vineri, 13 iulie 2018

RUSIA, imaginea inamicului si istoria demonizarii




RUSIA, imaginea inamicului si istoria demonizarii

Feinbild Russland. Geschichte einer Dämonisierung. Promedia Verlag, Wien 2016, 302 S. este titlul unei carti de exceptie a vienezului dr. Hannes Hofbauer (1955).
Adveristatea, inamicitia creiaza, intodeauna si pretutindeni o imagine nefavorabila, dusmanoasa a inamicului si de aicea pana la demonizarea lui nu este decat un pas. Asta e inca Rusia in perceptia apuseana, cosmarul marxist-leninist s-a volatilizat, imagine negativa a ramas. La a 12-a întâlnire a Clubului Valdai, Vladimir Putin remarca: „Și spațiul informațional mondial este zguduit astăzi de războaie, într-un fel. Oamenilor li se impune „singurul mod corect” de a vedea și de a interpreta evenimentele, în vreme ce anumite realități sunt fie ascunse fie manipulate. Suntem cu toții obișnuiți să etichetăm și să ne creăm o imagine a dușmanului.“
Istoria unei demonizarii milenare: Crearea imperiului rus. In 988 cneazul Vladimir se boteaza in Kiev, care e ocupat in 1240 de Hoarda de Aur. Marea Schisma ii gaseste pe rusi in tabara ortodoxa si dupa ce Constantinopolul cade sub turci, Rusia devine „a treia Roma“, o mare putere, in conflict permanent cu occidentul. Mai ales ca incearca in opt cruciade ortodoxe sa elibereze Constantinopol de islam, sa refaca Imperiul Roman de Rasarit, si de fiecare data Rusia este oprita de occidentali.
1914-1945 Razboiul impotriva Rusiei incepe cu nelinistea Marii Britanii ca Rusia devine un concurent in „Heartland“ (Mackinder) si cu razboaiele mondiale in care Germania de la „Drang nach Osten“ pana la „Volk ohne Raum“ incearca sa destabilizeze Imperiul Rus prin crearea, intre fronturi, a Ucrainei, care este pana in zilele noastre marul discordiei intre rusi si occidentali.
1945-1991 Dupa prabusirea Germaniei Mari incepe Razboiul rece impotriva URSS-ului. USA, creaza Bretton Woods si incepe o lupta de uzura, de propaganda anticomunista. Containment sau Politica de izolare, pentru a preveni extinderea comunismului în lume. Moscova cade in capcana numita Afganistan si nu mai dureaza mult pana intra in faliment.
1991-1999 In genunchi! Era Boris Jeltin inseamna sfarsitul Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice, interventia malefica a terapiei de soc a Fondului Monetar International si nu in ultimul rand expansiunea contraproductiva, fara sens, a Aliantei militare nord-atlantice spre est, la granita Rusiei, dar si inmanarea sceptrului puteri la 31 decembrie 1999 lui Vladimir Putin.
2000-2018 Stabilizarea, consolidarea puterii la Moscova incepe prin recentralizarea administrativa, constientizarea ca prabusiera URSS-ului este o drama a poporului rus si cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului. Destinderea dispare incepand cu aventura din Georgia.
Soft Power. Conceptul revolutiei portocali. Germania incepe, societatea civila intervine, banii vin din vest. Proteste in Rusia, oricum Moscova este prevenita. Lupta pentru Ucraina. UE vine cu Tratatul de asociere din 2013. De la Maidan la razboiul civil. Ucraina se destabilizeaza, Crimeeia e din nou ruseasca. Masacru in Odesa, represalii in Kiev si razboi in Dombas. Propaganda apuseana: rusii sunt vinovati. Restabileste pacea Minsk II? Economia e la pamant. Sanctionarea Moscovei si razboi economic. Boicotarea Olimpiadei. Embargo, Mobbing si Bashing contra rusilor. Moscova reactioneaza. Lupta cea mare pentru petrol si gaze.
Din 1999 ruso-fobia evoluiaza. Putin e incarnarea raului. Incercuirea Rusiei cu o noua imagine negativa a inamicului. Analizele obiective nu-s la moda, din nou dihotomia, prieten sau dusman.
Istoria demonizarii rusilor se incheie la 12 feb. 2016, cand la Havana, papa Francisc si patriarhul Kiril al Moscovei si a intregii Rusii declara „nu suntem concurenti, ci frati“ si astfel incepe o nou era in relatiile ruso-occidentale. George F. Kennan, geniul Razboiului Rece, vede din nou foarte clar: „Da, povestiţi copiilor şi nepoţilor că aţi trăit în epoca lui Bill Clinton şi William Cohen, în epoca lui Madeleine Albright şi Sandy Berger, în epoca lui Trent Lott şi Joe Lieberman, şi că aţi fost prezenţi la crearea noii ordini de după războiul rece, când aceşti giganţi ai politicii externe şi-au pus creierii laolaltă pentru a naşte… un şoricel. Noi suntem în era piticilor. […] Eu cred că este începutul unui nou război rece. Cred că ruşii vor reacţiona treptat de-o manieră adversă şi că aceasta va avea un efect asupra politicilor lor. Cred că e o eroare tragică. Nu există nici o raţiune de a face aşa ceva. Nimeni nu era ameninţat. Această extindere va face să se răsucească în mormânt Părinţii Fondatori ai acestei ţări. Noi ne-am angajat să protejăm un mare număr de ţări, deşi nu avem nici resursele şi nici intenţia de-a o face în chip serios. […] M-au iritat în mod special trimiterile la Rusia ca la o ţară care moare de dorinţa de a ataca Europa de Vest. Oamenii oare nu înţeleg ? Diferendumurile noastre erau cu fostul regim sovietic. Şi acum noi le întoarcem spatele acestor oameni care au organizat cea mai mare revoluţie din Istorie ca să pună capăt regimului sovietic, şi asta fără vărsare de sânge.”
O carte de istorie dar mai ales de stricta actualitate, bine scrisa si documentata. Merita citita de cei ce vor sa vada si reversul medaliei, nu numai Fake News.


Viorel Roman, Timisoara la 14 iulie 2018










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu