joi, 27 iunie 2019

``Românii de la Dunăre şi celţii din Wales vorbesc una şi aceeaşi limbă!`` - Samuil Kolescri





'Tatal nostru" in limba celta

In anul 1972, eram in Anglia, cu ing.Popa de la ISCIR Brasov, in interes de serviciu.                     
 Intr-o zi  ne aflam intr-o escursie, de dumineca, stand la o masa de pranz, cu o familie de oameni mai in varsta, englezi. Noi vorbeam romaneste.              
 La un moment dat, domnul, ne intreaba: "In ce limba vorbiti?" I-am spus, ca in lb. romana. Suntem romani. La mirarea lui, i-am aratat pasapoartele. Era uimit. "Nu se poate. Vorbiti galeza veche!" Ne-a repetat          cateva cuvinte ce le auzise de la noi. Am ramas uimiti, si-n prima faza, parca, speriati.               
 Ajunsi in tara am mai povestit unor cunoscuti povestea si,vazand uimirea si neincrederea lor, n-am mai vorbit despre acest subiect.           
Azi sunt bucuros ca pot sa vorbesc din nou despre acest episod. Va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi cele scrise de mine.

  AUZITI MINUNE! desi citisem demult despre aceasta, ma bucur ca au inceput sa iasa la iveala toate cele legate de daci, geti, .. (chiar si duch=olandez vine de la dacul nostru), originile noastre care n-au nici o treaba cu romanii (italienii) sau latinii si ca sint inca zone pe glob (Africa Centrala, interiorul Indiei, Franta, Belgia, America de Sud ...) unde se vorbeste f. clar un dialect ce seamana perfect cu lb.noastra romaneasca! ia de vedeti mai jos!

    ``TATĂL NOSTRU``in lb celtă, dialectul vb. in Tara Galilor / Wales din Regatul Unit
  (Publicat de către istoricul englez J.Chamberlayn in anul 1715 / `Dacia Magazin` nr 5, iunie 2003).

`` Poerinthele nostru, cela ce esti en cheri
Svintzasca-se numele Teu
Vie emperetzia Ta
Facoesa voe Ta   En tzer asa si pre poement
Poene noastre datorii le noastre
Cum si noi le loesoem datornicilor nostri
Si nu dutze pre noi la ispitire
Tze ne mentuieste pre noi de vi(c)leanii ! ``
Amin    ………

 Deşi scris aproape în lb română*, acest text păstrează o mulţime de arhaisme gramaticale, TOATE găsite şi in textele `tăbliţelor`!
 Interesant: NU se întrebuinţează aproape deloc `comprimarea cuvintelor`- element specific lb dace / gete!
 * La sfârşitul sec XIX, citind acet text, istoricul...ungur Samuil Kolescri, afirma : ``Românii de la Dunăre şi celţii din Wales vorbesc una şi aceeaşi limbă!``….

-----

Comentariu:

Este exact cum am scris in cartea “Intre doua lumi” ca DACIA/TRACIA a fost o tara a iubirii si a pacii care se intindea peste toata Europa pana cand cei din opozitie s-au razvratit si au fugit retragandu-se in peninsula Italiei formand Imperiul Roman tot c-am asa cum au facut-o si americanii fugind din Europa. Apoi au inceput rafuielile si incetul tara s-a divizat in intregi triburi/regiuni retragandu-se prin diferite colturi ale Europei formand noi tarisoare, civilizandu-se in directii diferite. Toti europenii suntem frati insa nu o recunoastem din orgoliu sau moft. Alti hoti mai mari/negociatori precum Trump prefera sa-i tina in conflict/dezbinati ca sa-i mulga incontinuare. La origine omul european nu e violent/razboinic ci doar usor influientabil/de prostit - intrebati femeia si “Bruxellesul”. B.T.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu