vineri, 8 mai 2020

Material pentru cenaclul Asociației ASRAN ,,Destine literare”- Montreal, Zoom




Eminescu ASRAN


Bună ziua,
Vin azi, în fața Domniilor voastre, anticipând Comemorarea lui Mihai Eminescu, din 15 iunie 2020, când se împlinesc, 131 de ani ,  de la data de  15 iunie 1889  când Luceafărul nostru Mihai Eminescu s-a ridicat la cer, el luminând de acolo, mereu viu, în eternitate.

Vă voi prezenta nu  o prelegere ci  un top de carți dragi mie, care se găsesc în biblioteca mea personală , fiecare din ele vorbindu-vă în câteva cuvinte , dar, ele însele,  debordând tacit o mare de idei.  Subliniez că între aceste cărți se găsesc și trei cărti cu valoare bibliofilă, eu fâcând parte dintre cei pasionați de bibliofilie.

Petit Larousse,  Ediția 1976 ni-l prezintă pe Eminescu, ,,autor de nuvele și povești populare, un mare romantic, cel mai mare poet național al românilor”.
*
 În Petit Larousse, Ediția 2000, Eminescu este prezentat ca ,,poet liric, de inspirație filozofică, socială și erotică, marele poet național al României.
*
În Ediția Larousse din 2005 , nu s-a mai modificat nimic față de Ediția din anul 2000, repetându-se înscrisul din Ediția Larousse , anul 2000.
*
Cartea mea de căpătâi, ca elevă de liceu, cititoare și mai târziu poetă și autoare de cărți în versuri și proză, pentru copii și adulți:  ,,Poezii” de M. Eminescu,  ediție întocmită și comentată de George Călinescu, Editura Nationala G.B. Mecu, 1943. Texte stabilite de Perpessicius, prefață și note de George Munteanu.

În afară de poezii, cartea are si un capitol de aprecieri critice semnate de: Titu Maiorescu, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Ion Luca Caragiale, Constantin  Dobrogeanu Gherea, Gib Ibrăileanu, Ion Slavici, Nicolae  Iorga, Vladimir  Streinu,  Tudor Arghezi, D. Popovici, Mihail Sadoveanu, Perpessicius,  Mihai Beniuc, Tudor Vianu, Al. Rosetti,  Șerban Cioculescu, George Călinescu, Al. A. Philipide,  George  Ivașcu,  Al. Piru,    Matei Călinescu,  Eugen Simion.
Cartea mai conține și un tabel cronologic al operelor lui Mihai Eminescu.                      




*

Mihai Eminescu, ,,POEZII” Ediția a II-a, Editura Tineretului, 1967, texte stabilite de Perpessicius, Prefață și note de George Munteanu. Antologie întocmită în redacție de Virgiliu Ene însumează majoritatea poeziilor antume și postume, ,,cele mai de seamă”. Textele au fost ,,reproduse” după Mihai Eminescu din ediția îngrijită de Perpessicius în 1964, Editura pentru literatură.
Prefața de 30 de pagini este semnată de George Munteanu.
 Aprecierile critice sunt reproduse după ediția MECU  din 1943,  din Titu Maiorescu, B.P. Hașdeu, I.L. Caragiale, C. Dobrogeanu  Gherea, G. Ibrăileanu, Ion Slavici, N. Iorga, Vladimir Streinu, T. Arghrzi, D. Popovici, Mihail Sadoveanu, Perpessicius, Mihai Beniuc, Tudor Vianu, Al. Rosetti, Șerban Cioculescu, G. Călinescu, Al. A. Philipide,  George Ivașcu,  Al. Piru, Matei Călinescu, Eugen Simion, Cartea se încheie cu un tablou cronologic al operelor lui Mihai Eminescu.
                          




*

Mihai Eminescu , Proză, Ed. Albatros, 1976, Colecția Lyceum, Prefață de Zoe Dumitrescu-Bușulenga. Urmează Tabelul  cronologic biografic al  lui Mihai Eminescu,  încheindu-se cu aprecieri la ‘’insanitatea” poetului și moartea.
Urmează nota asupra ediției semnată de Colecția ,,Lyceum” text stabilit de  Eugen Simion și Flora Șuteu. Cartea are un capitol de aprecieri critice semnate de Tudor Vianu, George Călinescu, Al. Piru, Eugen Simion.
Bibliografia selectivă din carte a fost aleasă din anologiile și studiile despre Mihai Eminescu, aparținând lui George Călinescu, G. Ibrăileanu, N. Iorga, Al. Piru, Tudor Vianu, și ații... mai nou afirmați…




*
Bibliocaseta Mihai Eminescu, 2002, Profesor Dr. Ion Soare, Colecția Tezaur literar românesc, Editura ,,Fortuna”. Cuprinde cinci mini-volume: Poezii antume, Poezii postume, Proză literară, Teatru,  Publicistica, Corespondența. Este o ediție bibliofilă.




*
Vă prezint o carte bibliofilă liliput, ,,Luceafărul” de Mihai Eminescu  editată și sponsorizată de bibliofilul Prof Dr. Ion Iliescu, Universitatea  Timișoara, 1983, Ilustrație Vasile Pintea,  texte transcrise cursiv de Iuliu Martin.

Această mini-ediție a poeziei ,,Luceafărul” de Mihai Eminescu este o bijuterie bibliofilă, și poate odată va fi posibil să vă vorbesc de  pasiunea mea de bibliofil câștigată timp de 14 ani, lucrând la fondul vechi de carte și periodice de la Biblioteca Județeană din Timișoara.




*

Și cea mai recentă realizare, de data aceasta prin sponsorizarea de către mine, ,,Poezii” de Mihai  Eminescu, Editura Bârda, 2015, ediție anastatică,  care este copia fidelă,  reproducând  Poesii de Mihail Eminescu, ediția a opta mie de exemplare, cu o notă bibliografică de  Titu Maiorescu,  București, Editura librăriei Socecu & comp. 1901, după exemplarul original care se află la Biblioteca Academiei  Române.
Această carte de suflet, volumul anastatic, tipărit în doar 1oo de exemplare a făcut de fiecare dată la Sărbătoarea și Comemorarea lui Mihai Eminescu, un frumos dar și înconjur în asistență, în special la Statuia lui Eminescu ridicată în Parcul Românilor din Montreal.
Dacă timpul îmi permite, voi spune și cum am ajuns în posesia online a originalului acestei cărți, sau poate pentru o dată viitoare…









*
       

 Vă mulțumesc, Melania Rusu Caragioiu, Vice președintă ASRAN








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu