționale, pentru ca inițiativa să aibă consistență și ritmicitate. Proiectul poate fi amplificat prin contribuția membrilor fiecărei filiale a Uniunii  deoarece există scriitori care, cu mijloace particulare fiecăruia și cu inventivitate, pot aduce experiențe inedite.

     Am decis să mă adresez conducerii centrale a Uniunii Scriitorilor, pentru că văd consistența acestui proiect doar dacă are anvergură națională și nu rămânenumai o inițiativă locală.

     Pentru a mă defini ca poet și interpret, adaug mai jos înregistrarea unuia dintre spectacole.

Răspund oricând pentru eventuale completări și detalii.

Cu respect și salutări de la Brașov!

 

Adrian Munteanu

0752183227

www.amsonete.ro

https://www.youtube.com/watch?v=6ox_XVtyPy4










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu