miercuri, 5 aprilie 2023

Radu Moțoc - RĂPIREA BUCOVINEI

 




RĂPIREA BUCOVINEI

O interesantă antologie, legată de textele publicate de Mihail Eminescu consacrate Bucovinei, au fost puse în valoare de Dimitrie Vatamaniuc, în anul 1996. Acestă antologie a fost intitulată RĂPIREA BUCOVINEI și a apărut la Editura Sæculum I. O. din București.

În prefața acestui volum, Vatamaniuc face o o scurtă prezentare a lui Mihail Eminescu, începând cu rădăcinele lui de familie și terminând cu legăturile poetului cu Bucovina. Prezentăm câteva pasaje din această prefață:

„Istoricii literari au irosit multă energie în căutarea originii familiei în afara spațiului geografic al comunității noastre naționale. Discuțiile îndelungate în jurul ipotezei originii străine a familiei poetului li se pune capăt prin demonstrarea, pe bază de documente, a originii transilvănene a străbunilor lui Eminescu, care trec în Bucovina încă din secolul al XVIII-lea, ca urmare a obligațiilor iobăgești, persecuțiilor religioase și angaralelor militare.

Din Bucovina, o ramură a familiei, cea întemeiată de tatăl poetului, se strămută în Moldova. Petrea Iminovici, cel mai vechi ascendent al familiei poetului, trăiește în Călinești, satul de la nord de Dărmănești, pe moșia boierului Ienachi Cârstea, ca țăran clăcaș.

Vasile Iminovici, bunicul poetului, figurează în registrele de stare civilă ale comunei Călinești, cu începere din 13 noiembrie 1804. Este căsătorit cu Ioana Sârghie, originară tot din Transilvania. Documentele precizează că bunicul poetului știa carte, îndeplinea funcția de cântăreț la biserică, avea gospodărie proprie și era scutit de obligațiile iobăgești. Vasile Iminovici și Ioana întemeiază o familie cu patru fete și patru băieți. Gheorghe este cel care dezvoltă ramura familiei din Moldova, la Ipotești, în ținutul Botoșanilor.

Eminescu pășește pe pământul străvechi al Bucovinei în octombrie 1858 și urmează alături de frații lui cursurile liceului german din Cernăuți. Din septembrie 1960, îl vedem elev în clasa I-a la Obergymnasium din Cenăuți, împreună cu Gheorghe, fratele său mai mare. Are ca profesor de română pe Ion G. Sbiera, care îl suplinește pe Aron Pumnul. În ianuarie 1866, este la Cernăuți în gazdă la Aron Pumnul și asistă la stingerea din viață a îndrumătorului său spiritual. La Cernăuți, în 1866, îngrijește biblioteca românească a elevilor cernăuțeni, adăpostită în casa lui Aron Pumnul și se anunță ca elev în clasa a V-a.

Eminescu are o contribuție decisivă ca secretar al Comitetului de organizare, în pregătirea serbărilor de la Putna.

 

Stabilit la Iași, Eminescu trece clandestin în Bucovina în anul 1875, cu broșura întocmită de Mihail Kogălniceanu și Ioan Slavici, Răpirea Bucovinei după documente autentice, act de acuzare a Curții de la Viena privind anexarea acestei provincii în 1775. Este găzduit de T. V. Stefanelli, colegul său la liceul cernăuțean, care ne-a lăsat cele mai informate și credibile mărturii pentru biografia eminesciană.

Eminescu întreține legături strânse cu Bucovina și prin Aglaia, sora sa, căsătorită în 1871 cu Ioan Drogli, profesor la Cernăuți.

Poetul face o paralelă între anexarea Bucovinei și cea a Basarabiei de către Imperiul țarist în 1812 și arată că ele nu au fost cucerite pe calea armelor, ci printr-un târg încheiat în cancelariile diplomatice între imperiile vecine. Problema principală abordată se referă la germanizarea provinciei.

Politica Curții de la Viena este îndreptată împotriva vechilor instituții bucovinene, biserica și școala. Eminescu consacră bisericii și școlii un studiu documentat, la capătul căruia scoate în evidență că românii din Bucovina erau supuși unui regim excepțional de dur.

Înființarea Universității din Cernăuți grăbește procesul de germanizare a provinciei. Profesorii erau adunați din imperiul austriac, fără o pregătire științifică de specialitate, însă erau propagatori zeloși ai politicii Curții de la Viena. Studenții români de la Universitatea din Cernăuți erau supuși de administrația austriacă la un tratament agresiv. Bucovina nu va ierta niciodată Austria pentru întemnițarea lui Ciprian Porumbescu, care a grăbit sfârșitul acestuia. Eminescu acordă o mare atenție personalităților cu rol important în istoria și viața culturală din Bucovina, precum Grigore Ghica Vodă III, asasinat pentru faptul că se opusese anexării Bucovinei. Este amintit și Silvestru Morariu, care, numit în fruntea bisericii din Bucovina, avea să devină cea mai de seamă personalitate a acestei instituții, cu merite deosebite în apărarea ființei noastre naționale.

Curtea de la Viena se preocupă stăruitor după anexarea Bucovinei din 1775 de introducerea unei administrații, care să servească interesele sale economice și politice. Una din aceste măsuri urmărea luarea în stăpânire a proprietăților populației românești, punând în discuție, ca pretext, prezentarea titlurilor de proprietate. Eminescu se identifică cu drama Bucovinei supusă vicisitudinilor istorice și luptă în apărarea ființei naționale a poporului român”.

Lucrarea prezintă și o CRONOLOGIE a istoriei Bucovinei din perioada 1412 și până la anul 1940. Sunt menționate multe evenimente, care au marcat istoria Bucovinei, având ca sursă și lucrările scrise de Eminescu. Printre aceste momente istorice vom menționa căteva:

-         1808. Familia Hurmuzachi se stabilește la Cernăuca și joacă un rol important în viața politică și culturală a Bucovinei.

-         1848 mai 20. Marea Adunare Națională de la Cernăuți cere separarea de Galiția, autonomia provinciei, desființarea clăcii și a dijmei, egalitatea între confesiuni, desfacerea de Corlovaț și alegerea episcopului de un congres bisericesc.

-         1848. Familia Hurmuzachi găzduiește revoluționarii moldoveni, printre care Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Costache Negruzzi, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Gheorghe Sion.

-         1862. Se aprobă, prin decret imperial, stema Ducatului Bucovinei, care se blazonează astfel: ,,despicat, primul de azur şi al doilea stacojiu, cu un cap de bour de culoare naturală în inimă, însoțit la dextra, la senestra şi în cef de câte o stea în şase raze de aur. Mantie de purpură căptușită cu hermină, cu ciucuri de aur, timbrată de o coroană princiară închisă cu fleuroane”.

-         1865. Apare primul număr al revistei lunare Foaia Societății pentru Literatura și Cultura Poporului Român în Bucovina. Printre colaboratori se numără și Vasile Alecsandri, care trimite o biografie a lui Alecu Russo, care a fost culegătorul Mioriței.

-         1871. Eminescu adresează o scrisoare lui Dumitru Brătianu, în care îi mulțumește pentru sprijinul acordat în pregătirea serbării de la Putna.

-         1875. Apare broșura Răpirea Bucovinei după documente autentice, cu o prefață de Mihail Kogălniceanu și o antologie de texte scrise de Ioan Slavici din colecția de documente adunate de Eudoxiu Hurmuzachi. Se face și o traducere a broșurii în limba franceză. Eminescu o duce în Bucovina și o difuzează la Cernăuți. Autoritățile austriece dispun sechestrarea ei pentru că broșura condamnă în termeni necruțători politica de anexare a Bucovinei la imperiului vecin.

 


-         1875. Se inaugurează Universitatea din Cernăuți, cu trei facultăți: filologie, juridică și teologică. Presa din Viena scria că menirea acestei Universități constă în „a desăvârși germanizarea Bucovinei”. Profesorii sunt aduși din imperiu și nu reprezentau, cum arată Eminescu, personalități recunoscute în viața științifică. Cursurile se țineau în limba germană.

-         1876. Eminescu publică în Curierul de Iași un studiu în care analizează, pe bază de documente, situația din Bucovina și Transilvania sub stăpânire austro-ungară. Denunță politica îndreptată contra bisericii și școlilor românești din Bucovina.

-         1877. Autoritățile austriece din Cernăuți dispun desființarea societății studenților Arboroasa. Sunt arestați studenții: Ciprian Porumbescu, președintele societății, Zaharia Voronca, Constantin Morariu, Orest Popescu și Eugen Sireteanu, pentru „înaltă trădare”. Tuberculoza de care suferea Ciprian Porumbescu s-a agravat în închisoare, grăbindu-i sfârșitul, la nici 30 de ani.

-         1885. Dionisie O. Olinescu înființează Societatea arheologică română din Bucovina. În comitetul de conducere intră și Aglaia, sora lui Eminescu. Societatea desfășoară o activitate rodnică în recuperarea vestigiilor trecutului de pe pământul Bucovinei. Olinescu întocmește și o Hartă arheologică a Bucovinei.

-         1889. Presa bucovineană evocă personalitatea lui Eminescu la încetarea sa din viață și insistă asupra legăturilor sale cu Bucovina.

-         1910. Curtea de la Viena comunică recensământul populației din Bucovina. Dacă în 1774 românii numărau 52.750 de persoane, în 1910 sporesc la 273.254 de persoane. Germanii, polonezii, maghiarii, armenii și alte naționalități numărau, luate împreună, 4.000 de persoane, dar în 1910 ating cifra de 216.474 de persoane. Ucrainenii sunt înregistrați în 1774 cu 15.000 de persoane, ca în 1910 să asistăm la o creștere spectaculoasă de 305.101 de persoane. Unirea Bucovinei cu Galiția a favorizat imigrările și procesul de deznaționalizare a populației românești.

-         1918. Congresul General al Bucovinei, format din delegați ai românilor, germanilor, polonezilor și ucrainenilor, se întrunește în sala sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuți și hotărește Unirea Bucovinei cu România în „vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru”. Bucovina stă în fața istoriei ca un exemplu cutremurător pentru rapacitatea imperiilor vecine. Stă ca un exemplu și în privința metodelor practicate de două mari imperii în politica lor anexionistă .

          Această ediție din 1996 reușește pentru prima dată să prezinte în România textele publicate de Eminescu consacrate Bucovinei. Aceste texte sunt organizate tematic în două secțiuni: Viața politică și Viața culturală. Textele mai apăruseră prin 1985, într-o ediţie scoasă de Exilul românesc anticomunist, dar aceasta nu a putut ajunge la cititorii din România. Într-o anexă este publicată și broșura Răpirea Bucovinei după documente autentice, întocmită de Ioan Slavici și prefațată de M. Kogălniceanu în anul 1875. În final este prezentat un EXTRAS dintr-un Tratat secret între Austria și Poarta Otomană, din perioada anilor 1771-1775.

Acest volum are o valoare deosebită datorită faptului că sunt prezentate multe subiecte legate de istoria politică și culturală a Bucovinei răpită de austrieci.

 

Ing. Radu Moțoc, 8 februarie 2023


Sursa: RADU GABRIELA







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu